Jordi Cuixart demana la llibertat i proposa compareixences diàries al jutjat o una fiança

L'advocada presenta l'escrit al·legant que no hi ha risc de fugida i nega el delicte de rebel·lió que s'imputa al president d'Òmnium

 

L’advocada del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha presentat aquest dimecres el recurs per demanar la seva llibertat. En l’escrit, Marina Roig al·lega que no hi ha risc de fugida, ni de reiteració delictiva?, i nega la versió dels fets de les acusacions així com l’existència del delicte de rebel·lió que s’imputa a Cuixart. Per tot plegat es demana la llibertat provisional del president d’Òmnium, empresonat sense judici des del 16 d’octubre, ja sigui sota la fórmula de compareixences davant el jutjat encara que siguin diàries? o una fiança?. En el text, la defensa nega la versió dels fets feta per les acusacions sobre el 20 de setembre i l’1 d’octubre, argumentant que Cuixart “va actuar sempre de manera pacífica exercint els drets fonamentals de reunió, manifestació, llibertat d’expressió, llibertat ideològica i participació política com a president d’una entitat de la societat civil amb 57 anys d’història i que sempre s’ha caracteritzat per convocar i organitzar manifestacions pacífiques”. 

 

La defensa tampoc admet l’existència del delicte de rebel·lió?, l’únic pel qual està processat Cuixart. Per reforçar aquesta argumentació, l’escrit es remet al manifest que fa mesos van difondre més d’un centenar de catedràtics i professors de dret penal espanyols negant que els fets ocorreguts a Catalunya puguin ser qualificats de delicte de rebel·lió, així com als articles del ponent de la reforma del Codi Penal, Diego López Garrido, on rebutja l’encaix d’aquests fets amb el delicte de rebel·lió. A més, el recurs de la defensa recorda que les resolucions del Tribunal alemany d’Schleswig Holstein també descarten els delictes de rebel·lió i desordres públics. L’advocada Marina Roig assegura que “no hi ha risc de reiteració delictiva per part del president d’Òmnium Cultural i insisteix que no es pot criminalitzar una mobilització ciutadana pacífica”. Tampoc hi ha risc de fugida donat l’arrelament personal, familiar i laboral de Jordi Cuixart, així com la renovació en el càrrec com a president de l’entitat. Roig recorda que “Cuixart sempre ha comparegut davant el jutge quan així se li ha requerit i ha mostrat la seva voluntat d’estar a disposició dels tribunals”.

Nou comentari