Jutges catalans posen el crit al cel davant l’aplicació “extensiva” del delicte d’odi

Sectors de la judicatura comencen a qüestionar en veu alta el paper del poder judicial en relació al procés

“L’anomenat delicte d’incitació a l’odi només pot ser aplicat a actes que es dirigeixin contra alguns dels col·lectius que el tipus penal descriu, entre els quals no es troben inclosos els cossos policials. Està prohibida l’aplicació analògica de la llei penal i és indesitjable la seva interpretació extensiva”. Aquesta és una de les afirmacions que ha difós la flamant associació de jutges i magistrats, Àgora Judicial, a través d’un comunicat “en relació a l’actual situació política de Catalunya. 

 

De fet, un dels seus portaveus i impulsors, Guillem Soler, titular del Jutjat de Primera Instància número 1 de Barcelona, incidia en la presentació de l’associació, en la mala praxis que suposa “extendre” la interpretació del delicte d’odi que darrerament s’està registrant en alguns jutjats catalans. Com a paradigma d’aquesta situació, dues situacions la del mecànic de Reus que es va negar a reparar un cotxe de la policia espanyola o el cas del regidor de Cultura de Sant Joan de Vilatorrada investigat per posar-se un nas vermell de pallasso davant la Guàrdia Civil. Tots dos investigats per un suposat delicte d’odi. 


 

Per a Àgora Judicial amb “l’extensió” del delicte d’incitació a l’odi pensat per a col·lectius vulnerables, s’està portant a terme una “interpretació restrictiva dels drets fonamentals a la llibertat ideològca, d’expressió i difusió lliure de pensaments, idees i opinions”. La mateixa associació també critica en el mateix comunicat que s’acusi de rebel·lió els membres del Govern perquè els investigats “no han protagonitzat cap acte de violència” així com tampoc de sedició perquè “la desobediència civil col·lectiva” no entra dins aquest tipus penal.  En el mateix paquet critiquen l’ús de la presó provisional i la “greu restricció dels drets de participació i representació política” que suposen els empresonaments provisionals dels càrrecs electes. 


 

Però no només Àgora Judicial s’ha erigit com una veu crítica a la judicialització del procés. Una de les associacions més dinàmiques a tot l’Estat, la progressista Jueces para la Democràcia, que aquest dimarts va emetre un comunicat carregant contra les “ingerències polítiques” al poder judicial sobretot pel que fa al procés.  “Les inopinades declaracions del Ministre de Justícia en relació a la investigació que se segueix al Tribunal Suprem, el denominat 'Procés', són poc respectuoses amb la separació de poders i la independència judicial”, assegura el comunicat. 

 

Així retreuen que el ministre de Justícia Rafael Català  “pronostiqui amb total seguretat el futur processal dels investigats i anticipa sense cap rubor les dates i el contingut de les resolucions judicials, fins al punt d'afirmar que la sentència es dictaria abans del mes de desembre d'enguany”.  “Al costat d'aquestes manifestacions desafortunades, informacions publicades en un diari d'àmbit nacional i no desmentides donen compte dels contactes de membres del Govern, començant pel seu president, a magistrats del Tribunal Constitucional previs a la deliberació sobre l'admissió a tràmit del recurs interposat per el mateix Govern contra la resolució del President del Parlament de Catalunya”, advertia el comunicat.


 

En aquest sentit considera que els “contactes són inadmissibles en un Estat de Dret i no tenen altre objectiu que intentar influir en el sentit de la resolució a dictar per l'Alt Tribunal”. “Aquestes ingerències, no convé oblidar-ho, soscaven la confiança dels ciutadania en els Tribunals de Justícia així com al Tribunal Constitucional i llasten la credibilitat d'activitat diària de magistrats i magistrades en l'exercici de la seva funció”, rebla l’entitat.

 

El comunicat d'Àgora Judicial
El comunicat d'Àgora Judicial | àgora judicial

 

 
Comentaris
Paco
Sigue la PANTOMINA judicial de una justicia manipulada,putrefacta y dirigida por el gobierno del pattido MAS CORRUPTO de UE.
Carlos
Ja va siguen hora que els jutges comencin a inundar els jutjats de querelles contra el poder judicial, han comes molts delictes, els volem veure a la preso.
fideli
gran rètol el que ha acompanyat a l'heroi de Reus: l'odi és seu, la il·lusió, nostra.
Resultarà que
per ser bon catalá s'haura d'acreditar has rebut una "citació" per fals delicte d'"odi". En canvi el que ha dit la SS Soraya avui, públicament i sense embuts, si que és un autèntic delicte d'odi!
No anem bé
Ja era hora!!!!! És què s'estan passant molt amb nosaltres, siguis o no independentista. Però sempre contra els catalans !!!!!!
Qui jutja els jutges?
Felicitats a aquesta grup de jutges. Ja era hora! De tota manera caldria començar a actuar contra la impunitat d'aquells jutges que de Madrid estant actuen prevaricant. Caldria ja posar-los les querelles criminals corresponents juntament amb els polítics responsables (tot el govern de Rajoy en pes) i demostrar així que la llei és igual per a tothom. S'ha d'acabar amb la impunitat de tots aquests personatges indignes.
Aixó s’acabe quant la gent s’en cansi i digui prou
quant tots diguin prou.
jutges del franco, jutges del pp, i arriba el franquisme constitucional
Els jutges saben que si son peperos, pugen, pugen, pugen. Vergonya de l'interrogatori al Sr. Montull, propi del franquisme pur i dur. i d'aixó en diuen justicia a españa?
el retorno del Cid
Us ho posaré fàcil: un mínim del EL 50%+1 dels catalans som reus de delicte d'odi, a més a més confessos.. Proposem fer una tanca ben alta per la Franja de ponent per tenir-nos a tots ben tancats i impedir que embrutem la vostra "sagrada Patria una grande y libre". La pena de "cadena perpetua sense possibilitat de revisió serà una figura jurídica de nova creació per tant depravat delicte com voler ser lliures! Si senyol! tot els catalans a la presó!!! :P
Agosarat
La Justícia és igual per a tots però els que la repartixen no són igual (paràfrasi d'algú que hi vaig llegir)
Fart de fachas
No cal posar el crit en el cel sino en la judicatura que es on s´está adobant el cop mes gran contra Catalunya per un tripartit infame i que no respecta el resultat electoral.
Karlus
Espanya és un país feixista, amb una dictadura político -militar-monàrquica, una població estupiditzada de fa anys que segueix esclavitzada per la màfia que cal suprimir
remigio III
Cal canviar el camí franquista i, per això, cal restringir el poder d'aquest radicat a madrid. Ara ja es veu clarament que la moneda tenia dues cares pp/psoe. No cal perdre més temps si la gent ancorada no reacciona i menté els vots a la dictadura: caldrà, sense perdre temps, buscar altre camí que en procure un futur. Això va per tots els sotmesos a borbònia. Recordeu una certesa històrica
remigio III
Recordeu: “Quan els nazis van venir a buscar als comunistes, vaig guardar silenci, perquè jo no era comunista, Quan van empresonar als socialdemòcrates, vaig guardar silenci, perquè jo no era socialdemòcrata Quan van venir a buscar als sindicalistes, no vaig protestar, perquè jo no era sindicalista, Quan van venir a buscar als jueus, no vaig pronunciar paraula, perquè jo no era jueu, Quan finalment van venir a buscar-me al meu, no hi havia ningú més que pogués protestar.”
Gys
Ja era hora q u diguès algù

envia el comentari