El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Josep de Luis (OCB): “Manca qualitat democràtica per mantenir relació amb Felip VI”
  • CA
De Luis amb Txell Bonet
De Luis amb Txell Bonet | Twitter

 

El president de l’Obra Cultural Balear (OCB), Josep de Luis, ha rebutjat la invitació dels reis espanyols Felip VI i Letizia per assistir a la recepció del proper divendres al Palau de l’Almudaina. Ho ha fet en protesta per l’existència de presos polítics i en solidaritat amb Jordi Cuixart, el president d’Òmnium Cultural, entitat que considera “germana”. Hores després de fer públic el missatge amb què rebutja assistir a la recepció, De Luis atén ‘El Món’ per explicar les causes de la seva decisió.

 

 

Ha refusat la invitació de la monarquia. Quina ha estat la seva primera sensació en rebre el correu?

La primera sensació que he tingut ha estat la imatge d’en Jordi Cuixart a la presó. És el primer que m’ha vingut a la ment perquè l’he visitat dues vegades, a Soto del Real i a Lledoners. En Jordi és president d’Òmnium Cultural, un entitat germana i està engarjolat encara que existeix un consens entre la comunitat acadèmica que el delicte de rebel·lió i sedició no cassen amb els fets. També m’ha vingut a la ment el discurs del rei del 3 d’octubre. I m’he preguntat: què hi he de fer jo aquí? Podria no haver contestat, però em semblava descortès. Entenc que hi hagi una relació institucional, però en aquest moment no es donen les circumstàncies de qualitat democràtica suficients com perquè aquest relació institucional es mantingui. El monarca ha decidit jugar un paper determinat i no conciliador.

 

Creu que s’hauria de disculpar per aquell discurs?

No sóc ningú per demanar disculpes. El president Torra ho ha demanat.

 

Canviaria de postura si es disculpés?

Com a representant de la societat civil tampoc m’he plantejat fins quan hagi de mantenir aquesta postura. De moment crec que és la que toca i he intentat respondre de forma cordial i educada.

 

Creu que tindrà resposta el seu correu?

No sé. No acostumo a relacionar-me amb aquest tipus d’institucions. No sé com responen normalment, ni m’ho plantejo. En qualsevol cas acceptaré la resposta. Podem establir una relació epistolar pública si volen.

 

Cap president de l’OCB havia estat convidat abans? És la primera vegada?

És la primera vegada que em conviden perquè soc president des del 28 de setembre. No hi havia hagut actes directes. Però ara no sabria dir si és el primer que conviden. Si no hagués passat el discurs del 3 d’octubre no sé què hagués fet.

 

Què recorda de les visites a Jordi Cuixart a la presó?

En Jordi el considero el meu germà. La primera vegada el vaig anar a veure a Soto del Real i em va colpir perquè el vaig veure més serè del que esperava. I la segona vegada, a Lledoners, també estava serè, convençut de no haver actuat de forma incorrecta i amb plena confiança amb el país.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa