El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Junts demana a Sánchez que retiri l’Advocat de l’Estat de les causes al Tribunal de Comptes
  • CA

La proposta de liquidació del Tribunal de Comptes en la seva actuació contra 39 excàrrecs del Govern per l’acció exterior de la Generalitat ha generat aquest dimarts noves mostres de rebuig per part de les formacions independentistes i dels socis de govern de Pedro Sánchez, que reclamen actuacions per revertir la situació. Junts ha registrat una proposició no de Llei on l’insta directament el govern espanyol a retirar l’Advocacia de l’Estat de les causes, mentre que el PDeCAT reclama una reforma en profunditat d’un organisme “caducat, absolutament polititzat i amb uns objectius claríssims” i Podem vol “estudiar totes les vies de desjudicialització possibles”, sense descartar cap actuació.

La qüestió ha planat aquest dimarts a les rodes de premsa posteriors a la Mesa i la Junta de Portaveus. Junts ha registrat una proposició no de Llei al Congrés i al Senat que insta el govern espanyol a “retirar l’Advocacia de l’Estat de les causes obertes davant el Tribunal de Comptes” per “facilitar una solució política dialogada entre Catalunya i Espanya”. La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha afirmat que el Tribunal de Comptes és “un organisme absolutament polititzat, parcial i arbitrari”, que passa de no investigar la corrupció del PP a “robar” diners als membres de la Generalitat de Catalunya.

El portaveu del PDeCAT, Ferran Bel, ha afirmat que les actuacions del Tribunal de Comptes “no poden seguir el seu tràmit amb un tribunal caducat, absolutament polititzat i amb uns objectius claríssims“. “El que hauria de fer amb caràcter immediat les Corts és renovar els càrrecs del Tribunal de Comptes”, ha dit, i “perquè adquireixin protagonisme els òrgans de control extern de les comunitats”. Bel ha afirmat que les imputacions del Tribunal de Comptes “no se sostenen” i “quan això acabi a més d’un li farà vergonya”. Les imputacions, ha dit, són “ridícules” i “desprestigien” el Tribunal de Comptes, a qui “després d’aquesta actuació no li quedarà més remei que una reforma”. “El govern ja sap el que ha de fer”, ha dit Bel, i “segons quina posició de l’Advocacia de l’Estat serà difícil d’entendre”.

La portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Aina Vidal, ha recordat que la seva formació aposta per “estudiar totes les vies de desjudicialització possibles”, i ha destacat que en cas de sentència “pot ser recorreguda al Tribunal Suprem”. “Seguirem treballant-hi i de moment la nostra opinió és contrària al fet que un tribunal plenament polititzat tingui capacitat per la via administrativa de resoldre el que el PP no ha guanyat ni en el terreny polític ni en el judicial”, ha dit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa