JxCat i ERC collen els Comuns per impulsar la comissió del 17-A

El portaveus de JxCAT i ERC al Congrés dels Diputats han remarcat aquest dimecres la necessitat que els diputats dels Comuns al Congrés dels Diputats es posicionin a favor de la creació d’una comissió d’investigació sobre els atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils. En declaracions a EL MÓN, la portaveu de JxCAT a Madrid, Míriam Nogueras, ha recordat que Unidas Podemos no s’havia oposat a la comissió d’investigació, mentre que en canvi sí que s’hi havia negat en rodó el grup socialista al Congrés (amb membres del PSC).

Per la seva banda, el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha demanat a Podemos, en declaracions al programa Tot es mou de TV3, que siguin “tan valents” com ho van ser quan no eren partit de govern i que es posicionin a favor de la creació de la comissió: “En qualsevol país normal, aquestes declaracions mereixen explicacions per part del govern més progressista de la història de la humanitat”. 

Pel que fa a la posició dels Comuns, Nogueras ha recordat que l’Ajuntament de Barcelona va instar el govern espanyol a demanar que el Congrés avalés la comissió d’investigació. Els Comuns van donar suport a la proposta, si bé el text es va retocar abans per retirar el que inicialment s’hi reclamava, que era una comissió d’investigació “internacional”. Quan es va votar aquella resolució a l’Ajuntament de Barcelona, Ada Colau estava de vacances. “El PSC va votar-hi en contra, però es va acabar aprovant, amb vots a favor de JxCat, ERC i Comuns mentre Laia Bonet ens titllava de conspiranoics”. L’alcaldessa de Barcelona ha parlat avui sobre la polèmica i ha reclamat a Villarejo que “aporti proves” sense posicionar-se sobre la necessitat d’una comissió d’investigació.

Nogueras considera que els Comuns haurien d’estar al costat de la petició de JxCat, ERC i la resta de partits que han registrat la petició de creació d’una comissió d’investigació: “Pensis el que pensis, coincidim que hi ha moltes preguntes sense resposta i que és obvi que hi ha d’haver una comissió d’investigació; si es considera el govern espanyol un soci fiable en la lluita antiterrorista hauria d’instar la fiscalia perquè s’obrís una investigació i els partits haurien de votar a favor de la creació de la comissió”.

Per la seva banda, Rufián s’ha negat, “per la responsabilitat del càrrec” de diputat, a “alimentar la conspiranoia” al voltant dels atemptats. “Al final tenim un senyor que tothom sap quins són els seus interessos i lluites mediàtiques i polítiques i el que és capaç de dir, no em fico en el que va dir, però s’han de demanar explicacions, sense entrar en cap teoria de la conspiració”.

Els partits independentistes han arribat a demanar la creació d’una comissió d’investigació sobre els atemptats fins a tres vegades en els darrers anys i en cap ocasió ha estat possible. Nogueras preveu que la petició registrada ahir toparà novament amb l’oposició dels membres de la Mesa del Congrés. La portaveu de JxCat recorda que els socialistes sempre arriben a acords amb la dreta per evitar que aquesta comissió es creiï.

Comentaris

  Qui pregunta ja respon Gener 12, 2022 | 18:39
  Cal saber la veritat, per a saber la veritat cal anar a les fonts. Les fons son a l'estat espanyol, la clau per accedir-hi la té el govern espanyol. No cal afegir-hi res més. La qüestió és quin interès tenen en no voler accedir a les fonts per part del Psoe, Psc, Colau, etc ? Qui tem la veritat ?
   Fartmac Gener 12, 2022 | 21:45
   A na Colau no li interessa investigació per aclarir la veritat de l'atemptat del 17A perque Colau es prepara per fer salt a la seua capital Madrid per continuar viure de la política. Més aviat li molesta que sapiguen la veritat pq això li impedeix fer la carrera política és el què a ella li interessa molt més.
  Joao Gener 12, 2022 | 22:42
  Comuns és la coça del feixisme espanyol, faran el que l’amo dels GAL digui
  No ens confonguem i que no ens confonguin Gener 13, 2022 | 10:24
  No s'hi val a considerar Villarejo com un fet aïllat, el policia i funcionari espia espanyol va treballar per a l'estat espanyol quan hi governava el PP però també el PSOE. Que l'espanyolisme ara se'l vulgui treure de sobre no ens ha de fer oblidar que fou un funcionari al servei d'Espanya. També heu de saber que aquest "policia" va començar la seva "carrera" l'any 1972 (abans de l'anomenada transició, la qual encara no ha acabat) per la qual cosa és una "relíquia" més reciclada a la democràcia "plena", "homologable", "consolidada", "madura" etc La carrera policial la començà a Donostia (Euskal Herria)... Seguim ?

Nou comentari