Junqueras, Rovira, Romeva i Tardà reclamen una “majoria social” que cohesioni el país

En vigílies de la Diada els líders d'ERC reivindiquen que el seu partit ha sostingut l'independentisme des que era marginal

Oriol Junqueras, Marta Rovira, Raül Romeva i Joan Tardà reclamen al republicanisme seguir treballant per aconseguir una “majoria social” que cohesioni el país en un article conjunt que publica ‘El Periódico’ aquest dilluns a la nit. Els quatre líders republicans apel·len al civisme i a la determinació que l’1 d’octubre del 2017 van mostrar els dos milions de catalans que van participar al referèndum d’autodeterminació, però subratllen que “sovint no és suficient tenir la raó”. Per això creuen que “la força de la raó només pot reeixir per damunt de la raó de la força” si “darrere té una ingent majoria que la pugui sostenir”. Una majoria que s’ha de fonamentar “en la capacitat de vertebrar una sòlida majoria política”, afirmen.

En vigílies de la Diada, aquest dimecres, els líders d’ERC recorden que avui l’independentisme és “l’únic moviment que qüestiona un estatus quo que ha anat involucionant progressivament”. I recorden que ERC, que és oficialment independentista des de 1991, sota la direcció d’Àngel Colom, ha “sostingut la flama de la República durant anys, sovint en solitari, sovint des d’una certa marginalitat”. Després d’asseverar que el “règim” assentat sobre la “Restauració Borbònica del 78” ha dut a un “carreró sense sortida” recorden els intent de “superar-lo” que van suposar tant l’1 d’octubre del 2017 com l’intent del PSC de Pasqual Maragall amb el suport d’ERC per reformar l’Estatut. Aquella iniciativa, subratllen, “va evidenciar no ja les estretors de l’autonomia, sinó la seva regressió”. Una iniciativa, afegeixen, que va comportar una “contrareforma” impulsada per la “recentralització aznarista”. Per això, davant d’aquest escenari aposten per aconseguir una majoria social a tot el territori. “Com més àmplia i més diversitat aglutini, més consistent i més imparable serà el projecte de la República”, afirmen.

Els quatre líders republicans publiquen l’article pocs dies abans de l’inici del 28è Congrés Nacional del partit, i insten a fer “pinya” al voltant de la candidatura que han construït conjuntament amb Pere Aragonès i Marta Vilalta. I ho fan, amb el “repte” de guanyar la confiança de “centenars de milers de ciutadans que encara avui perceben distant la República Catalana”.

Nou comentari