El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Junqueras prega distingir entre un “futur desitjable” i un de “factible”
  • CA

 

 

Acte d’inici oficial de precampanya d’ERC. A les portes del judici i en un clima abrasador electoral, Oriol Junqueras, ha pronunciat una conferència al Club Sant Jordi de Montjuïc ple com un ou. El partit assegura que hi havia 2.500 persones. No hi ha faltat cap quadre d’ERC. Ni tampoc el ponent. El president dels republicans ha aparegut fet un holograma i ha donat pas a quatre veus que han pronunciat les quinze pàgines del discurs. Així  el germà del vicepresident empresonat Roger Junqueras; l’escriptora Empar Moliner; l’exPSC Joan Ignasi Elena; la parella de Raül Romeva i candidata a les europees, Diana Riba i la diputada Najat Driouech Ben Moussa, han posat veu a Junqueras i unes pantalles emetien el text escrit a mà pel líder republicà.  

 

Després d’una salutació de Marta Rovira des de l’exili i una cointroducció del president del Parlament, Roger Torrent, i del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, Junqueras ha saludat gràcies a la tècnica. El líder d’ERC i candidat a les europees ha desenvolupat un full de ruta basat en el que considera el realisme de la situació. Per això, ha volgut tenyir el discurs d’un avís a l’independentisme de la immediatesa, o allò que Gabriel Rufián va qualificar de “realisme màgic”.  “Caldria evitar, però, confondre el futur desitjable amb el futur immediatament factible”, ha alertat. Tota una divisa.

 

Una divisa que Junqueras ha demanat utilitzar per “ser conscient del moment i context que vivim”. “Tracem el camí factible”, ha recomanat. El full de ruta implica, segons Junqueras, “malfiar-se” dels que volen desacreditar les institucions catalanes perque “sense les institucions no es podrà aconseguir la independència. D’aquesta manera justifica el manteniment del poder  autonòmic per en consonància amb la societat civil poder continuar el procés cap a la independència. Un camí que passa pe teixir aliances per un referèndum i una apel·lació a la desobediència.  

 

“Tenim la ferma convicció que no pensem renunciar a cap via democràtica i pacífica per assolir la República Catalana com a Estat independent”, ha explicat. “Si cal apostant per la via de la mobilització massiva i la desobediència civil, com ens han ensenyat grans líders i referents de la pau i dels drets a nivell mundial com Martin Luther King i Mahatma Gandhi. I com ja vam exemplificar l’1 d’octubre”, ha aclarit. 

 

En segon terme, Junqueras ha demanat aprofitar “l’oportunitat” de les eleccions locals, especialment a Barcelona i l’àrea parlamentària.  “Les eleccions municipals han de servir per construir majories republicanes, ajuntaments republicans, que ens permetin donar l’impuls republicà necessari”, ha apuntat. “Un camí que passa, doncs, per enfortir-nos a tots i cadascun dels municipis, molt especialment a les regions metropolitanes i a la capital del país”, ha afegit. “Per això les properes eleccions municipals són una prova de foc, a tot Catalunya, i especialment a Barcelona, per tot el que significa i ha estat Barcelona”, ha avisat de cara a futures aliances al consistori barceloní. En aquest sentit ha pregat esmerçar-se per tal que la capital catalana exerceixi de “capital republicana”. 

 

imatge
Una imatge de la conferència de Junqueras | Marc Puig/ERC

 

Aliances amb el sobiranisme

 

 

Junqueras ha fugit de l’anomenada “unitat independentista” per demanar teixir aliances amb els sobiranistes, és a dir, forces com els comuns partidaris del referèndum. “Els millors moments d’aquesta dècada ens els han donat les aliances entre l’independentisme i totes les forces partidàries del dret a decidir”, ha assenyalat. “L’1-O, la gran fita d’aquests últims anys, és inexplicable sense aquestes aliances”, ha posat com exemple. “Estic convençut que tots els republicans i per extensió tots els demòcrates podem trobar, hem de trobar i trobarem, un nou com i un nou quan que facin democràticament possible la República Catalana”, ha reblat. També ha pregat aliances amb les forces democràtiques espanyoles. 

 

 

Un judici, un Estat i ampliar la base

 

El camí que ha traçat Junqueras passa per descriure un Estat a la defensiva contra el moviment indepentista. “L’únic que demostra tota aquesta onada de repressió que s’ha engegat és l’absoluta feblesa de l’Estat”, ha enfatitzat per definir de “farsa el judici. “No oblidem que qui realment té por és el propi Estat”, ha subratllat. Una situació que per a Junqueras cal aprofitar per “l’enfortiment del moviment republicà i en el debilitament gradual no d’Espanya com a societat, sinó del règim del 78, que encara controla l’Estat”. 

 

Un objectiu que pel líder d’ERC “no s’aconsegueix solament amb una o dues batalles decisives, sinó amb una pacient feina de reforçament propi i de desgast del rival”. “La victòria depèn de molts factors alhora però de manera molt significativa de la capacitat de seducció sobre el conjunt de la societat catalana, de sumar i construir un projecte de majories al servei de cadascun dels ciutadans d’aquest país”, ha conclòs. “Trobarem un nou com i un nou quan per assolir democràticament la república catalana”, ha albirat. 

 

 

No només republicans

 

El club Sant Jordi s’ha omplert fins la bandera de quadres del partit, però també hi han assistit representants d’altres formacions polítiques. Així, de la Crida han assistit Eduard Pujol, Meritxell Budó; el portaveu de Demòcrates, Toni Castellà; el diputat d’EUiA, Joan Josep Nuet; la diputada dels Comuns i líder de Sobiranistes, Elisenda Alamany; el productor Josep Maria Mainat; el portaveu d’Òmnium, Marcel Mauri; el diputat cupaire, Carles Riera; el president de l’ACM, David Saldoni (PDeCAT); l’exdiputat de la CUP, Antonio Baños; el periodista Francesc Marc Àlvaro o el comunicador Justo Molinero, entre altres. 

Roger
Roger Torrent i Pere Aragonès, en la introducció de la conferència | Marc Puig

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa