Juristes catalans defensen que la Constitució empara el referèndum

Es presenta el manifest ‘Sense dret no hi ha democràcia’, amb 600 signatures, que també obre la porta a la via unilateral si Madrid es nega a pactar
D'esquerra a dreta: el conseller de Justícia, Carles Mundó, el president del CATN, Carles Viver Pi-Sunyer, el president de JxSí, Jordi Turull, i el diputat de la coalició Marc Sanglas | ACN

 
 
Continuen els suports de la societat civil a la celebració d’un referèndum d’independència. Aquesta vegada, provinents del món jurídic. L’il·lustre Col·legi d’Advocats de Catalunya ha acollit la presentació del manifest ‘Sense dret no hi ha democràcia’ que rubriquen més de 600 juristes en defensa del “dret com a instrument de resolució de conflictes, que ha de facilitar la resolució d’aquesta situació a través d’un procediment democràtic”. Entre els primers trenta signants que s'han fet públics hi ha set catedràtics -Enoch Albertí, Joaquim Ferret, Joan Vintró, Josep Maria Vilajosana, Mercè Barceló, Enric Argullol, Joan Queralt- i diversos advocats que tenen trajectòries professionals vinculades a la defensa dels drets civils. 

 

 

Els signants del manifest remarquen que "en un estat democràtic de dret com és l’espanyol, és el propi marc constitucional intern el que empara que els ciutadans puguin proposar canvis substancials en l’organització política i territorial”, i recorda els casos del Canadà i Escòcia per assegurar que “el principi democràtic possibilita que l’exercici dels drets no depengui de les majories, atès que constitueix la forma de protecció permanent de les minories”. A parer dels juristes que signen el manifest, la Constitució no exclou  de la legalitat “subjectes o grups que tinguin una idea del dret o de l’organització social o territorial diferent o contradictòria a la de la Constitució”. 


La cimera pel referèndum, al Palau de la Generalitat  | Jordi Borràs

 

 

És per aquestes raons que el manifest ‘Sense dret no hi ha democràcia’, que compta amb el suport del Pacte Nacional pel Referèndum, s’empara en la Constitució espanyola per defensar el dret a decidir, “que atorga als seus titulars les facultats de discrepar obertament de l’ordre constitucional establert i també de la unitat territorial, de proposar alternatives expressades a través d’un procediment democràtic i de realitzar de manera negociada amb els representants de l’Estat la consecució del resultat obtingut en referèndum”.

 

 

Els impulsors del manifest insisteixen que el referèndum és possible amb la Constitució actual, però obren la porta a la via unilateral, en defensar que la “negativa continuada de l’Estat legitimaria d’obrir altres per tal que la ciutadania de Catalunya expressés com vol decidir el seu futur”. Finalment, el manifest conclou que el dret “mai no pot ser un mecanisme obstatiu per a les societats, ans al contrari, ha de ser eina capaç de recollir les inquietuds, evolucions i transformacions de tota la comunitat, donant respostes que facilitin el progrés i la bona convivència”.  


 

 

A l'acte hi ha participat el president del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, Jaume Asens, advocat i tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, els advocats Miquel Sàmper, Gemma Calvet i Abel Pié, el catedràtic de dret penal Joan Queralt i la catedràtica de dret constitucional Mercè Barceló. 
Comentaris
aixis de clar.
Si es pactat i acordat am l'estat español, jo votare !! si es unilateralment fet a cat jo no votre.
Juristes Catalans i Espanyols...
... defensen exactament el contrari. Estem amb el de sempre: Amb el 48% no es pot fer el que voleu fer.
Gràcies
Molta gent (pp-psoe-cs), fins i tot o sobretot la que més es va oposar a la constitució del 78, es curiós com actua ara de talibà i fent servir la constitució com a textos sagrats. Sort en tenim d'aquests experts en dret que, en el seu manifest, desmunten l'argumentari de pensament únic dels 'talibans'.
?¿?¿?¿?
'talibans'. els de la anc ??
a JuristesCatalansEspanyols
De la premisa en treus una conclusió ben curiosa. Dic curiosa perquè la conclusió més obvia que jo en treuria ni tan sols l'esmentes: són les opinions contraposades de dues nacions en un mateix estat.
votar es legal, pero mantenint les formes legals !!
Correcte : si es pactat i es legal jo votaré !!
Y yo voy y me lo creo
Una nueva chorrada del secesionismo. Todo propaganda.
Monty
La malaltia crònica de l'unionisme es la negació de la realitat!!!!
enric
Molt be,molt be; sense matisos.Però el que ara caldria és que aquest manifest tingués abast internacional. Deu haver-hi una Associació de Juristes europeus, no?. Fins i tot les Nacions Unides haurien de pronunciar-se sobre el fons de la qüestió. És un debat jurídic històric en que tot el mon hauria d'estar interessat. Les grans Revolucions han començat sempre trencant unes lleis per posar-ne unes altres; i si no és així, no és una Revolució. Lo nostre no és una "revolta" sinó una Revolució
Josep Agustí Faiges
Al peu de la foto us heu deixat, espero que no de forma intencionada a la catedràtica de dret Mercè Barceló. Queda mes aviat, lleig, per no dir una altra cosa. Gracies.
aixis de clar.......
L'estat espanyol no vol pactar ni acordar cap referèndum, per tant com no estarem sempre segrestats sota una majoria demogràfica espanyola, com a Nació tenim dret a aplicar la majoria de Catalunya....i això farem, prou marejar més la perdiu.
cromanon
La independència no es pot demanar per favor !
Cromanon
La independència no es pot demanar per favor !
Francesc de Sales
pobrets, com es nota que són catalans i van de bona fè; l'estat espanyol farà servir la seva Constitució per a lo que els hi convingui, es a dir guerra total contra els catalans i sense maníes
600 juristes?
El document que apareix a la premsa el signen 30 (els 30 primers diu). A aquests senyors amb aspecte tan seriós hauria de donar-los vergonya un manifest digne d'uns estudiants d'ESO sense cap formació jurídica.

envia el comentari