El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
JxCat, ERC, PSC, Comuns i CUP tomben la supressió de l’impost de successions
  • CA

JxCat, ERC, PSC-Units, comuns i la CUP han tombat les propostes que han presentat per separat Cs i PPC per suprimir l’impost de successions. Així doncs, en no superar el debat a la totalitat al ple del Parlament, aquestes iniciatives no continuaran el tràmit parlamentari. Tant la líder de Cs, Lorena Roldán, com el diputat del PPC Santi Rodríguez han retret al Govern i a comuns que hagin aprovat una pujada de l’impost de successions a través dels pressupostos del 2020 en plena pandèmia de la covid-19. El diputat dels comuns David Cid ha considerat “demagog” que Cs i PPC vinculin la pujada de l’impost de successions amb la crisi de la Covid-19 i ha recordat que l’acord de fiscalitat entre Govern i comuns és del passat desembre.

En el debat sobre les propostes que s’ha celebrat aquest dijous al matí, la portaveu de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, ha qualificat l’impost de successions de “discriminatori i injust” i ha afegit que genera desigualtats perjudicant la classe mitjana treballadora. En aquest context, ha afirmat que els fills no poden heretar la casa dels seus pares perquè no poden pagar l’impost de successions. “Què hi ha més injust que pagar dues vegades per la mateixa cosa”, ha exclamat. Roldán ha criticat que el Govern i els comuns hagin aprovat la pujada en plena pandèmia i ha considerat que podrien haver retirat aquest punt dels pressupostos que es van aprovar a l’abril. “En la major tragèdia recent de Catalunya han apujat l’impost de successions mentre han aprovat un increment del sou dels expresidents. Amb la que està caient i estan rient. Em sembla una vergonya. És immoral”, ha afegit. Roldán també ha lamentat que el Govern no tingui la “decència” de ser present a l’hemicicle per escoltar les propostes de Cs i PPC i ho ha qualificat de “vergonyós i lamentable”.

Per la seva banda, el diputat dels populars Santi Rodríguez ha explicat que el seu grup va presentar la proposta sobre la pràctica supressió de l’impost de successions el gener del 2019. Per al diputat popular, els pressupostos del 2020 suposen un “augment desmesurat” d’aquest impost i ha retret al Govern i comuns que no tinguessin “la més mínima sensibilitat” per la quantitat de persones que s’estaven morint de covid-19. I ha lamentat que la “generositat” del Govern hagi estat fixar la liquidació d’aquest impost a partir de l’1 de juliol. Rodríguez ha reclamat a JxCat, ERC i comuns que aprofitin l’oportunitat per “corregir” la pujada de l’impost en plena pandèmia i els ha reclamat que retirin les esmenes a la totalitat per permetre el tràmit i que es debati el fons de la proposta.

La diputada del PSC-Units Alícia Romero ha qualificat de “simplista, populista i demagoga” la intervenció de Roldán i ha argumentat que no es pot fer un debat simplista sobre impost de successions sí o no. La diputada ha instat Cs i PPC a dir com pensen pagar l’estat del benestar si abaixen els impostos. “Potser saben fer màgia. Jo no. Si es baixen els impostos no es pot augmentar la despesa social. És un impost que lluita contra les desigualtats, qui hereta més, ha de poder donar més suport al sistema si volem una societat més justa i un estat del benestar fort”, ha defensat.

Per la seva banda, el diputat dels comuns David Cid ha considerat “demagog” que Cs i PPC vinculin la pujada de l’impost de successions amb la crisi de la covid-19 i ha recordat que l’acord de fiscalitat entre Govern i comuns és del passat desembre. Així mateix, ha defensat que és “l’instrument més potent per lluitar contra la desigualtat i distribuir la riquesa” i ha afegit que “és impossible baixar impostos i tenir més recursos per a sanitat i educació”. El diputat d’ERC Lluís Salvadó ha replicat a Roldán que no s’ha apujat el sou ni per als expresidents ni per al president i ha qualificat l’impost de successions com “el més coherent” i una “eina imprescindible”. En aquest context, ha constatat que els partits de dretes “defensen els privilegis i els privilegiats”. Per a la diputada de JxCat Elsa Artadi, el debat d’aquest dijous és sobre si són necessaris o no els 500 MEUR que aporten aquest impost per fer front a la crisi i ha defensat que en el context actual encara són més “indispensables”. “Com pensen fer-ho vostès si no? No volen parlar de la globalitat del debat. Heu volgut portar un debat estèril perquè sabíeu que no prosperaria i l’objectiu és seguir la crispació que tant us agrada”, ha conclòs. La diputada de la CUP Maria Sirvent ha apostat per abandonar els “debats clàssics” com el d’aquest dijous sobre impostos i per parlar d’una “transformació social”. En aquest sentit, ha defensat un model de societat diferent al capitalisme “depredador que ens roba cada dia la vida”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa