El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
JxCat, ERC i els Comuns s’alien a Brussel·les contra les patents de les vacunes
  • CA

JxCat, ERC i els Comuns han reclamat a Brussel·les que doni suport a l’aixecament de les patents de les vacunes contra la covid-19. En un debat al Parlament Europeu, l’eurodiputat de JxCat Toni Comín ha avisat que el món perdrà capacitat de producció “a mitjà termini” si no s’alliberen. L’eurodiputada d’ERC, Diana Riba, ha remarcat que un bloqueig europeu a la mesura també tindrà repercussions per a la UE, com per exemple per l’arribada de més variants del virus. Des dels Comuns, Ernest Urtasun ha avisat a la Comissió Europea que la seva contraproposta “no és suficient”. En canvi, l’eurodiputada el PP Dolors Montserrat ha criticat la iniciativa del president dels Estats Units, Joe Biden, per ser “un altre tòpic populista de l’esquerra”.

“Alliberar la producció no augmentarà la producció ni salvarà vides”, ha dit. Montserrat ha assegurat que “la Xina i Rússia serien els únics que produirien vacunes amb les patents obertes i ho utilitzarien per exercir la seva influència geopolítica a escala global”. “Això reduiria el nostre lideratge mundial en salut”, ha alertat.

També des de Ciutadans han recriminat a Biden que doni suport a la suspensió de les patents. “No és la solució al problema”, ha dit l’eurodiputat Luis Garicano, que ha celebrat la contraproposta de la Comissió Europea que se centra en les exportacions, els compromisos de les farmacèutiques i l’ús de les normes existents. Tant Cs com el PP creuen que alliberar els drets de propietat intel·lectual frenarà la investigació de les farmacèutiques perquè tindran menys incentius.

Per la seva banda, la líder del PSOE a l’Eurocambra, Iratxe Garcia, ha reiterat la posició del govern espanyol donant suport a la suspensió, però reclamant altres mesures com una “aliança publicoprivada” per garantir una distribució igualitària de les vacunes.

Comín ha rebatut que l’alliberament de la propietat intel·lectual sí que augmentarà la producció: “No es tracta de quantes fàbriques hi hagi ara, sinó de les que existiran en un o uns quants mesos si suspenem les patents”. Urtasun també ha qüestionat l’argument dels incentius a la innovació recordant que Pfizer, AstraZeneca i Johnson&Johnson han repartit milers de milions de dòlars en dividends.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a maig 19, 2021 | 16:47
    Anònim maig 19, 2021 | 16:47
    La patent existeix per quelcom. Per protegir els interessos de las farmacèutiques. No pas per el seu interés exclusiu, sinó per protegir els interessos dels ciutadans, els nostres interessos. Sense patents, no hi hauran nous productes, i a la propera pandemia ens posarem aigua de mar o del carme, com a vacuna, a veure si funciona. Si no hi ha interés no existirán nous productes que salvan vides. Un altre tema es si les farmacèutiques han de tornar els diners que els estats es hi han deixat per investigar i accelerar la obtenció del vacci, el mes aviat posible. Per altre costat es clar que la vacuna ha de esser un actiu universal, ara, el que no es clar es el qui les ha de pagar. Si les paguen las farmacèutiques anulan les patents, es mal favor al futur de la qualitat asistencial, dons no hi hauran properes vacunes a properes pandèmies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa