El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
JxCAT i ERC defensen els pressupostos per superar la Covid tot i les traves de l’Estat
  • CA

“És l’hora que l’Estat aclareixi quin compromís de cooperació té amb Catalunya”. La diputada de JxCat Teresa Pallarès ha avisat el govern espanyol que ha arribat el moment perquè respongui sobre la “liquiditat necessària” i la flexibilització per superar la crisi del coronavirus. Durant el debat sobre els pressupostos de la Generalitat, a la sessió parlamentària d’aquest divendres a la tarda, Pallarès ha advertit que “ja no hi ha excuses”, i que són les administracions les que han d’assumir el cost de la crisi, i no la ciutadania. Per altra banda, la diputada de JxCat ha agraït al vicepresident, Pere Aragonès, la seva feina per tirar endavant els comptes, però sobretot per la tasca que caldrà fer a partir d’ara per superar la crisi.

Per la seva banda, ERC ha defensat que els pressupostos de 2020 són una “eina” per afrontar el futur i la crisi actual derivada de la pandèmia de la covid-19. En una intervenció durant el debat previ a la votació dels comptes, Salvadó ha recordat que els pressupostos aportaran més recursos que es podran invertir en salut, educació, protecció social o per abordar la bretxa digital. Salvadó ha celebrat que tres formacions s’hagin posat d’acord amb els comptes i ha apel·lat a aquesta “transversalitat” política per afrontar el futur. De fet, ha dit que serà necessària al costat d'”amplis consens polítics i socials” per abordar la reconstrucció econòmica, social i ambiental del país.

Ha argumentat que caldrà comptar amb una estratègia “compartida” però que estarà condicionada per les eines que hauran d’aportar les institucions europees. En aquest punt, ha emplaçat PSC i comuns a treballar perquè les eines que arribin d’Europa no estiguin condicionades “a la baixa” per les “restriccions imposades pel centralisme de l’Estat”. Pel que fa a al modificació dels comptes un cop aprovats, Salvadó ha destacat que caldrà augmentar-ne el sostre de despesa. Ha detallar que caldrà fer-ho a càrrec de més dèficit, noves transferències d’Europa, a càrrec dels deutes de l’Estat i de transferències que han d’arribar per “compensar la caiguda dels ingressos fiscals”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa