Junts confirma que treballa per un “acord global”

Demana un pacte que faci “convergir” les tres formacions polítiques i anuncia una setmana de “treballs i reunions”

Després d’una Setmana Santa freda i amb escassos contactes entre ERC i Junts per investir Pere Aragonès després de dos intents fallits, sembla que les negociacions per desencallar la investidura i començar a fer rodar el nou Govern han fet un pas endavant. JxCAT ha trencat el silenci i en un breu comunicat, ha explicat que “aquesta darrera setmana hem intercanviat més propostes amb ERC per un acord global de legislatura. Els contactes i els treballs interns no han cessat”. Els junters, que encara no han donat una resposta concreta al document que ERC li va fer arribar el cap de setmana, sí que assenyalen que “cal convergir en un acord entre tres formacions polítiques”, si bé els cupaires també esperen que Junts els digui en quins punts del pacte rubricat entre anticapitalistes i republicans hi ha desacord per part de Junts per intentar solventar-ho.

El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, en roda de premsa a la seu del partit | ACN
El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, en roda de premsa a la seu del partit | ACN

En el comunicat, Junts defensa la seva voluntat d’arribar a un acord: “Des de la nit de les eleccions Junts per Catalunya treballa per configurar un govern fort i estable d’acord amb els resultats electorals”, i anuncia uns dies de contactes intensos perquè la majoria independentista del 14F prengui forma: “Aquesta setmana es continuaran els treballs i les reunions per fer-ho possible al més aviat possible”.

Les relacions entre ERC i Junts es van començara refredar quan els junters van anunciar que no investirien el candidat republicà, a l’espera de tancar un acord de legislatura que inclogués no només acció de govern sinó també full de ruta i estratègia a Madrid. Pel camí, el paper del Consell per la República, i de retruc, del president a l’exili, Carles Puigdemont, sumat a l’acord bilateral entre ERC i la CUP, van posar encara més distància entre les formacions indepenentistes. I arribada la Setmana Santa, els contactes es van suspendre, si bé tant ERC com Junts s’havien interanviat documenació per treballar. I van passar una setmana sencera sense notificar contactes oficials, fins que els Junters han fet aquest anunci que obre la porta a accelerar els contactes.

Sigui com sigui, sobre la taula encara hi ha carpetes obertes sobre l’estratègia a Madrid, el pla B en cas que el diàleg amb Madrid fracassi, el repartiment de les carteres i fins i tot l’estructura del propi executiu. Els propers dies es dibuixen com a claus per saber com es desencallarà un pacte que fonts de totes tres formacions donen per pràcticament segur.

Comentaris

  Un acuerdo cósmico, incluso, 15/04/2021 5:31 pm
  La diferencia entre un amor eterna y un capricho pasajero es que el capricho suele durar algo más de tiempo.
  Ramon 15/04/2021 3:28 pm
  La situació d'ERC recorda molt la que ja s'hi va trobar amb l'Estatut. Llur objectiu era llavors, i ho és ara, no posar en cap compromís el govern sociata espanyol. Llavors pressionaven perquè el nou text estatutari fos una merda enganxada en un pal. I ara perquè els sociates no hagin de complir la repromesa de la taula. Motiu de més perquè Junts per Catalunya ara entri en el Govern. La presència de Junts per Catalunya en el Govern garantitza que no hi haurà taula. No que només seria per parlar de mandangues, no. NI CONVOCATÒRIA. Ni taula. Amb un Govern només d'ERC i cupaires encara podrien fer el paripé d'una fotografia d'encaixada de mans i sortir-ne venent-nos fum i xerrameca com el millor des del pa de motlle.
  Ex- votant d`' ERC. 15/04/2021 3:09 pm
  El barret al foc jo fa molt de temps que l'hi llençat. Ja és molt què el personal se'n vagi adonant de qun peu calcen els polítics.
   Un senyor desorientat 15/04/2021 3:34 pm
   En aquest cas és molt clar que el retard i el ridícul és responsabilitat de JxCAT. Si vostè canvia de vot i s'equivoca, no és problema dels polítics en general.
  Ex- votant d`' ERC. 15/04/2021 3:09 pm
  El barret al foc jo fa molt de temps que l'hi llençat. Ja és molt què el personal se'n vagi adonant de qun peu calcen els polítics.
  Ricard Martinez 15/04/2021 1:28 pm
  En tres anyns de governar junts, no han tingut temps de posar-se dacord...?
   Can pixa 15/04/2021 3:41 pm
   El problema no és només entre dos partits. On hi ha el veritable problema és a nivell intern de JxCAT, ja que es fan un embolic ells sols, i es passen el dia perdent el temps discutint bestieses.
  Ramon 15/04/2021 1:09 pm
  Els sociates tenen la santíssima barra de reprometre la taula passades les eleccions. Quin morro. Quines penques. Òbviament ho fan per afavorir el vot als presumptes "negociadors", o sigui ells mateixos i llurs titelles d'ERC. En el ben entès que la negociació no seria en cap cas ni d'autodeterminació, ni d'amnistia, sinó de putes mandangues pressupostàries per "administrar el mentrestant" i indults a canvi de la claudicació. Tot plegat ja era prou indecent de per si. Però, en lloc d'agafar-los la paraula, ERC acorda amb la CUP donar-los DOS ANYS més de coll. Que no cal que compleixin la repromesa. Que no hi ha cap pressa. Si Junts per Catalunya traga en això n'hi hauria per fotre el barret al foc.

Nou comentari