El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Jordi Sànchez: “Nosaltres estarem al banc dels acusats, però Espanya també”
  • CA

El diputat de JxCAT i exlíder de l’ANC, Jordi Sànchez, es troba en presó preventiva des del 16 d’octubre del 2017 acusat d’un delicte de rebel·lió, junt amb el president d’Òmnium, Jordi Cuixart. Ara des de la presó de Lledoners, Sànchez analitza el nou escenari obert amb el canvi de govern del PP al PSOE, i no és optimista sobre la possiblitat de trobar una sortida dialogada que satisfaci les aspiracions de l’independentisme. En una entrevista al diari El País, Sànchez afirma que “el que ha dit Sánchez, que es pugui votar, és la base per dialogar. Sense l’1 d’octubre no hi hauria un president del govern espanyol que admet que hi ha un conflicte polític i que haurà de votar”, i afegeix que “jo li agraeixo que hagi fet aquest reconeixement del conflicte polític. Era la meva obsessió. És la base del diàleg. Si Rajoy ho hagués fet el 2012 no seríem aquí. Només per això ha valgut la pena la moció de censura. Dit això, el tema de l’Estatut no té sentit, forma part del passat i no és una solució”.

 

En aquest sentit, afegeix que “part de la ciutadania entén que s’ha guanyat legítimament el dret a decidir. L’Espanya autonòmica té un sostre de vidre i no dona per a més. Què pot tenir de diferent respecte al del 2006?”, es pregunta el diputat de JxCAT, qe conclou que “la seva proposta de reforma constitucional és poc raonable. El seu pla és el d’Iceta: que ho digui. I a més: I si surt el no? Jo votaria no, per exemple. El conflicte seguiria bloquejat”. Preguntat sobre si tingués l’oportunitat de marxar a l’exili ho faria, Sànchez és contundent: “No vaig fugir ni fugiré. Quan vaig anar a declarar a l’Audiència Nacional el 16 d’octubre tenia molt clar que entraria a la presó i no me’n vaig escapolir. Ho sabien Turull, Josep Rull i la resta, i no van fugir. Ja sabíem que Suïssa i Bèlgica eren països segurs i no vam marxar. La decisió de Llarena no fa preveure cap bona notícia”. 

 

Sobre la perspectiva que té Jordi Sánchez de seguir empresonat, si es veu molts anys entre reixes, respon que “no tants, perquè recorrerem al Tribunal Europeu de Drets Humans. Llarena ha intervingut en la vida política fins al final per impedir que tornéssim a la vida parlamentària. No em va deixar anar a la investidura per por al fet que jo fos elegit! Espero sentit comú i que el judici se segueixi a tot Europa. Nosaltres estarem a la banqueta però Espanya també”. I finalment, es pronuncia sobre el significat de l’1-O: “Soc un ferm defensor de l’1 d’octubre. Ha tingut costos personals durs però sense ell no hauríem arribat al fet que es reconegui el conflicte. L’1-O és un mandat polític i moral molt gran però no legal”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa