Jordi Sànchez proposa consultar a les bases l’acord entre JxCAT i ERC

Si la formació no ha constituït el consell nacional, preguntarà directament als afiliats

El secretari general de JxCAT, Jordi Sànchez, vol legitimar el seu acord amb ERC. Així, ha fet saber al sanedrí de la formació i a l’equip negociador habitual que un cop l’acord de Govern amb els republicans s’enllesteixi serà sotmès a l’aval de les bases. “La nostra militància, els nostres associats s’han d’empoderar”, comenten fonts de la direcció de la formació en conversa amb El Món. De fet, diversos corrents i territorials de la formació que colidera Carles Puigdemont, ja havien fet arribar a la direcció que volien ser consultats d’un virtual acord amb ERC.

Sànchez, murri, ja ha fet els càlculs. En aquest sentit, ha comunicat als seus companys de direcció que la consulta s’haurà de celebrar preguntant directament a les bases en cas que no hi hagi escollit el Consell Nacional de la formació, el màxim òrgan de decisió entre congressos nacionals. En aquest sentit, Junts tenia programat pel passat 24 d’abril la celebració del seu congrés per triar el Consell nacional, un conclave que s’ha posposat al proper 7 i 8 de maig. Una mica més d’oxigen per tal de tenir més temps per negociar amb ERC.

En tot cas, aquest congrés extraordinari ha d’escollir sí o sí els 20 membres, que s’afegiran als representants de comarca i districte, als membres del Govern, als deus representants escollits pel Consell Nacional Municipalista, a l’afiliat de les agrupacions exteriors, representants de sectorials, càrrecs electes de les cambres, expresidents i altres càrrecs institucionals. “Si el consell encara no s’ha constituït, Junts té mecanismes per preguntar directament als afiliats”, remarquen des de la formació. “Sia com sia, l’acord ha de ser avalat per la nostra militància, és la nostra manera de fer i ser”, afegeixen.

Des de Junts, però, no tenen cap neguit. Ans al contrari, membres de la direcció de l’executiva nacional consultats per El Món, es mostren convençuts que l’acord serà avalat “àmpliament” per la militància. “Com a nou partit, transversal i obert, cal preguntar i explicar bé el pacte, perquè els nostres militants se senten empoderats, per tant no només hi ha d’haver debat sinó ratificació de les bases al projecte de Govern”, conclouen.

Les mateixes fonts indiquen que l’acord podria estar enllestit en els propers deu dies. Des de Junts subratllen que ja han començat a estudiar (i esmenar) la proposta del presidenciable Pere Aragonès per articular un Govern. De fet, Junts està marcant “les línies vermelles” i enllesteix l’estratègia per configurar la recta final de la negociació, com ara polítiques digitals, Ensenyament o Economia. Fonts d’ERC i Junts admeten que l’acord “no trigarà, un cop s’ha començat a enraonar de l’estructura de Govern”.

Comentaris

  ¿? 01/05/2021 12:33 pm
  Noves eleccions més fiables i normals que les que va obligar un jutget! Això és el que cal fer. Amb el personatget que ha plantat Erc per fer de president, el govern que hi hagi promet ser molt pitjor que el govern en funcions d'ara.
  ciutadà 30/04/2021 4:29 pm
  Apa, més llargues a la cosa. Qui dia passa, any empeny. Sort que vaig votar en blanc......
  No hi ha pressa 30/04/2021 1:30 pm
  Molta burocràcia i poca eficiència. Es continua fent el ridícul, i els catalans estem farts d'aquesta comèdia.
  joanka 30/04/2021 9:57 am
  Sembla raonable consultar a les bases. La CUP ho fa continuament i a tothom li sembla bé. Quan a ho la CUP tot el món s'atura i no importa les conseqüències de l'aturada perque les bases estan meditant.... quin és ara el problema? que no és la CUP qui ho fa? que els efectes negatius afecten al minyó del mossen i no als altres? En tot cas en comptes de sortir amb alló del minyó 'No valen excusas' (abans si, si eren dels amics????) aquests partits tan democràtics haufrien de consultar a les bases més sovint i sobretor per temes de tremenda importància, cosa que no ho fan. Aquests partits sempre s'amaguen en la excusa de que la direcció està capacitada.... per fer tot? A mi no m'han preguntat si estic d'acord en oblidar l'1-O i pel que sembla algun d'aquests partits no digui que s'oblioda sino que canvia d'estrategia... tal canvi d'estrategia té les mateixes co seqüències que oblidar l'1-O. M'agradaria que m'ho preguntessin i no opinin per mi.
   Rosa 30/04/2021 4:03 pm
   Per fí un partit democràtic de veritat! Serà duradora aquesta tendència?
  La tortuga 29/04/2021 9:33 pm
  Amb Jordi Sánchez les decisions es prenen amb una lentitud que es fa insuportable. Esperem que el funcionament del Govern no hagi de dependre d'un inepte d'aquesta envergadura.

Nou comentari