El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un jove s’enfronta a quatre anys de presó acusat de lesionar dos mossos

Un jove d’Osona, Roger Aguayo, s’enfronta a quatre anys de presó per delictes de lesions, atemptat contra l’autoritat i desordres públics. Aquesta és la pena que demanen dos mossos presumptament ferits per Aguayo en el tall a la C-25 durant la vaga del 21-F de 2019, que han dit que l’acusat tenia una actitud “molt agressiva” i que va donar-los cops de puny i puntades de peu. La fiscalia només demana 1 any de presó per l’agressió als mossos. El judici ha arrencat aquest dimecres a l’Audiència de Barcelona amb la declaració dels testimonis de l’acusació mentre que Aguayo ho farà el darrer dia de judici, previst per dijous. Una vuitantena de persones s’han concentrat a les portes de l’Audiència de Barcelona per donar-li suport.

El cas d’Aguayo neix de la vaga del 19 de febrer de 2019, quan es va tallar la carretera C-25 durant cinc hores, des del matí fins al migdia. En aquella acció, diverses persones van resultar ferides durant l’actuació dels Mossos d’Esquadra mentre desallotjaven el tall. A més, la policia catalana va detenir quatre persones, inclòs Aguayo. Sobre els altres tres arrestats, el jutge va arxivar provisionalment la causa.

El judici contra Aguayo ha arrencat aquest dimecres amb una hora i mitja de retard i està previst que acabi dijous, quan declararan l’acusat i els testimonis de la seva defensa. Durant la primera jornada han declarat dos mossos que presumptament van ser ferits per Aguayo mentre intentaven desallotjar les persones que protagonitzaven el tall a la C-25. Els dos agents han dit que Aguayo tenia una actitud “molt agressiva” i que va propinar-los cops de puny i puntades de peu. A resultes d’això, han assegurat que van requerir intervenció mèdica. Un dels agents ha dit que va perdre la mobilitat a dos dits de la mà i l’altre que va estar de baixa per una inflamació al canell.

Asseguren que van avisar per megafonia abans de desallotjar

Els dos agents han explicat que, un cop van arribar al tall de carretera, van trobar-hi unes 1.500 persones concentrades amb fogueres i espelmes enceses al terra. Un dels agents ha dit que els concentrats tenien inicialment un comportament “pacífic”. Els mossos han dit que van rebre l’ordre de desplegar una línia policial per procedir al desallotjament del tall. Prèviament, però, han assegurat que des de la megafonia de les furgonetes policials van avisar “unes 8 o 10 vegades” que desallotgessin la carretera perquè si no haurien d’intervenir. Asseguren que els concentrats van fer cas omís a les ordres i que per això van intervenir.

En la primera intervenció que van fer els agents per apartar els manifestants a un lateral de la via i poder reobrir el trànsit de vehicles, els dos testimonis dels mossos han assegurat que Aguayo –que es trobava a la primera línia dels manifestants- va fer un cop de puny al casc d’un dels agents i va donar puntades de peu al canell i als genitals de l’altre. En aquest moment, els policies van intentar agafar-lo, però asseguren que “la massa el va absorbir”.

Al cap d’una estona, els agents van fer una segona intervenció i, en aquesta ocasió, sí que van poder-lo extreure del grup de manifestants. Asseguren que, aquest cop, Aguayo va donar cops de peu contra els dos agents mentre intentaven treure’l de la concentració. Els mossos van endur-se l’acusat a les furgonetes on el van identificar i detenir. També han explicat que, un cop a les furgonetes, Aguayo estava “absolutament tranquil”.

Segons el relat dels dos mossos presumptament ferits, Aguayo va canviar-se de jaqueta entre la primera i la segona intervenció de l’operatiu policial. Els dos testimonis han dit que, inicialment, Aguayo portava una jaqueta negra de pell, però que va canviar-se-la per una altra també de color negra però de folre polar.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Javier a desembre 15, 2021 | 16:25
    Javier desembre 15, 2021 | 16:25
    Ja se sap que el 99,99% d’aquestes denúncies són mentida. No pot ser que la paraula d’un policia, tot i mentir, prevalgui per sobre de la d’un ciutadà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa