La justicia europea tomba la iniciativa de l’ANC i el CpR contra Espanya

Les entitats independentistes encara poden recórrer la sentència davant del Tribunal de Justícia de la UE

El Tribunal General de la Unió Europea ha avalat el rebuig de la Comissió Europea a la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) de l’ANC i el Consell per la República que pretenia sancionar Espanya. Les dues entitats van registrar el 2019 una ICE que demanava a Brussel·les examinar si l’estat espanyol està “vulnerant els drets polítics i civils” del poble català. Brussel·les va declarar inadmissible la petició al·legant un defecte de forma: que no es demana explícitament un acte jurídic. L’ANC i el CpR van impugnar la desestimació davant del TGUE acusant l’executiu europeu de rebutjar-la en realitat “pel fons de la qüestió”.

Aquest tribunal amb seu a Luxemburg ha donat la raó aquest dimecres a la CE, però les entitats independentistes encara poden recórrer davant del Tribunal de Justícia de la UE.

El TGUE veu provat que l’ANC i el CpR no van convidar a la CE a presentar “una proposta d’acte jurídic” i que, per tant, la iniciativa no complia els requisits formals per ser acceptada.

Disputa per una qüestió formal

L’ANC i el CpR van registrar el maig del 2019 una Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) que pretenia instar a la Comissió Europea a iniciar el procediment previst a l’article 7 del Tractat de la UE per sancionar l’estat espanyol “per la vulneració dels drets polítics i civils” del poble català i “per extensió de les minories nacionals i els seus representants”.

Brussel·les va declarar inadmissible la petició al·legant un defecte de forma. En concret, la va rebutjar perquè la ICE no “convidava” explícitament a la Comissió a “presentar una proposta d’acte jurídic”. Només demanava examinar la situació a Espanya, i no exigia mesures concretes. “Aquest és l’únic objectiu que pot tenir una ICE”, va recordar l’executiu europeu.

La ICE de les entitats pretenia que “tant la Comissió com el Parlament” tinguessin “coneixement de la situació” a Espanya respecte “els seus riscos sistèmics i la falta de compliment de normes” europees. També que fossin conscients de “la necessitat d’activar mecanismes que permetin ajudar a la millora de la qualitat democràtica a Espanya” i del seu “tracte a les minories” en el marc de l’article 7 dels tractats, entre d’altres.

L’ANC i el CpR van impugnar la desestimació de l’executiu europeu davant del TGUE al·legant que van respectar tots els requisits per presentar la ICE i que la Comissió Europea l’hauria d’haver registrat. “El que molesta en realitat és el fons de la qüestió”, es va queixar l’advocat Gonzalo Boye durant la vista pel cas.

L’ANC i el CpR estudien modificar el text

Per altra banda, l’ANC i el CpR consideren que l’aval del Consell General de la Unió Europea “no s’ajusta a la legalitat de la UE”. Així ho expressen l’Assemblea i el CxR en un comunicat conjunt, on afegeixen que ara estudiaran si modifiquen el text de la ICE o bé presentaran un recurs perquè la Comissió Europea acabi registrant la proposta. El president del CxR, líder de Junts i expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha opinat via Twitter que la justícia europea “mereix el màxim respecte” perquè quan pren una decisió ho fa en base a “raons estrictament de dret i no pas polítiques”. 

Comentaris

  Catalá ofuscat 09/06/2021 2:33 pm
  Mentira. No me lo creo... El Boye dice que lo estamos ganando todo. Cada vez que envía una factura dice que falta poco para la victoria final.
  Pajaritu 09/06/2021 2:16 pm
  ¿Cómo...? ¿Que Europa no nos da la razón contra la fascista España? No pot ser... ¡¡¡ JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA !!!
  JordiT 09/06/2021 1:45 pm
  12-1
  Aquesta és la realitat 09/06/2021 12:31 pm
  Els que creuen que amb un grupet d'advocats presentant querelles aconseguirem la independència van dats i beneïts. Això és anar amb el lliri a la mà, i confiar que els els tribunals ens donaran sempre la raó. A banda els procediments judicials són tediosos i s'eternitzen. Poden se un complement però mai un eix central.
  Ebrenc 09/06/2021 12:18 pm
  Els especialistes en donar lliçons, resulta que no saben redactar, jugada mestra!
  157
  49
  Respon
  Doctor Strangelove 09/06/2021 12:15 pm
  Com dirien a la meseta: "zasca en toda la cara". Doc.
  37
  22
  Respon

Nou comentari