JxCat, ERC, Bildu, PNB i Podemos reclamen una comissió sobre l’espionatge

L’objectiu és conèixer la “implicació” de les institucions de l’estat en els fets que afecten líders independentistes

Els grups parlamentaris de JxCat, ERC, la CUP, EH Bildu, PNB, Més País, Unides Podem, BNG i Compromís reclamen una comissió d’investigació al Congrés sobre l’espionatge i la “intromissió a la privacitat i la intimitat de líders polítics, institucions i persones individuals per part de les estructures públiques de l’Estat”. Les formacions han presentat la proposta a la cambra baixa arran de les informacions publicades per diversos mitjans relacionades amb l’espionatge de líders polítics catalans a través dels seus telèfons mòbils. Entre ells, el president del Parlament, Roger Torrent, el diputat Ernest Maragall, l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel o el membre de l’ANC Jordi Domingo.

A la petició, els partits asseguren que, tot i que els poders públics han negat qualsevol vinculació amb els fets, “és sabut que les FCSE i el CNI utilitzava el software per a la intromissió en terminals mòbils i dispositius electrònics”. En concret, remarquen que “degut a una filtració interna de més de més de 400 correus, es va fer públic que el govern espanyol era client –almenys fins l’any 2015- de la competidora italiana de NSO, Hacking Team”.

Aquesta informació, afegeixen, se suma a un “llarg i obscur historial” de presumptes intromissions il·legals de diferents personalitats –privades i públiques- i governs per part d’organismes oficials i les FCSE. La proposta preveu que la comissió estigui integrada per tres representants de cada grup parlamentari de més de 100 diputats, dos representants de cada grup amb un número superior a 8 i inferior a 100 i un representant de cada un dels grups restants.

L’objectiu és conèixer “al detall” la implicació de les institucions de l’estat en les presumptes investigacions i “intromissions il·legals” així com la “responsabilitat i el mal ús de les estructures tècniques dels departaments de Defensa, Interior, Exteriors, Justícia i anteriors vicepresidències i la vinculació d’aquestes estructures amb l’espionatge”.

També volen conèixer les activitats realitzades per les administracions públiques, els contractes i costos per al desenvolupament i compra del software i altres eines utilitzades i “aclarir els vincles entre l’actuació de les cloaques de l’Estat i la seva dimensió mediàtica”.

Nou comentari