El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
JxCAT acusa ERC de “tripartidisme”
  • CA

 

 

Aquest dimecres, la mala maror entre JxCAT i ERC ha deixat de ser un xup-xup i ha passat a ser una olla a pressió. La crisi oberta sobre la substitució dels diputats presos i exiliats ha fet implosionar la majoria independentista, fins i tot la CUP, que ha proposat passar la pilota a la comissió de l’Estatut del Diputat. La tensió ha arribat fins a tal punt que el president del grup parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià, ha acusat JxCAT de mentir i aquests, al seu torn, acusen els republicans de “tornar al tripartidisme” buscant l’acostament al PSC.

 

La reunió de Mesa i de Junta de Portaveus d’aquest dimecres al matí ha acabat sense acord, sense ple i amb la majoria independentista barallada. Tot plegat perquè Roger Torrent ha ofert una fórmula a JxCAT per poder substituir el vot dels diputats suspesos per Pablo Llarena. Un acord que, segons ERC no existia i que, en canvi, JxCAT retreu als republicans haver-se inventat i haver trencat un suposat pacte acordat dimarts a la nit que deixava sense delegació Carles Puigdemont i preservava “temporalment” el vot dels presos. És a dir, “que els diputats afectats per la mesura prevista a l’article 384 Bis de la Llei d’enjudiciament criminal siguin substituïts per un altre membre del seu grup parlamentari”. 

 

Ara, fonts del grup parlamentari de JxCAT asseguren que l’estratègia de Torrent ha estat anar per la via de fets consumats i ha presentat un acord de sí o sí que ha empipat els junters. “Hi havia un acord entre el president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès per distingir la substitució entre presos polítics i exiliats i Torrent ha tirat pel dret, ja no ens creiem el paper de poli bo d’Aragonès i el paper de poli dolent de Torrent”, retreuen des de JxCAT. 

 

Segons fonts de JxCAT, “Torrent tenia la proposta escrita i pactada amb el PSC”. “Quan hem acabat el recès de la Mesa, en tornar ens hem trobat sobre la taula un foli cadascun dels membres, una proposta que desvirtuava l’acord que teníem, quan hem volgut esmenar-la, el PSC ha amenaçat que si feia canvis retirava el suport, i aleshores Torrent ha advertit que no admetia canvis”, detallen els junters. “Durant la suspensió de la mesa estàvem concretant amb Aragonès si Puigdemont votaria o no al ple, que era l’únic serell, i mentrestant Torrent ha pactat amb PSC”, subratllen dirigents dels junters a El Món.

 

Ens hem trobat la proposta escrita damunt la taula i Torrent no ha acceptat cap esmena ni votar per separat presos i exiliats. PSC ha dit que si acceptava cap esmena retirava el vot favorable. D’aquí la dificultat nostra per votar”, detallen.

 

“Torrent ha posat en valor el suport del PSC a la seva proposta”, enfatitzen des de JxCAT, que retreu al president de la cambra que representa el sector d’ERC que “tenen ganes a Carles Puigdemont” i “més des de la presentació de la Crida Nacional”. “Sembla que vulguin acostar-se al PSC, una mena de nou tripartit per complir amb les resolucions de Llarena”, afegeixen. 

 

En aquest sentit, des de JxCAT matisen la divisió del vot dels membres de la Mesa de la coalició electoral recordant que el vicepresident Josep Costa ha votat en contra i el secretari primer, Eusebi Campdepadrós que s’ha abstingut. “Ell no ha votat a favor en cap moment, ha insistit que volia votar-hi a favor pels presos i en contra del president Puigdemont”, expliquen des de JxCAT per afegir que Torrent “l’ha obligat a votar conjuntament i sense matisos”. “Quan ha fet recompte i ha dit que comptava el seu vot com a favorable ell ha exigit que no ho fes i per això s’ha acabat abstenint”, justifiquen. 

 

 

 

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa