El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Junts també reclama que no quedin “impunes” els “errors” de la Brimo
  • CA

L’actuació dels Mossos d’Esquadra per fer front als aldarulls de les protestes en defensa de Pablo Hasél està provocant controvèrsia, especialment arran del cas de la noia que ha perdut un ull. De fet, el mateix cos està investigant si la ferida va ser causada per un projectil de foam dels antiavalots. I el mateix conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha anunciat aquest dijous en una compareixença pública que considera que s’ha de revisar el model d’ordre públic i va emplaçar el nou Parlament a fer-ho. A aquest pronunciament del conseller, que és llegit com una autocrítica o com una crítica als Mossos, s’hi ha afegit la crítica oberta que va fer el partit al qual està vinculat Sàmper, Junts per Catalunya.

De moment, mentre no hi hagi nou govern –que no se sap quins canvis comportarà–, Interior és una de les conselleries que depenen de Junts, encara que sigui en funcions. Per això és rellevant que aquest dijous la formació de Carles Puigdemont hagi parlat obertament dels “errors” comesos per “alguns agents de la Brimo” –la Brigada Mòbil, la unitat d’antiavalots– i hagi advertit que “en cap cas poden quedar impunes”. Junts s’expressava així en el comunicat emès després de la reunió mantinguda amb la CUP –a petició dels mateixos anticapitalistes– per començar a tenir converses sobre els eventuals pactes de cara a la formació del nou executiu. La CUP considera la revisió del model policial una de les seves principals condicions per a un possible acord, i de fet demana la dimissió del conseller, com ja ha fet moltes altres vegades.

Però la posició del partit del conseller és la que més impacte ha tingut sobre el cos, en la línia de les crítiques llançades temps enrere pel president Quim Torra, que de fet van acabar amb el relleu del conseller Miquel Buch –molt més pròxim a Puigdemont que a Torra– en una remodelació de Govern. Les tensions entre Interior i el sector de Torra i Laura Borràs eren manifestes, i de fet la candidat de Junts a la presidència en les eleccions del 14F havia visitat el tall de la Meridiana diverses vegades per donar suport als manifestants en l’època en què actuaven sense autorització i cada dia es produïa l’escena dels antiavalots dels Mossos i la Guàrdia Urbana fent-los marxar i fins i tot encerclant-los, perseguint-los pels carrers de la zona i denunciant-los. Borràs, que aleshores era diputada al Congrés, es va trobar un d’aquests vespres formant part del grup encapsulat al qual la policia va impedir que tornés a tallar la Meridiana un cop desfet el primer tall de la nit.

Ara, Junts manifesta obertament que el partit “valora críticament les situacions de violència viscuda i els errors comesos per alguns agents de la BRIMO, que en cap cas poden quedar impunes”. “Junts aposta per un nou model d’ordre públic i insta la resta de forces polítiques a debatre al Parlament de Catalunya la reforma del model policial català”, afegeixen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa