El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Jordi Sànchez: “Caldrà emplaçar l’Estat i això no ens ha de fer por”

Jordi Sànchez (Barcelona, 1964) és el president de l’ANC des de fa un any. Tal i com explica en aquesta entrevista a El Món, es tornarà a presentar a les eleccions del 14 de maig per entrar al nou Secretariat Nacional (SN). El seu nom ha estat motiu de debat les últimes setmanes, després que s’hagi conegut la intenció d’un grup de membres de l’entitat per a entrar també al nou SN. L’encara president de l’ANC fa balanç del seu mandat, treu pit de la feina feta i destaca la transversalitat que ara ja té l’entitat. “Ens en sortirem!”, confessa, amb to optimista.

Quines sensacions es respiren a l’ANC després de l’AGO de Manresa del 17 d’abril?
L’AGO marca clarament un punt d’inflexió positiu en dos temes. El primer, la clarificació de l’escenari d’un full de ruta que s’havia de renovar, perquè l’anterior ja havia quedat acomplert. Perquè l’anterior full de ruta parlava d’eleccions plebiscitàries, candidatures de màxima unitat possible, majoria independentista al Parlament i Govern independentista posterior. El 9 de gener això es va assolir. Ara calia marcar noves fites, i això el soci de l’ANC ho ha determinat d’una manera molt clara. La segona consideració és que el soci ha reclamat un funcionament molt més àgil de la pròpia ANC, i la reforma d’estatuts ajudarà a encarar l’últim tram de l’entitat.

El nou full de ruta de l’ANC parla de “màxima unitat política” de cara al 26-J, però CDC i Demòcrates encara pressionen per la llista unitària
El que diu el soci -d’una manera molt clara en una esmena- és que l’ANC no entrarà a discutir la fórmula que els partits han d’adoptar. Les eleccions del 26-J són importants però no són centrals en el nostre relat. Si jugues és per anar a guanyar, però no tenen la transcendència que tenien les eleccions del 27-S. L’ANC no entrarà en aquest terreny. Però dit això, sí que demanem que quan els partits decideixin qui hi va, i com s’hi presenten, reclamarem uns acords, programes compartits, i unitat d’acció. Això és imprescindible, perquè si s’hi va és per a treballar de manera unitària. Cal dir que això ja s’ha fet des del 20-D, i cal posar-ho en valor. Hi ha hagut una veu bàsicament central del sobiranisme català amb un relat compartit, i aquest és el camí que cal seguir. Sobretot, perquè el relat a Madrid continuarà sent el de trobar una solució a això que ells anomenen ‘el problema català’.

Centrem-nos en unes altres eleccions, les de l’ANC, que tindran lloc el 14 de maig. Aquest dimarts acaba el període per a presentar-se al SN
Sí, dimarts acaba el termini perquè els membres de ple dret ens puguem presentar, amb l’aval de les territorials, al nou SN.

Quina informació tenen sobre aquestes candidatures? N’hi ha més que altres anys?
Mira, ja ho veurem dimarts, però pel que se sent, tinc la impressió que hi haurà més candidatures. I és molt important que no hi hagi equips ni llistes, perquè es demana que la gent es presenti es presenti al SN amb el seu bagatge personal i que l’equip, en tot cas, el construeixi cadascú al SN que surti escollit. A l’Assemblea hi cap tothom. I, de fet, a l’Assemblea avui ja hi ha tothom. Des de la gent que no som de cap partit, i que som ara mateix la immensa majoria, fins a la gent que se sent democristiana o anticapitalista, passant per CDC, per ERC, sectors d’ICV… Això ja ho tenim. Per tant, no és que la nova etapa hagi de ser transversal, que sí, però és que això ja és el present, hi ha de mantenir-se al futur. L’ANC té sentit perquè és transversal, i ara cal preservar-la per a encarar l’últim trajecte que tenim. El full de ruta de Manresa només té sentit si es pot construir des de la transversalitat interna. Malament aniríem si volguéssim fer una majoria social, si nosaltres internament no garantíssim aquesta transversalitat. Aquest és un aspecte que ha caracteritzat i seguirà caracteritzant l’ANC.

Vostè ha decidit ja si es presentarà a la presidència de l’ANC, un cop es formi el nou SN?
No. La decisió que he pres és formar part, si el soci ho vol, de l’equip del nou SN. El que tocarà després és que aquest nou SN, amb aquesta transversalitat, trobi les persones que puguin o vulguin dirigir l’entitat. I la condició és que el SN, no per la meva persona, si per l’equip futur, sàpiga mantenir el que ha caracteritzat l’ANC els últims anys, és a dir, la unitat en els moments determinants i l’elecció dels càrrecs. No fa falta tan soroll per plantejar unes eleccions, el que cal és que tothom tingui ganes d’aportar, que es presenti, i que l’equip es construeixi amb les persones que formem part del futur SN. No ens presentem ningú per a ser presidents, vicepresidents o secretaris. A més, el soci ja ho va explicitar a Manresa, on una esmena que pretenia que el soci escollís el president no va obtenir la majoria qualificada, tot i guanyar. Les regles del joc són clares, el soci vota el SN, i el SN decideix. Aquesta és la pauta a la qual ens hem d’atendre.

Vostè acceptaria o rebutjaria el càrrec de president, en cas que el nou SN proposés el seu nom?
Cap persona que es presenta al SN ha de poder rebutjar el que el SN li demana. El que és important és escoltar el que hagi dit el soci, i veure que hi ha les condicions perquè el SN faci una feina útil. No ens hem de mirar el melic, sinó veure com podem construir la majoria social. L’ANC ha de mantenir la centralitat i, a vegades, pressionar els partits si cal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa