El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Josep Costa: “l’atac” de la JEC contra Torra té com a objectiu “fer caure el Govern”

El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, va reiterar que el president de la Generalitat, Quim Torra, continua sent diputat del Parlament tot i que la Junta Electoral Central insisteixi a retirar-li l’escó, i va avisar que “l’atac” que pateix el president per part d’aquest organisme “no va d’apartar-lo de l’escó de diputat”, sinó “d’apartar Torra de la presidència i de fer caure el Govern de la Generalitat”. En una entrevista al programa ‘FAQs’ de TV3 aquest dissabte a la nit, Costa es va referir als propers plens del Parlament i va admetre que no pot “garantir a ningú” que no s’impugnaran votacions si Torra hi participa, va recordar que “ja fa anys” que la justícia espanyola anul·la votacions de la cambra catalana. “És evident que el que voten els ciutadans de Catalunya és molt difícil que es respecti”, va lamentar.

Durant l’entrevista, Costa va defensar que el Parlament, en reconèixer Torra com a diputat, no desobeeix ningú perquè “la JEC no és ningú per donar ordres d’obligat compliment al Parlament”. Així, va explicar que no hi ha “cap circumstància” que pugui fer variar el posicionament de la Mesa, que ja va avalar que Torra mantingués l’acta, i va explicar que, si ara s’obeeix la junta tot i ser incompetent, demà “pot ser qualsevol funcionari del ministeri més inesperat” qui doni ordres a la cambra. En aquest sentit, va explicar que es poden escudar en la “impossibilitat legal” de complir el que demana la JEC perquè el reglament de la cambra catalana no ho permet. Per tant, Costa assegura que la Mesa no té competències per privar algú del seu càrrec fora dels supòsits detallats al reglament. “Ens demanen una cosa impossible, no ens poden exigir responsabilitats per complir una cosa que és impossible”, va concloure.

El president del Parlament, Roger Torrent, amb el lletrat Joan Ridao i el vicepresident de la Mesa Josep Costa

El president del Parlament, Roger Torrent, amb el lletrat Joan Ridao i el vicepresident de la Mesa, Josep Costa

Costa va confirmar que durant el ple Torra podrà votar i va assegurar que la finalitat de la “persecució” de la JEC és “fer caure el Govern” català i, “de retruc”, “desestabilitzar” el de Pedro Sánchez. En aquest sentit, Costa va reconèixer que els membres de la Mesa poden rebre querelles o requeriments per aquesta decisió però va ironitzar que ja en té “set o vuit” i no en descarta “dues o tres més”. “Ser en política és assumir un risc, tots ho sabíem quan ens vam presentar, sabem que sempre estem subjectes a la persecució política i judicial”, va remarcar, i va insistir que tenen el “compromís” de defensar les institucions catalanes.

En relació a la impugnació de les votacions sobre els pressupostos, que s’han de debatre properament a la cambra, Costa va descartar que algú vulgui “bloquejar” els comptes de la Generalitat que “beneficien la ciutadania”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa