Junqueras, al TC: "Ni jo ni ERC tenim la voluntat d'executar cap acte il·lícit"

El líder republicà recorda en el seu recurs que no és candidat a la presidència de la Generalitat

"Cap dels investigats que es troben en llibertat provisional ha donat mostra de cap reiteració delictiva, i així ho han confirmat els tribunals, pel que no s'entèn perquè hauria el meu mandatari (Oriol Junqueras) de comportar-se de manera diferent atès el panorama polític actual en el que no existeixen condicions per a aquesta suposada reiteració, ni voluntat del meu manant no del seu partit polític d'executar cap acte il·lícit". 

 

Aquest argument és una de les claus del recurs que ha presentat  el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras,davant del Tribunal Constitucional (TC) per considerar que s'estan vulnerant els seus drets fonamentals amb el seu empresonament provisional i incondicional i pel qual demana la seva posada en llibertat. Junqueras insisteix en l'escrit que no serà candidat a presidir la Generalitat. 


 

El recurs, de 40 planes, i al que ha tingut accès El Món, es basa en quatre principis. D'entrada la vulneració del dret a tenir un jutge predeterminat per llei i imparcial. Un punt en el que incorpora que el vicepresident del Govern es troba davant la impossibilitat de recusació del Tribunal Constitucional, a més de violar-se el dret a la doble instància penal. L'advocat de Junqueras entèn que al Suprem no li pertoca seguir la causa per rebel·lió per manca de competència. De fet, el recurs recorda que res del que s'ha considerat com a "suposada insurrecció violenta" s'ha registrat fora de Catalunya. 


 

Per això entén que el magistrat Pablo Llarena s'equivoca al "confondre el resultat del delicte amb els seus efectes i, al mateix temps, contrari als seus propis precedents de manera imprevisible". "El motiu de residenciar en el Tribunal Suprem la jurisdicció no és altre que alterar el sistema legal de competències i buscar pel Ministeri Fiscal un fòrum més procliu  a les seves pretensions, un forum shopping contrari, com no pot ser d'una altra manera, a les previsions constitucionals", al·lega el president d'ERC. 

 

 

A més, pel lletrat de Junqueras, el fet que la causa estigui en mans del Suprem li retalla el dret a la doble instància penal. I, el que és més greu, no hi ha un control efectiu de l'instructor del cas. 


 

Sobre el dret a la llibertat

 

El recurs carrega els neulers especialment en el fonament de la restricció de la llibertat: el risc de reiteració delictiva. L'advocat recorda que Junqueras "no és candidat a la presidència de la Generalitat". I afegeix: "Cap dels investigats que es troben en llibertat provisional ha donat mostra de cap reiteració delictiva, i així ho han confirmat els tribunals, pel que no s'entèn perquè hauria el meu mandatari (Oriol Junqueras) de comportar-se de manera diferent atès el panorama polític actual en el que no existeixen condicions per a aquesta suposada reiteració, ni voluntat del meu manant no del seu partit polític d'executar cap acte il·lícit". 

 

En aquest sentit considera que està empresonat per la seva ideologia. "Els principis o la seva consciència és considerada com un element fonamentador de la mesura cautelar de la presó incondicional". 


Per altra banda, el recurs considera que les decisions de Llarena sobre l'empresonament "destrueix els drets polítics d'un parlamentari i els de la ciutadania". De fet, arriba a asseverar que la presó provisional "castiga la ideologia" de Junqueras. Així conclou que el Suprem està jutjant les "idees independentistes" del president d'ERC que encara que puguin generar "incomprensió" no és un delicte. 

 

A més, el lletrat denuncia que en la primera part del procés, a l'Audiència Nacional, van començar les declaracions sense la presència dels advocats vulnerant clarament el dret a defensa de Junqueras. Un dret a la defensa que va impedir a través de tràmits urgents que van "impedir una correcta tasca d'assessorament i defensa lletrada". Així mateix, el recurs assegura que s'ha trencat la legalitat, la pressumpció d'innocència i la previsibilitat de la llei penal. 
Comentaris
Junqueras, al TC: "Ni jo ni ERC tenim la voluntat d'executar cap acte il·lícit"
Per tant Catalans : adeu a la Independencia.
losabenaquelkadiu........
Junqueras, al TC: "Ni jo ni ERC tenim la voluntat d'executar cap acte il·lícit"
al loro !!
Junqueras, al TC: "Ni jo ni ERC tenim la voluntat d'executar cap acte il·lícit" .........................je je je !! si cuela cuela !! je je je !!
fart
quan mal que us estan fent el cant de sirenes "comuns", pero el tripartit no suma 32+17+8 = 57.
Karlus
Hem de treurems de sobre aquesta merda d'Espanya feixistai i fastigossa
Quo vadis erc?
Ramon
Tots els altres relats del catalanisme polític tenen alguna coherència. Poca coherència, molta coherència o fins tot tota la coherència del món com és el cas tant de López Tena ("Així, no!"), Santi Vila (no es pot tirar endavant i no s'hi tira) com de Mireia Boya (endavant amb totes les conseqüències). Però el relat d'ERC no hi ha per on agafar-lo. Llevat que el seu objectiu no hagués sigut la independència sinó acabar amb Convergència. Que, llavors, sí que s'entendria tot el que han dit i fet.
PePe
Vaya, con william wallace catalan! Supongo que ahora ya os ireis todos para casa, tirareis los trapos amarillos y estrellados de los balcones y después cuando toque votar, votareis a ciudadanos, pp o la cup que al menos son los unicos coherentes! Jajajaja, tanto ruido y espectaculo para nada.
Ramon
ERC hauria de demanar perdó. I l'obtindria. L'obtindria sempre i quan sigués creïble que se'n penedeix i que, aquesta vegada, sí, se n'ha adonat i pensa canviar.
erc traidors a catalunya nyec
Albert
Us recordo q porten 3 i 4 mesos a la preso aixo no sabem el q comporta pq no ho hem viscut per tan ni els Jordis, ni el Forn ni Junqueres deixaran de ser independentistes però potser haurem de refer la tactica ni ERC, ni JuntsXcat ni CUP no son traidors a la causa però cal planificar millor la tactica q no veieu que els feixistes eren capaços de treure els militars i mes no veieu que ells son els Serbis del segle XXI i nosaltres els Bosnians catalans forts i perseverants i ara Europa sap com le
Ho entenc al tindret secuestrat et fan dir lo que volen, però més de dos milions de catalans volem ser Republica i marxar d,Espanya ja
SpainIsPain
La implementació de la República és totalment lícita.
Boomerang
Qui va dir allò de 155 monedes de plata? Per què hauríem de fer el possible per treure'l de la garjola?

envia el comentari