El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Junqueras perd el quart recurs pel seu escó a l’Eurocambra
  • CA

Revés a Europa per al líder d’ERC, Oriol Junqueras. El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha declarat “inadmissible” el recurs de Junqueras contra la negativa del president del Parlament Europeu, David Sassoli, a protegir la seva immunitat a petició d’un grup d’eurodiputats. El 10 d’octubre del 2019, quan Junqueras encara era pres preventiu, 38 eurodiputats van demanar a Sassoli que la cambra emparés la seva immunitat. El passat 14 d’octubre el TGUE va desestimar aquest recurs en considerar que el líder d’ERC no ha justificat prou la necessitat d’aquella petició a Sassoli. És el quart recurs de Junqueras a Luxemburg en relació amb el seu escó a l’Eurocambra.

El líder d’ERC es va presentar a les eleccions europees del maig 2019 i va ser escollit, però el Tribunal Suprem no li va permetre sortir de la presó per acatar la Constitució i ser reconegut com a eurodiputat. Al desembre del mateix any, el Tribunal de Justícia de la UE va dictaminar que el Suprem havia d’haver demanat permís a l’Eurocambra per mantenir-lo a presó perquè Junqueras tenia immunitat i que, a més, la condició d’eurodiputat s’obté només per la “mateixa elecció” a les urnes, qüestionant que el jurament de la Constitució fos un requisit imprescindible per ser eurodiputat.

Malgrat aquesta victòria judicial de Junqueras a Luxemburg, el Suprem va decidir a principis de 2020 que la immunitat reconeguda pel TJUE “no impedia ni el judici ni el dictat de la sentència que havia de posar fi al procés penal” pel cas de l’1-O i que, per tant, la condemna de Junqueras el 14 d’octubre del 2019 comportava la suspensió del mandat com a eurodiputat.

La batalla judicial a Luxemburg

Junqueras té una sèrie de recursos a Luxemburg pel seu escó. La majoria són posteriors a la sentència del TJUE del 19 de desembre del 2019 i denuncien el Parlament Europeu per haver acatat la suspensió del mandat del Suprem. En paral·lel, el republicà té un altre procediment judicial a Espanya per rebatre aquesta decisió. D’altra banda, Junqueres tenia dos recursos previs a la sentència del 19 de desembre del 2019. Un era per una petició de l’eurodiputada Diana Riba, que demanava mesures urgents per confirmar la immunitat de Junqueras i que es va perdre. L’altre, desestimat el passat 14 d’octubre, exigia el mateix, però ho havien demanat 38 eurodiputats.

A part d’aquests dos recursos, Luxemburg n’ha rebutjat dos més de la ronda posterior a la sentència 19 de desembre del 2019. El TGUE va desestimar el recurs contra la decisió de l’Eurocambra de declarar vacant el seu escó i, més recentment, el recurs per la decisió de substituir-lo. Igualment, tant el TGUE com el TJUE es van negar a concedir-li mesures cautelars per aquest cas.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Junqueras no plega? a novembre 30, 2021 | 17:20
    Junqueras no plega? novembre 30, 2021 | 17:20
    Amb l'advocat curtet que te ho perd tot, que hi farem son erc.inutils del psoe.comuna de merda
  2. Icona del comentari de: Pep a novembre 30, 2021 | 17:31
    Pep novembre 30, 2021 | 17:31
    Doncs vista la deriva d'ERC, diria que quasi que milllor...
  3. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 30, 2021 | 20:50
    Gonzalo novembre 30, 2021 | 20:50
    No decíais que Europa os miraba??? Si. Os mira, y se descojona de la risa. Banda de paletos.....

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa