El músic, director i compositor Jordi Savall (Igualada, 1941) ha rebutjat el Premi Nacional de Música espanyol, en la modalitat de composició, concedit pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport i valorat en 30.000 euros. Els motius del músic responen a les seves discrepàncies amb la política cultural del ministeri, dirigit per José Ignacio Wert.

Savall, que fa només dues setmanes va ser distingit amb la Medalla d’Or del Parlament de Catalunya, ho ha comunicat aquest matí al secretari d’Estat de Cultura, José María Lassalle, i després ha fet pública la seva decisió en una carta oberta adreçada al ministre i al jurat del premis.

“Lamento haver de comunicar doncs, que no puc acceptar aquesta distinció, ja que ve donada de la mà de la principal institució de l’estat espanyol responsable, al meu entendre, del dramàtic desinterès i de la greu incompetència en la defensa i promoció de l’art i de els seus creadors”, ha exposat.

El músic ha agraït el premi, però diu que no el pot acceptar per “no trair els seus principis i les seves conviccions més íntimes“. També ha considerat “insuficients” els esforços i les inversions que el Govern espanyol destina al món de les arts i la cultura en general i, en particular, per mantenir en l’oblit una part essencial de la cultura: el patrimoni musical hispànic mil·lenari.

El Ministeri d’Educació, Cultura i Esport ha emès un comunicat en el qual expressa el seu “respecte” a la decisió, però recorda que el guardó l’ha atorgat “un jurat independent integrat per experts del sector de la música a Espanya”.

Nou comentari

Comparteix