JxCat activa la reforma per investir Puigdemont a distància

La formació registra la petició d’una ponència conjunta per canviar el Reglament
Josep Costa, als passadissos del Parlament
Josep Costa, als passadissos del Parlament | Quico Sallés

El vicepresident del Parlament i diputat de JxCAT, Josep Costa, ha anunciat aquest matí que el grup ha “activitat el mecanisme” per reformar el Reglament de la cambra a través d’una ponència conjunta. Una reforma per poder regular la investidura a distància -pensada per poder mantenir l’expectativa de presidenciable a Carles Puigdemont-, el vot delegat o les vacances parlamentàries. 

 

Ara la petició s’ha enviat als grups per si s’hi volen afegir. De fet, amb 27 diputats ja es pot demanar l’obertura de la ponència o bé dos grups parlamentaris. Amb el registre de la petició s’activa tot un tràmit parlamentari que acabaria al final del període de sessions de l’any vinent

 

 

 

 

El cos de la reforma implica estudiar i implementar la utilització de mitjans telemàtics o altres mitjans per fer el debat d’investidura; les prerrogatives parlamentàries com el respecte per la immunitat i inviolabilitat dels diputats que aui es posa en dubte pels tribunals de Justícia; acabar amb la “inseguretat jurídica” de la delegació del vot dels parlamentaris a la presó o a l’exili; la regulació més clara dels subgrups parlamentaris o les vacances parlamentàries de la casa a l’estiu. 

 

Sense un text tancat

 

JxCAT no presentarà un text tancat. De fet, no en presentarà cap per tal que tots els grups puguin fer les seves propostes. En aquest sentit, la petició que els junters han fet arribar als grups i a la que ha tingut accès El Món, és prou genèrica per deixar oberta la possibilitat de qualsevol reforma o contingut. “El Reglament del Parlament és la norma bàsica de regulació de l’activitat parlamentària”, estableix la petició. Una divisa que, a parer, de JxCAT, reclama  “la seva permanent adequació a les circumstàncies actuals i les que puguin anar sorgint és necessària per tal de desenvolupar correctament i de forma més efectiva i eficient l’activitat parlamentària i la tasca dels diputats i diputades”

 

 

Segons l’escrit, ”diversos grups parlamentaris han manifestat aquesta necessitat, així com els propis serveis jurídics de la cambra i amb aquesta voluntat es proposa la creació d’una ponència parlamentària conjunta per procedir a la modificació del Reglament del Parlament”

 

Camí processal

 

El camí que seguirà és que un cop registrada la iniciativa, la Mesa aprova la creació de la ponència, la ponència fa els seus treballs i presenta un text inicial de proposta de reforma del Reglament que s’ha de tramitar com una proposició de llei. Per tant, primer caldrà fer un debat a la totalitat i tramitar-se posteriorment per la Comissió del Reglament amb les esmenes i dictamens pertinents. És a dir, el termini previst seria acabar la tramitació a finals del període de sessions de l’any vinent.

 

 

La petició de registre de ponència conjunta per tal de reformar el reglament
La petició de registre de ponència conjunta per tal de reformar el reglament | QS