Josep de Luis (OCB): "Manca qualitat democràtica per mantenir relació amb Felip VI"

El president de l'entitat balear rebutja la invitació de la monarquia espanyola per assistir a una recepció divendres denunciant l'empresonament de Jordi Cuixart
De Luis amb Txell Bonet
De Luis amb Txell Bonet | Twitter

El president de l’Obra Cultural Balear (OCB), Josep de Luis, ha rebutjat la invitació dels reis espanyols Felip VI i Letizia per assistir a la recepció del proper divendres al Palau de l’Almudaina. Ho ha fet en protesta per l’existència de presos polítics i en solidaritat amb Jordi Cuixart, el president d’Òmnium Cultural, entitat que considera “germana”. Hores després de fer públic el missatge amb què rebutja assistir a la recepció, De Luis atén ‘El Món’ per explicar les causes de la seva decisió.

 

 

Ha refusat la invitació de la monarquia. Quina ha estat la seva primera sensació en rebre el correu?

La primera sensació que he tingut ha estat la imatge d’en Jordi Cuixart a la presó. És el primer que m’ha vingut a la ment perquè l’he visitat dues vegades, a Soto del Real i a Lledoners. En Jordi és president d’Òmnium Cultural, un entitat germana i està engarjolat encara que existeix un consens entre la comunitat acadèmica que el delicte de rebel·lió i sedició no cassen amb els fets. També m’ha vingut a la ment el discurs del rei del 3 d’octubre. I m’he preguntat: què hi he de fer jo aquí? Podria no haver contestat, però em semblava descortès. Entenc que hi hagi una relació institucional, però en aquest moment no es donen les circumstàncies de qualitat democràtica suficients com perquè aquest relació institucional es mantingui. El monarca ha decidit jugar un paper determinat i no conciliador.

 

Creu que s’hauria de disculpar per aquell discurs?

No sóc ningú per demanar disculpes. El president Torra ho ha demanat.

 

Canviaria de postura si es disculpés?

Com a representant de la societat civil tampoc m’he plantejat fins quan hagi de mantenir aquesta postura. De moment crec que és la que toca i he intentat respondre de forma cordial i educada.

 

Creu que tindrà resposta el seu correu?

No sé. No acostumo a relacionar-me amb aquest tipus d’institucions. No sé com responen normalment, ni m’ho plantejo. En qualsevol cas acceptaré la resposta. Podem establir una relació epistolar pública si volen.

 

Cap president de l’OCB havia estat convidat abans? És la primera vegada?

És la primera vegada que em conviden perquè soc president des del 28 de setembre. No hi havia hagut actes directes. Però ara no sabria dir si és el primer que conviden. Si no hagués passat el discurs del 3 d’octubre no sé què hagués fet.

 

Què recorda de les visites a Jordi Cuixart a la presó?

En Jordi el considero el meu germà. La primera vegada el vaig anar a veure a Soto del Real i em va colpir perquè el vaig veure més serè del que esperava. I la segona vegada, a Lledoners, també estava serè, convençut de no haver actuat de forma incorrecta i amb plena confiança amb el país.Comentaris
Pepet de Vallmanya
Som Països Catalans. Ho portem a la sang. I aquesta màfia judiciària ens ho reforça contínuament ...
Ni reis ni súbdits República Catalana
És veritat
El secessionisme catalanet i el mercenari balear no tenen qualitat democràtica per a res. Ni per tractar amb les rates del seu carrer.
Elisa per És veritat
Aquesta es bona. Que el secesionisme catalanet i el mercenari balear no tenen qualitat democràtrica...potser el espanyol ens donarà lliçons de democràcia, pegant i empresonant als que no pensen com ells, fins i tot als que canten les veritats contra ells...tú ets un botifler o un gonolle ademès de un ignorant i fatxa rastrer..
Para Elisa de Beethoven
Tu tens de demòcrata lo que el nen gros de Corea del Nord. Més o menys com tots els secessionistes. El que passa és que com teniu el cervell cremat no us doneu compte. La dreta de l'extrema dreta es diu Crida Nacional.
No ens calen les teves disculpes, borbó
No cal que es disculpi un paio que ens ha enviat la seva policia a apallisarnos, ja sabem que no sent res bó per els catalans, ara després de tant de temps, ni les necessitem, ni les volem, ja sabem de quin peu calça.
El rei no s'ha de disculpar per res
I menys davant uns secessionistes mal educats, mentiders i faltons. No representeu Catalunya, secessionistes. Només sabeu fer soroll i molestar la gent honrada.
Per
Per els fatxes que corren per ací, us agrada Catalunya però no els catalans? Doncs festa fotra. Catalunya pels catalans i pels qui ens respectin, no per vosaltres.
"Per" és un dels fatxes que corren per ací
És català tot ciutadà espanyol empadronat a Catalunya. No hi ha més. No tot el que pensa diferent a tu és un fatxa, el fatxa ets tu per pensar així.
jo
En resposta a qui diu que és català qui està empadronat a Catalunya. Es català qui es sent català, independenment d'on tingui la residència. Es un sentiment. No una qüestió administrativa.
No "jo", t'equivoques
Ser català només és una qüestió administrativa. Lo dels sentiments ho dieu només els secessionistes per tenir el privilegi de decidir qui és català i qui no. Però aquest privilegi el té l'Estat espanyol, no vosaltres.
Josi Ming
No acostumo a llegir els comentaris dels lectors perquè quan ho faig m'adono que es tolera i permet l'insult més groller. Crec que fora necessari un filtre de bones maneres. Que tothom expressi la seua opinió, però sense insultar com fan quasi tots els espanyols.
D'acord Josi Ming
Però tingues en compte que "quasi tots els espanyols" inclou els secessionistes catalanets (encara son espanyols malgrat las seves preferències sentimentals), que són els que més insulten.
mopi
veig que la impunitat del feixisme ha fet trabucar el vervell a alguns espanyolets

envia el comentari