Un jutge de Reus investiga la denúncia d’una entitat musulmana contra Vox

L'escrit presentat per l'associació Watani inclou els noms de Santiago Abascal i Iván Espinosa de los Monteros

El jutjat d’instrucció número 3 de Reus ha incoat diligències prèvies per un suposat delicte d’injúries arran de la denúncia presentada per l’entitat musulmana Watani contra Vox. En l’escrit, l’entitat recollia declaracions als mitjans dels dirigents del partit Santiago Abascal i Iván Espinosa de los Monteros en les quals deien que la majoria de violadors són estrangers. En un auto de dilluns passat al qual ha tingut accés l’ACN, el jutge considera que aquestes actuacions podrien suposar “una possible infracció penal”. El magistrat justifica la voluntat d’instruir i practicar noves diligències perquè, segons diu, “no estan determinades la naturalesa i les circumstàncies de tals fets i les persones que hi han intervingut”.

D’aquesta manera, el jutge pot començar a investigar els fets sense haver d’inhibir-se directament a favor del Suprem. Cal tenir en compte que tant Santiago Abascal com Iván Espinosa de los Monteros són aforats per la seva condició de diputats al Congrés, per la qual cosa l’òrgan encarregat de jutjar-los seria l’alt tribunal espanyol. En la resolució, el jutge Diego Álvarez de Juan acorda donar-ne trasllat a la fiscalia perquè decideixi si cal demanar la pràctica d’alguna diligència d’instrucció i, també, a la part denunciant per si li interessa comparèixer en qualitat d’acusació particular.

Declaracions per televisió

El novembre passat l’associació musulmana Watani de Reus va presentar la denúncia al jutjat de guàrdia. L’escrit detallava que Espinosa de los Monteros va dir públicament al programa ‘Espejo Público’ d’Antena 3 que “un estranger és tres vegades més propens a violar que un espanyol”. A més, també recollia una manifestació feta pel líder de Vox, Santiago Abascal, al debat televisiu emès per diverses cadenes estatals, on va dir que “des de la ‘Manada de San Fermín’ hi ha hagut més de 100 manades i el 70% dels que estan imputats són estrangers”.

L’advocat de l’entitat, Hilal Tarkou, sostenia que aquestes manifestacions “radicalment falses” podrien incórrer en un suposat delicte d’incitació a l’odi i a la violència. “Constitueixen una manifesta alarma social, atempten greument contra la dignitat de les persones estrangeres, atempten contra la convivència, contra la pau social, inciten a l’odi, motiva i crida a la conflictivitat i, consegüentment, al racisme i a la xenofòbia especialment contra els estrangers”, puntualitzava el lletrat a la denúncia.

Nou comentari