El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Jugada d’Elena: s’espolsa les puces i encoloma a Marlaska les preguntes de Vox
  • CA

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, pot ser nou al departament però no en la política. Demostra la seva veterania en una de les primeres proves de foc com a conseller, respondre les preguntes capcioses de l’extrema dreta de Vox. Unes preguntes pensades estratègicament per poder barrejar l’autoria de delictes greus amb la immigració. I el que ha fet Elena ha sigut traspassat amb una jugada jurídica les preguntes, i les respostes, al ministeri de l’Interior. Les competències de Mossos i del Cos Nacional de Policia n’han estat els arguments.

En concret, Elena ha signat una resposta que ja ha estat registrada al Parlament, amb que fon fins a vuit preguntes formulades per Vox que responen a una mateixa fórmula. En detall, “sobre la nacionalitat dels autors dels delictes (furts, robatoris de domicilis, homicidis, agressions i abusos sexuals, robatoris amb violència o tràfic de drogues) durant el 2020 segons el balanç de criminalitat del Ministeri de l’Interior”. El conseller , però, no hi perd gaire temps i tira de beta de les qüestions competencials.

Així, en la seva resposta, Elena recorda que d’acord amb l’article 12 de la llei orgànica 2/1986 de forces i cossos de seguretat de l’Estat “són competències del Cos Nacional de Policia, les previstes en la legislació sobre estrangeria, refugi i asil, extradició, expulsió, emigració i immigració”. En aquesta línia, Elena aprofita l’avinentesa i subratlla que “les detencions de persones estrangeres que realitza la policia catalana, “es consulta al Cos Nacional de Policia la situació administrativa en què es troben al país”. El conseller remarca que és el CNP i el ministeri de l’Interior el “competent en aquest àmbit i el responsable de les dades”.

Amb aquest criteri, el conseller tira pel dret i no deixa més camí a Vox que demanar aquestes dades a la policia espanyola, que depèn íntegrament del ministeri de l’Interior, a mans de Fernando Grande Marlaska. “Les dades sol·licitades no són explotables en les bases de dades policials dels Mossos”, assegura Elena. La resposta per escrit és una constatació del to que pensa utilitzar el conseller amb la formació que a Catalunya lidera Ignacio Garriga. I així es va poder entreveure ja en la primera compareixença d’Elena a la comissió d’Interior del Parlament, celebrada el passat divendres, on els va barrar el pas en aquests intents de barrejar immigració amb delinqüència. Les respostes del conseller fins i tot van ser lloades pel portaveu d’Interior de JxCAT, Jaume Alonso Cuevillas, que va explicitar que Elena “era millor en les rèpliques que en el discurs”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fat boy a juliol 05, 2021 | 21:59
    fat boy juliol 05, 2021 | 21:59
    De tota manera i per la tranquilitat de Monsieur le Maquis li podria haver dit que no s'amoini que no consta que sa mare tingui cap causa pendent.
  2. Icona del comentari de: Georgiana a juliol 05, 2021 | 22:10
    Georgiana juliol 05, 2021 | 22:10
    Si però aquest espolsar-se les puces encobreix un rerefons molt greu, això també demostra lo depenents que som i estem de la policia espanyola, del ministeri de l’Interior i del "atado y bien atado". No ens hauriem de comformar amb espolsar-nos les puces i encolomar-ho als altres. Aquesta mentalitat s'ha de canviar, hem de fer-nos responsables.
  3. Icona del comentari de: LlunyDeCat a juliol 05, 2021 | 23:06
    LlunyDeCat juliol 05, 2021 | 23:06
    A Suïssa sempre es publica la nacionalitat dels criminals. I curiosament la majoria de reclusos a les presons suïsses són estrangers. Però això ja ho sap des de fa molt temps tota la població. Fins als 80 tothom podia deixar la porta de casa sense tancar amb clau. O quan veus una cartera amb diners damunt el distribuïdor de bitllets del bus a les 9h del matí i a les 12h quan tornes per la pausa del dinar encara hi és... hi era ! A partir de finals dels 80 la situació va degenerar. És ridícul amagar tot això i dóna molta munició als feixistes i la dreta dura. L'esquerra europea és amb comptades excepcions (Dinamarca) té un comportament "angélique" pel que fa als estrangers.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa