La Junta Electoral de Barcelona declara vacant l’escó de Torra

Comunica que Ferran Mascarell, el següent en la llista de JxCAT, ha de substituir l'actual president de la Generalitat

La Junta Electoral Provincial (JEP) ha declarat la vacant com a diputat al Parlament de Catalunya del president de la Generalitat, Quim Torra, i ha traspassat la credencial a Ferran Mascarell. La JEP executa així l’ordre de la Junta Electoral Central, després que el Tribunal Suprem hagi denegat a Torra aplicar les mesures cautelaríssimes que demanava fins que es resolgui definitivament la inhabilitació dictada en primera instància pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Precisament, la JEP argumenta que no té competència per anul·lar un acord de la JEC, que li és jeràrquicament superior. “I més quan el Tribunal Suprem, òrgan competent per haver acordat la suspensió, ja ha rebutjat la mateixa pretensió”, afirma la JEP.

L’acord de la JEC, comunicat a la JEP, li ordena que “de manera immediata” declari la vacant com a diputat de Torra i expedeixi la credencial al candidat següent de la llista, en aquest cas Ferran Mascarell. Torra va sol·licitar que no s’executés l’acord de la JEC perquè l’havia recorregut davant del Tribunal del Contenciós Administratiu i perquè havia demanat les mesures cautelaríssimes, de tal manera que si es tirés endavant es vulneraria el seu dret a la tutela judicial efectiva.

Davant d’això, la JEP recorda que aquest divendres el Tribunal Suprem ha desestimat les mesures cautelaríssimes, per la qual cosa considera que la petició de Torra ja no té raó de ser. També explica que el president ha presentat un nou escrit en què reitera la petició de suspensió de l’execució, “tot i conèixer la resolució del Tribunal Suprem”, però al·legant que cal esperar al pronunciament final sobre l’incident de mesures cautelars.

“Amb tot, aquesta Junta no té competència per acordar la suspensió d’un acord de la JEC, i més quan el Tribunal Suprem, òrgan competent per haver acordat la suspensió, ja ha rebutjat la mateixa pretensió”. Finalment, la JEP explica que atès que es tracta d’un acte confirmatori, la decisió no es pot recórrer.

Aquest mesura s’ha sabut després que el president del Parlament, Roger Torrent, comparegués per dir que continuarà “batallant jurídicament” per defensar els drets de Torra. El mateix president ha fet una declaració institucional aquest matí després que el Tribunal Suprem validés la decisió de la JEC. Per part de JxCAT, diversos diputats i representants parlamentaris han dit que no reconeixen l’autoritat de la JEP per retirar l’acta a Torra.

Nou comentari