Josep Torrens (Església Plural): "Omella té una mentalitat castellana que l'allunya de la gent"

El portaveu de l'associació formada per cristians de base lamenta que l'arquebisbe de Barcelona "va tenir una actitud poc acurada alhora de mesurar quines paraules feia servir" durant la missa a la Sagrada Família
Imatge de l'altar, amb Joan Josep Omella al centre, durant la missa celebrada aquest 20 d'agost a la Sagrada Família | ACN

Josep Torrens és el portaveu d'Església Plural, una associació formada per cristians de base -principalment laics i laiques- provinents de diferents àmbits de l’Església catalana, i que té la voluntat de treballar per a la reforma de l’Església catòlica. Aquest cap de setmana, Església Plural es va mostrar molt crítica amb les paraules del cardenal i arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, durant la missa solemne a la basílica de la Sagrada Família per la pau i per les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils. En aquesta entrevista, Torrens lamenta que Omella es va comportar "de manera despectiva amb les autoritats catalanes" i, tot i que no li exigeix una rectificació, sí que li demana una reflexió i autocrítica, que considera que faria bé de fer pública.


 

Què n’opina de les paraules d’Omella, amb caire polític, a la missa de la Sagrada Família?

El global de la cerimònia va ser molt correcte, ponderat, auster i va posar de manifest que els catòlics de Barcelona volíem manifestar la nostra solidaritat amb les víctimes dels atemptats. Per aquest motiu ens va sorprendre molt com es va expressar el cardenal en un acte com aquell: de forma despectiva vers les autoritats catalanes.

Per quin motiu creu que l’arquebisbe de Barcelona es va dirigir a Puigdemont i Colau simplement com a “autoritats autonòmiques i locals?

És estrany, perquè és una forma de parlar que mai s’utilitza aquí. Els nostres representants polítics són els representants de la sobirania del poble català. Aquesta manera de referir-se i adreçar-se a ells va ser poc adequada. Pot ser que l’acte el sobrepassés, però, una persona amb el seu càrrec i la seva preparació, hauria d’haver mesurat molt bé les seves paraules i la repercussió que podien tenir. Omella va tenir una actitud poc acurada alhora de mesurar quin tipus de paraules feia servir.


 

Creu que Omella no ha acabat de copsar la sensibilitat dels catalans?

Ell és una persona de cultura castellana. És una llàstima que amb el temps que porta aquí encara no se n’hagi adonat de com viu el poble de Catalunya i de com estima les seves institucions, que no són un mer ens descentralitzat de l’Estat, sinó que representen la sobirania d’un poble. La Generalitat és una institució que no deriva de la Constitució espanyola, sinó que es va recuperar al marge del canvi de règim que hi va haver a Espanya l’any 1978. Mereix molt més respecte que el que va fer Omella.

I què en pensa del fet que les seves principals intervencions, i les del bisbe auxiliar Sebastià Taltavull, fossin en castellà?


És molt lamentable. S’hauria d’haver trobat un equilibri entre català i castellà. És de poca sensibilitat que els discursos principals fossin en castellà. La mentalitat que té Omella és una mentalitat castellana, que considera que el català és l’idioma de Catalunya però que ha d’estar supeditat al castellà. Aquesta mentalitat centralitzadora allunya de la gent al màxim representant de l’Església Catòlica a Barcelona i Catalunya. La seva manera d’entendre què és l’Església catalana i el país és dependentista de l’Estat, molt diferent del que pensa la societat catalana, que té una consciència de nació, així com de que Catalunya és una realitat política i cultural diferent.

 

El Papa Francesc ha estat més sensible amb la realitat catalana després dels atemptats que el cardenal Omella?

Durant la missa a la Sagrada Família es va llegir el missatge que va adreçar el Papa, i ell diferenciava la proximitat amb Catalunya i amb Espanya. Des del Vaticà van tenir la sensibilitat de fer esment a Catalunya i va ser molt més encertat que no pas les paraules d’Omella, que ens va assimilar a una autonomia de l’Estat.


 

Felip VI i Letizia Ortiz entrant a la Sagrada Família on els esperen Joan Josep Omella i Lluís Martínez Sistach | ACN

 

 

Durant l’homilia, Omella va afirmar que “la unió ens fa forts mentre que la divisió ens destrueix”.

Sí, i aquest va ser un dels aspectes més desencertat de les seves paraules, tot i que va dir altres coses que estaven molt bé. S’ha de dir que aquestes paraules aïllades del moment històric que viu Catalunya, i d’una manera asèptica, són certes i correctes. La unitat sempre és un element positiu que ens fa més forts. Tot i que Omella va parlar d’unió, que té un significat més polític que la paraula unitat. Però aquestes paraules dites així, i semblants a les que havien pronunciat abans Rajoy i Santamaría, i en el context del procés, agafen una dimensió política que des d’Església Plural vam respondre. En uns moments tan tràgics com els de l’atemptat, el que no teníem ganes era d’aprofitar cap circumstància per fer bandera de res, però les d’Omella van ser unes paraules desafortunades i amb contingut polític que van ser aprofitades pels mitjans de Madrid, i creiem que s’havien de respondre.


 

Església Plural veu possible que Omella rebés pressions per fer aquestes declaracions?

És possible, però si va fer cas d’aquestes indicacions en contra de la seva consciència va fer molt malament, i demostraria que no està capacitat per liderar l’Església de Barcelona. El testimoni de l’Església de Barcelona en aquest acte va ser molt pobre i molt dependentista de les institucions espanyoles. Va fer un flac favor a allò que els bisbes de Catalunya han reiterat en els darrers temps. O sigui que, si s’ha deixat arrossegar per pressions, ha fet un flac favor al fet que l’Església sigui vista com un element positiu en la construcció d’aquest nou país.

 

Creu que l’arquebisbe de Barcelona hauria de rectificar?

Omella té una capacitat d’autocrítica important. És una bona persona i és capaç de fer una reflexió sobre la seva intervenció, sobre si ha fet mal a la gent o no. El que li demanem és que actuï en consciència perquè molts catòlics i molta gent que no se sent catòlica s’ha sentit molt molesta per aquestes expressions que ell va utilitzar. Sigui d’una manera privada amb les autoritats catalanes, o de manera pública -millor si és així-, hauria de fer una reflexió sobre el sentit de les seves paraules. A nosaltres no ens agraden i creiem que són paraules que fan mal a l’Església, perquè l’allunyen de la societat. Volem que ho reconsideri i faci un exercici d’autocrítica, i seria adequat que privadament o públicament expressi les conclusions.


 

Per tant, aquestes intervencions han allunyat Omella i l’Església de la societat catalana?

Estem en un moment de molts canvis, on desitjaríem que el procés pogués culminar amb la creació d’un nou Estat i la construcció d’una societat millor de la que ara podem tenir. I, com a cristians i catòlics, creiem que l’Església ha de ser un actiu que pot aportar coses en la construcció i tingui un paper, sense cap mena de privilegi, per poder dir-hi la seva i aportar els seus valors. Maneres d’actuar com les d’Omella en relació amb el sentiment sobirà del poble de Catalunya tanquen portes. Les imatges que dona alguna jerarquia de l’Església fa que ens allunyem de la societat i crea barreres per mantenir un diàleg obert amb ella.
Comentaris
Todos estos fanáticos llenos de odio, ¿ nunca son culpables de nada?.
Hala, ir a colgar esteladas en los campanarios que estas si que unen y seguir llenos de odio como el monje Hilari.
ferran
Les seves paraules han estat les d’un comissari polític castellà, amb menys sensibilitat que una espardenya.
fideli
l'Omella és un collons d'imam...catòlic, però imam!
jomateix
Omella és un bisbe franquista i com a bon nacional-catolicista esta continuant la gloriosa cruzada nacional.
No és només mentalitat castellana
És pura connivència amb el feixisme espanyol.
Colomí
Aquest no és de l'Opus Dei? Doncs ja està dit tot...
Tito
Era realment necessari fer un esdeveniment religiós? No hi ha cap altre opció? Totes les víctimes eren catòliques? Els bisbes són escollits en eleccions? El nacionalcatolicisme espanyol és la religió d'aquest bisbe i el seu referent Rouco Varela. Un gos mai mossega la mà que li dóna el menjar.
JRRiudoms
L'articulista té algunes relliscades: 1) Església Plural és una associació formada exclusivament per "catòlics", pas "cristians". 2) Parla de l'església catòlica romana com "l’Església catalana". Aleshores, que coi són les nombrosses esglésies cristianes que no són catòliques (com les reformades, ortodoxes, etc.)? 3) "Església Plural [...] té la voluntat de treballar per a la reforma de l’Església católica". Doncs va amb 500 anys (i més!) de retard! Atentament
Jordi Espinet
És un parafeixista assimilable als signants de la carta conjunta dels bisbes espanyols, de l'any 1936, que santificava Franco. La que no va signar Vidal i Barraquer i li va costar no poder tornar mai a Catalunya des de l'exili. Papa Francesc, volem bisbes catalans, no volem bisbes parafeixistes espanyols.
Jm
Lamento dir que per mi, és un poca vergonya. El papa Frances és va equivocar cedint a les pressions del govern espanol. Tant me fa, a cagar a la via!
entranyable
Es una persona que ha deixat la reputació del Berdoglio a les baceroles, un papa senzill que volia canviar l'Església. Pel que fa a Catalunya crec que encara ha empitjorat la relació. Altrament ja hauria d'haver reaccionat i adevertir de la nefasta situació, quan no d'enviar-lo de bell nou a Logronyo o directament a la congregació dels despistats.
Pitxolí
A Omella, com a Iceta, el que pensi la societst cstalana li és indiferent. Ell ha vigut ací precisament per per fer passar per l'adreçador.aquesta societat catalana.
Pako Jones Menda
Totes les religions tenen una gran tendencia a sodomitzar als seus feligresos.
Pep
Possiblement seria convenient que els homenatges oficials fossin aconfessionals i els actes religiosos pels creients perquè així Omella i companyia no tindrien una pes mediàtic que no els hi correspon i a més ja seria hora que si la triat Roma i la comunitat Catalana no li agrada dons que es revelin contra ells i només bla,bla,bla
JTR
Discrepo. No va tenir una actuació poc acurada. Al contrari, va dir el que volia dir d'una forma força meditada.
Catala emprenyat
Bàsicament aquest home és un colonitzador més a les ordres de castella. Entenent això s'enten tot.
El clero esta molt desprestigiat,entre pederastas i franquistas qualsevol va a misa
MarcBdn
Tan senzill que seria crear una Església Catalana sense cap lligam amb Roma. Els anglesos ho van fer i els ha anat prou bé.
Tecleta
Per a mí ha sigut la gota que fa vessar el vas. A la propera declaració de la renda la "creueta" no serà per l'església catòlica.
Anna
República i laïcisme !!!!!! La religió hauria de ser una cosa privada en tot cas. Parlem de lo grotesc de islam i no mirem com van vestits els bisbes catòlics......estan al segle x
JRRiudoms
Qui no vulgui pols que no vagi a l'era Atentament
Pitxolí
Em fan pena els comentaris que pretenen diferenciar -quant a Catalunya- entre el Papa i Omella. Són una mostra que sense autoengany la realitat es més difícil de suportar. El Papa, en la cosa essencial de la qüestió, pensa com Omella. Per això el va escollir per a aquest càrrec.
ferreret
La connexió Vaticà-monarquia espanyola fa segles que dura i ens perjudica ostensiblement de sempre. Són enemics de Catalunya històricament. I aquest bisbe és un exemple lamentable més
EREP
Omella; penso que has fet "PI-PI" fora de test. fes-me cas hi demana disculpes.
esgarriat
La Esglesia,no deixa de ser un poder, i alcapdevant i posen gent que pugui mantenir el poder,quan mes temps milor. i el poder espero que per poc temps, encara es a Madrid
Esguerriat
el senyor iceta,crec que us un gran seguidor de les Homilies del sr,Bisbe,tots dos son dos Grans catalans que estan treballan perque els Catalanets,no ens esguerriem.
JAUME
Mentre no puguem escollir nosaltres mateixos els nostres bisbes - tots ells dins d'una Conferència Episcopal Catalana- els comentaris sempre seran els mateixos. També,alguns bisbes catalans actuals, haurien de ser canviats per bisbes catalans de veritat, sense tanta parafarnàlia i ficar-se en política. La política pels polítics, la religió pels els religiosos i els seus fidels.
Ja ve de lluny......
Qui va provocar la Guerra Civil espanyola, va ser el clero católics, emprenyat perquè la llRepública els hi havia tret tots els privilegis de tota mena, Jesuites es varen infiltrar en els sindicats anarquistes, i varen encendre els anims a cremar esglesies i matar capellans, per demanar desprès al General Mola, la salvació d'Espanya, i recuperar tot lo perdut amb excreix per Franco.
No només varen matar cátars i hugonots.....
La guerra del EUA al Vietnam, la va demanar als Kennedy, el nunci católic als EUA, per protegir la religio i patrimoni católic alli, quan els francesos ho varen deixar, La invasió d'Irak tambe ho va demanar el Vaticà, per destruir les tauletes de fang Sumeries anteriors a la Biblia, on evidenciava la falsetat catòlica del Genesis.
Clar
L'Omella es un ocupant. Podria ser un bisbe del 39. Algú va assessorar malament el Berlochio. Som al 2017 i no al 1939, encara que alguns no els agradi.
Tic, tac, tic, tac,...
Ese cura, obispo, o lo que sea, es como los que acompañaban y bendecían a Franco bajo palio, y alzando la mano y estirando el brazo, como fascistas, cantaban el cara al sol. Secuestradores y parásitos del cristianismo real de Cristo. Omella, te quedan pocos telediaros como obispo de Catalunya. Ves echando el curriculum en diócesis españolas.
O. és de la Franja.
L'arquebisbe Omella és de la Franja. Si està compromès amb la recuperació de la llengua i cultura de la seva terra, el que passa a la resta de Catalunya no se li hauria de fer estrany. Sembla que no ho està. L'autoodi...

envia el comentari