JxCAT demana lleialtat al socis i temps per negociar un acord

Els junters diuen que estan “disposats a acompanyar ERC per guanyar un espai de negociació amb l’Estat”, i no veuen “res” que impedeixi l’acord

A tres dies perquè s’hagi de celebrar el ple d’investidura després que el 14F l’independentisme hagi assolit uns resultats històrics, el pacte entre ERC, JxCAT i la CUP no està, ni de bon tros, embastat. De fet, a hores d’ara només hi ha sobre la taula un preacord entre ERC i la CUP que els anticapitalistes han de validar en una votació entre els militants de les organitzacions que formen part de la plataforma parlamentària. El partit que lidera Carles Puigdemont el considera del tot insuficient en matèria nacional, ja que no contempla la confrontació amb l’Estat sinó només el diàleg mitjançant la mesa de negociació que encara no s’ha reprès des d’abans de la pandèmia. En aquest context, i amb la pressió de la responsabilitat de permetre o no la investidura de Pere Aragonès, Junts per Catalunya marca la seva posició i estratègia en una conferència –ERC i la CUP ja van fer la seva- a càrrec del secretari general del partit i pres polític, Jordi Sànchez.

Sànchez, avui fora de la presó amb permís penitenciari, ha deixat clar que “JxCAT no especularà al càlcul de noves eleccions, ni proposarà un nou candidat ni condicionarà qui ha de ser el candidat d’ERC. Volem com el qui més que Catalunya disposi d’un govern fort”. De fet, ha assegurat que “no hi ha res que impedeixi un acord de legislatura els propers dies i setmanes, i cal generositat, també a Junts, per fer possible aquest acord de legislatura”. Però l’acord no està tancat, com ha reconegut Sànchez. “Per nosaltres no quedarà, però només formarem part d’una majoria estable si tenim la certesa que hem superat les diferències que ens han separat”, ha dit el secretari general dels junters. “Ho farem plegats en el marc d’un acord estratègic que som cadascú de nosaltres des de la diversitat amb la voluntat de ser lliures i de servir a la gent”.

Ara bé, ha reconegut que l’acord està verd, però que és possible sempre i quan hi hagi “dies o setmanes” per negociar :“Avui estem en condicions de fer possible aquest govern fort i estable que la societat catalana reclama i el país necessita per sortir de la crisi social, econòmica i sanitària? Cal que ens preguntem si les tres formacions estem en condicions de donar resposta al mandat que ens va empoderar per avançar clarament cap a la independència? M’agradaria di que sí sense embuts, però a hores d’ara encara no és possible. I estem convençuts que ben aviat, en els propers dies o setmanes, podrem dir que sí, sense el risc de tornar a caure en situacions ja viscudes que minvin l’autoritat del Govern i l’eficàcia del Govern, i de retruc, el Parlament”.

En aquest sentit, JxCAT ha insistit que sense els junters “no hi haurà estabilitat en una legislatura que ha de sortir de la crisi social i econòmica, cal acords sòlids, no compromisos buits de contingut o avals a cegues. El govern de coalició requereix de lleialtats entre socis, i això és el que intentem construir des de fa setmanes, i estic convençuts que ho aconseguirem, JxCAT, ERC i la CUP”.

Sobre el full de ruta, Junts ha assegurat que “estem disposats a acompanyar ERC per guanyar un espai de negociació amb l’Estat. Serem sincerament lleials, i aquest és el compromís com a secretari general de Junts, malgrat que no som ingenus com tampoc ho son Marta Rovira i Oriol Junqueres”, ha dit Sànchez, que no obstant, ha dit que l’altre comprimís “és preparar altres vies per resoldre el conflicte, perquè la credibilitat a aquesta mesa no és eterna”.

Comentaris

  Octubrista 24/03/2021 6:46 pm
  Si ERC no reconeix el Consell per a la República com l'Autoritat Nacional que ha de coordinar l'acció de govern, JUNTS no s'ha de comprometre més enllà de facilitar la investidura de Aragonès amb els vots justos.
  18
  38
  Respon
   consell per la república de 9 segons 24/03/2021 6:58 pm
   és una menjadora corruptgent que ningú ha votat, si voleu putes us les pagueu de la vostra butxaca i les manteniu a casa vostra
  Consejos traigo que para mi no tengo 24/03/2021 1:56 pm
  Encara no han paït la derrota, han de marcar paquet. Retrassar la investidura tant com puguin, desgastar abans de començar i han d'amagar el rastre de corrupció de les conselleries que han prostituit, com els cursets que han fet a IESE i ESADE. Son els reis en crispar i confrontar tothom sense cumplir res del promès, qui dia passa any empeny i mentrestant anar cobrant bons sous i prevendes. Ja portan 10 anys processant cap enlloc com pollastres sense cap.
  Retòrica aplicada: del concepte "oxímoron" 24/03/2021 1:40 pm
  Tres de llibre: 1) JxCat + lleialtat; 2) Puigdemont + lleialtat; 3) neocovergencia + lleialtat.
  vendetta 24/03/2021 10:24 am
  saqnchez peix bullit y traidor recordeu kuan en visperas del 1-o deia ke un millo de vots seria una bona cuantitat ke anveu de farol o va dir la clara ponsati ke ni estructuras de estat ni res el control de territori el penseu fer ballant sardanes?? o contractan 20000 mercenaris rusos???? botiflers tots 3 partits procesistas cup junts y er
  29
  40
  Respon
  vendetta 24/03/2021 8:16 am
  tots tres procesistas despertem compatriotes
  126
  152
  Respon
   No escampis la merda, fa massa... corruptgent! 24/03/2021 10:09 am
   Els que han processat cap enlloc els últims 10 anys tenen nom i cognoms: Miss Catalunya, Fuigpelmón i el pallasso Torra.
   92
   56
   Respon
  Realitat 24/03/2021 8:00 am
  Per que aqui no surt que la Laura Borras acaba d'aconseguir una plaça com a funcionaria de l'estat? Ha sortit al boe. Sisi, d'aquest estat taaaant dolent. https://www.google.com/amp/s/elpais.com/espana/catalunya/2021-03-22/laura-borras-obtiene-una-plaza-de-funcionaria-del-estado.html%3foutputType=amp
  È uno di noi 24/03/2021 2:12 am
  Junqueras és un agent del Vaticà i el Vaticà no vol que Catalunya s'independitzi perquè perillarien els 10.000 milions que la església CAR xuma d'Espanya en forma de subvencions i dispensa d'impostos, entre més. JUNTS no s'ha d'involucrar en els tripijocs d'ERC, el PSOE i els Comuns, suport parlamentari quan convingui i oposició en tot el que signifiqui trair l'u d'octubre. JUNTS s'ha de centrar en desenvolupar el Consell i els Consells Locals i preparar-se per formar un Govern a l'exili quan Espanya acabi d'anorrear la poca capacitat de maniobra que li queda a la Generalitat, cosa que passarà aviat, em temo.
  238
  128
  Respon
   Quan ha demostrat corruptgència que vol la independència? 24/03/2021 6:03 am
   Des que van veura la llum fa deu anys, quan va sortir a la llum la corrupció: Miss catalunya ens va donar una costellada de 3 respostes sense cap efecte. Fuigpelmón va suspendre la DUI en segons i va fugir. El pallasso Torra va boicotejar la taula de diàleg per no haver-la aconsseguit ell, també va crispar a tothom i trencar als corruptgents.
   147
   115
   Respon
  Perden les eleccions i els papers 23/03/2021 11:10 pm
  Aquests de JxCAT són una colla d'ineptes. Cada dia ho demostren i ho fan més evident. Jordi Sánchez és una joia, que en un país normal com a màxim seria conserge.
  204
  244
  Respon
   Sense intel·ligència 23/03/2021 11:43 pm
   Doncs mira que Puigdemont no sembla que allargui massa.
   85
   118
   Respon
  Ramon 23/03/2021 9:54 pm
  ERC porta 90 anys sent lleial. Lleial amb el PSOE, ja s'entén.
  151
  134
  Respon
  Eulàlia 23/03/2021 8:58 pm
  Sr Sánchez, q no heu entès!!! Formeu govern d'una punyetera vegada!! Demaneu lleialtat a ERC, xò us oblideu dir q vosaltres tmb teniu aquesta obligació
  82
  100
  Respon
  A què espereu? 23/03/2021 8:25 pm
  Cal formar un bon govern, triar els millors, i deixar de banda els que no estan capacitats per a prendre decisions i assumir responsabilitats. Cal anar més ràpid.
  Octubrista 23/03/2021 8:07 pm
  El que ha dir Sànchez -no sé d'on ha sortit aquesta etiqueta ridícula de "junters"- és que faran el possible per arribar a uns pactes sobre els assumptes de contingut social i en tot el relacionat amb millorar la situació econòmica, però si no hi ha un acord estratègic per avançar cap la independència, defensa de la llengua i un compromís de lleialtat per a respectar els acords, que no comptin amb JUNTS, que no pensen fer el paperina asseguts a la taula de diàleg, perdent el temps, si no es produeix cap avenç
  148
  120
  Respon
   Compromís de lleialtat per a respectar els acords, que no comptin amb JUNTS ??? 24/03/2021 5:57 am
   Que ho ha fet corruptgència, que ha manat fins ara? Miss catalunya ens va donar una costellada de 3 respostes sense cap efecte. Fuigpelmón va suspendre la DUI en segons i va fugir. El pallasso Torra va boicotejar la taula de diàleg per no haver-la aconsseguit ell, també va crispar a tothom i trencar als corruptgents.
   245
   211
   Respon

Nou comentari