El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
JxCAT apel·la a la “unitat” davant els intents d'”apartar-los”
  • CA

 

JxCAT aposta per la carta de la unitat per pescar tots els vots que sigui possible en l’univers del sobiranisme reivindicant-se com la força que més ha buscat la unitat d’acció, un tret que asseguren que els diferencia d’ERC —encara que ningú l’ha mencionat explícitament en cap moment— i estan convençuts que és un lluita que molesta a alguns, “amb ganes d’apartar-nos”, ha dit Carles Puigdemont des de Waterloo en tancar l’acte d’inici de campanya que s’ha celebrat a l’antiga fàbrica Fabra i Coats de Barcelona davant d’unes 400 persones.

 

El president a l’exili ha defensat la “unitat política” com “un element victoriós”, per això ha venut “la fórmula ” que permetrà, ha dit, assolir noves fites: llistes unitàries a les municipals i a Europa. “Una fórmula perquè la gent que vulgui unitat l’expressi”, ha remarcat. Quan ERC ha tancat la porta a aquest unitat, Puigdemont ha recordat que aquesta “és l’eina necessària per continuar el camí que vam començar junts i que el podem acabar junts”.

 

Puigdemont tancava així des de Waterloo un acte que ha servit per presentar la llista per Barcelona que encapçala Jordi Sánchez. La seva número dos, Laura Borràs, ha defensat, amb una intervenció on ha fet gala de la seva passió per la poesia, que la llista de JxCAT serveixi per “fer sentir” la veu dels junters, “una veu independent, independentista, que ha de ser forta perquè és la que no volen sentir”.

 

Borràs s’ha convertit per un moment en la “ventríloqua” de Sánchez de qui ha llegit un missatge escrit des de la presó en el qual el cap de llista demana fer “una campanya d’il·lusió i compromís” perquè “cal molta energia per seguir el combat democràtic iniciat l’1-O”. “No ens presentem a les eleccions per demanar perdó”, ha advertit l’expresident de l’ANC.

 

Torra, contra el PSOE

 

JxCAT tem que la gran bossa d’indecisos es decanti pel PSOE per aturar la coalició de les dretes espanyoles. Per això s’han enviat alguns dards contra Ferraz. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha usat el seu temps de paraula per advertir del perill d’un govern de Pedro Sánchez per foragitar els indecisos que estiguin temptats pels socialistes. Torra ha recordat que, després d’un any, les coses continuen igual, amb presos polítics i nous processats. Així doncs, també ha apel·lat a la unitat i ha enviat “un missatge d’esperança” que creu que Catalunya “necessita”, malgrat els embats de la repressió.

 

A primera fila, Artur Mas ha beneït l’acte d’inici de campanya i ha aprofitat per llençar un missatge als indecisos amb la intenció de convèncer-los que “el vot de JxCAT val triple” i “el millor” perquè aturarà la coalició de les dretes i la del PSOE amb Cs. I per damunt de tot, la unitat: “A diferència d’altres partits catalans sobiranistes el nostre vot val per la unitat del sobiranisme, que és el que reclama la gent al carrer”. Mas s’ha apropiat de “l’esforç dins del sobiranisme” perquè hi hagués aquesta unitat reclamada per les bases. En conseqüència, ha demanat als que dubten dins del sobiranisme “que aquest cop a les urnes siguin coherents amb allò que ens demanen cada dia al carrer a aquells que han lluitat des del primer moment perquè hi hagi unitat d’acció”.

 

Nogueras demana a ERC que s’aclareixi

 

En nom dels candidats per Madrid ha parlat la vicepresidenta del PDeCAT, Míriam Nogueras, amb un missatge implícit als republicans perquè aclareixin la seva posició sobre l’estratègia d’unitat, han de decidir “si volen seguir al nostre costat o si han decidit rendir-se davant d’un PSOE i un Podemos que han deixat clar que no tindran com a prioritat Catalunya”. Nogueras, que ha dit que el diàleg pels pressupostos de l’Estat va ser “un engany”, ha carregat les tintes contra el govern espanyol, davant del qual es vol plantar cara: “Som els que hem dit prou de seguir pagant per un Estat mentider i autoritari”.

 

Meritxell Lluís, candidata al Senat i parella de Josep Rull, ha recordat que “fa més d’un any i mig” que els independentistes han demostrat al món que segueixen  “dempeus i amb les conviccions més fermes que mai”. Lluís ha fet una crida a seguir endavant “per l’esperit de l’1-O” i a la mobilització defugint les actituds derrotistes: “No ens podem quedar a casa plorant, hem de sortir al carrer i reivindicar el referèndum”. La candidata s’ha mostrat convençuda que JxCAT aconseguirà representació tant al Congrés com al Senat i que hi serà no de manera testimonial sinó “amb fortalesa” perquè els junters són, ha dit, “la garantia per defensar la democràcia i les llibertats per tothom, sense exclusió”.

 

En l’acte també ha intervingut la parella de Quim Forn, Laura Masvidal, que ha apel·lat a la unitat per disposar de “més força” perquè “a les institucions espanyoles se’ns ha de sentir, no només al Suprem”. A continuació ha pres la paraula la candidata per Barcelona a les municipals Elsa Artadi que ha aprofitat per defensar el projecte de JxCAT garantint que aniran a Madrid “a defensar Catalunya, que no és poc, a defensar els drets i llibertats de tots nosaltres”.

 

La candidata a les municipals, que ha donat per fet que el 28-A els junters guanyaran, ha subratllat també —referint-se a l’horitzó de les municipals— que hi ha també la necessitat “d’una Barcelona al costat del seu país: i això és JxCAT”. Artadi ha seguit amb una defensa de la marca i ha negat que sigui “la llista del president” sinó, “la dels presidents: Mas, Puigdemont i Torra”.

 

Des de l’espai lliure europeu, s’ha fet una connexió amb el candidat al Senat i exiliat Lluis Puig. El conseller exiliat ha fet una crida a ser més a les urnes i s’ha mostrat optimista: “El 28-D serem més que el 21-D, serem més forts per seguir internacionalitzant el procés”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa