Jordi Sànchez defensa ara una estratègia que faci possible un “referèndum efectiu”

L'expresident de l'ANC i diputat de JxCAT considera que "a nosaltres la raó d'estat ja ens ha condemnat, no tindrem un judici just"

 

L’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana i diputat de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, ha apostat perquè l’independentisme adopti una estratègia que faci possible un altre referèndum d’independència que, aquest cop, sigui “efectiu”. En una entrevista concedida al diari Ara des de la presó, Sànchez ha considerat que aquest nou referèndum és “l’única sortida per superar la crisi política i l’única porta democràtica per entrar en la República”, renunciant així a fer efectiu el resultat del referèndum d’autodeterminació de l’1-O. Així doncs, el pres polític ha considerat necessari “orientar l’acció política” a aquest segon referèndum i a sumar més suports per a l’independentisme. Alhora, Sánchez ha defensat la Crida Nacional per la República, que encapçala amb el president a l’exili, Carles Puigdemont, i el de la Generalitat, Quim Torra, i que desitja que tingui “la força social i electoral necessària per ajudar a culminar amb èxit el camí que després de l’1-O els partits tradicionals no van poder o van saber transitar amb encert ni èxit”. En aquest sentit, ha sostingut que la Crida “no serà la refundació de res: que ningú es faci il·lusions i sobretot que ningú es preocupi” ja que “a la cuina de la Crida hi ha actors de l’antiga CDC, destacats exdirigents socialistes, antics alcaldes d’ICV a l’àrea metropolitana, i sobretot persones que mai han militat en cap partit”.

 

Jordi Sànchez també ha tingut unes paraules pel president del govern espanyol, Pedro Sànchez, considerant “un pas molt important, valent, però insuficient” que el president espanyol hagi reconegut que el problema a Catalunya és una qüestió política. També ha defensat el diàleg amb l’executiu centra però avisant que “si el debat se situa en termes de cessió, el diàleg no avançarà; i sense diàleg no hi haurà acords”. També ha afirmat que un nou Estatut “no pot ser mai la solució i no hauríem d’invertir ni un minut” a parlar-ne, i ha puntualitzat que només avalaria una reforma de la Constitució si se suprimeix l’article segon.

 

Preguntat sobre el seu judici i el de la resta de presos polítics independentistes, Sànchez ha afirmat que podria començar entre l’1 i el 15 de novembre, encara que ha aventurat que “serà poc més que un gran ‘atrezzo’ però sense cap credibilitat; no tindrem un judici just”. “A nosaltres la raó d’estat ja ens ha condemnat i només ens salvarà el Tribunal Europeu de Drets Humans”, ha assegurat. També ha rebutjat pactar una rebaixa de penes amb la Fiscalia, ja que creu que només tindria sentit si es retiressin totes les acusacions i s’arxivés la causa.

Nou comentari