J.Urías (exlletrat del TC): “Rajoy ha fet un cop d’Estat jurídic contra el president Torra”

Professor de Dret Constitucional, alerta que “els ciutadans independentistes pateixen una restricció de drets” i titlla de “presó ideològica” la situació dels presos polítics
El professor de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla i exlletrat del TC, Joaquín Urías
El professor de Dret Constitucional i exlletrat del TC, Joaquín Urías | Barranquero Maya (Cedida per Sevilla Directo)

 

Joaquín Urías és professor de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla i ha estat lletrat del Tribunal Constitucional. Molt actiu a les xarxes socials, ha denunciat la presó preventiva dels polítics i activistes catalans independentistes i “la restricció de drets que pateix el ciutadà independentista”. Conversa amb El Món sobre el “cop d’estat jurídic” que ha perpetrat Rajoy contra el president Torra i les institucions catalanes, impedint el nomenament de consellers, i dóna una pista al president Torra: que nomeni altres consellers i quan s’aixequi el 155, els cessi i nomeni Rull, Turull, Puig i Comín. O bé que delegui en altres departaments les funcions de les conselleries vetades i quan Madrid marxi de Catalunya, les torni a crear i nomeni els consellers. “És una sortida política legal a un cop d’estat jurídic”, explica.


 

 

Catalunya té un Parlament que ha votat un president, però aquest no pot formar Govern perquè Madrid, escudant-se en el 155, es nega a publicar el decret de nomenament dels consellers i conselleres. Al seu entendre, l’executiu de Rajoy incompleix la llei, vulnerant les competències exclusives del president Torra?

És una situació insòlita perquè la Constitució espanyola preveu que el 155 sigui una mesura provisional i excepcional per a casos extrems, i quan aquesta situació s’ha superat, s’ha d’aixecar. Per tant, el govern de Rajoy s’està atribuint a ell mateix la competència de mantenir el 155 tot el temps que vulgui. Això és una mala passada que fa l’executiu del PP a l’Estat de dret. El govern espanyol no és competent per decidir quant de temps dura el 155.


 

El PP justifica no publicar els nomenaments per una “decisió política i no jurídica”. Pot un govern atribuir-se una funció política que no li correspon?

Justament, això és el que no pot fer un govern, atribuir-se una falsa legitimitat per raons polítiques. Ni tan sols no hi ha cap raó jurídica que justifiqués la decisió d’ultrapassar-se en les seves funcions. De fet, jo parlaria de cop d’estat jurídic.

 

Expliqui en què consisteix el cop d’estat jurídic, si us plau.

És molt semblant a un cop d’estat. És un poder que assumeix competències que no li corresponen sense que ningú no el pugui controlar. El poder il·limitat que s’atorga Mariano Rajoy per decidir quins són els consellers que tria el president.


 

Insisteixen que el fet que hi hagi quatre consellers que, al seu criteri, no tenen dret a ser-ho i per tant, no publiquen el seu nomenament al DOGC? La Constitució empara els consellers a la presó i a l’exili?

És més fàcil que tot això, hi ha una premissa bàsica abans que la Constitució que ja empara els seus nomenaments, i és que l’únic que té la competència per nomenar els consellers és el president que, lliurement, nomena les persones de la seva confiança que vulgui. Aquí, el govern de l’Estat no hi té absolutament res a dir. Si hi hagués algun problema de legalitat, que no hi és, però encara que hi fos, no li correspon al govern de l’Estat decidir quan hi ha un problema de legalitat. Això ho decideix un jutge i no un polític. No hi ha marge per cap mena de control polític, i encara menys, un control de legalitat per part de Madrid.


El president Torra, envoltat de llaços grocs
El president Torra, envoltat de llaços grocs | Jordi Borràs

 

Si l’executiu de Rajoy està vulnerant la llei que atorga plenes competències al president de la Generalitat per formar Govern, i a més, vulnera els drets polítics dels consellers empresonats, la justícia espanyola no hauria d’actuar d’ofici?

En aquests moments, la justícia no hi pot intervenir, perquè per fer-ho, algú hauria de recórrer les decisions de Madrid, i en aquest moment no hi ha ningú perquè la Generalitat està sota control del 155. En qualsevol cas, s’obriria un procediment administratiu que ben segur que durarà anys. El que demostra aquest episodi de Catalunya és que el govern espanyol ha canviat la distribució del poder que estableix la Constitució, que parla d’un Estat autonòmic amb unes limitacions del 155, i el govern de l’Estat està assumint poders que no li corresponen, això és exactament el que està passant.

 

Té cap opció, el president Quim Torra, per sortir d’aquest bloqueig i tenir com a consellers l’equip que ja volia nomenar?


Com a cop d’Estat jurídic, no deixa sortides legals al president, perquè un contenciós administratiu duraria anys, però hi ha una opció política. Que el president Torra nomeni altres consellers i delegui en altres conselleries les funcions dels consellers vetats per Rajoy, i quan s’aixequi el 155, recuperi les conselleries i els nomeni. També pot nomenar altres consellers i quan s’aixequi el 155, els cessa i torna a nomenar Rull, Turull, Puig i Comín.

 

Així de senzill?

Sí, perquè tot això és un absurd, perquè si el president Torra vol, ara mateix nomena els consellers que vulgui Rajoy, i l’endemà els cessa i en nomena de nous.

 

Tot plegat, dins de la legalitat més estricta?

Completament. Quan s’aixequi el 155 pot nomenar qui vulgui, per tant, Rajoy no guanyarà la partida en cap cas.

 

Si la Constitució estableix que un pres preventiu té els drets polítics garantits, per què el Suprem fa una excepció amb els consellers catalans i amb el diputat Jordi Sànchez?


Els seus drets estan garantits, però el que passa amb els consellers és que quan es troben en presó provisional, i jo crec que en aquest cas no es donen els requisits perquè estiguin en aquesta presó provisional, però en tot cas, és el jutge qui decideix si els dóna un permís penitenciari o no. Evidentment, poden ser nomenats presidents, consellers o diputats, però per contra, no tenen dret a sortir de la presó si el jutge no ho considera oportú. Imagineu que per comptes d’estar empresonats per rebel·lió ho estiguessin per assassinat, no pot ser una sortida automàtica.

 

Però poden ser nomenats consellers sense que Madrid ho pugui impedir?

Evidentment.

 

Carles Puigdemont podia ser president?

Legalment, sí, perquè va ser escollit diputat. 

 

El conseller Forn ha vist novament denegada la seva petició de sortir de presó preventiva amb l’argument que va mantenir correspondència amb els CDR i que els exiliats han tingut èxit, en paraules del jutge Llarena. Això no és fer política, per comptes de fer de jutge?


La presó preventiva en tots aquests casos catalans és una presó ideològica, i en totes les resolucions, estan demostrant que s’utilitzen elements ideològics. Ens trobem davant d’una violació clara del dret a la llibertat.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy | ACN

 

No són només els jutges, també el líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha proposat reformar el codi penal per tal que el delicte de rebel·lió no requereixi violència, i així poder empresonar els independentistes més fàcilment. Pot ser un codi penal una eina d’interessos partidistes en un Estat de Dret?

El codi penal sempre és ideològic, és el reflex a través del càstig de determinada ideologia, per això en determinades èpoques es permet l’avortament i en altres no, per exemple, i en algunes societats hi ha uns delictes i en altres no. La proposta de Sánchez és ideològica, com totes, però una altra cosa és la pretensió d’utilitzar-la amb caràcter retroactiu. Els fets succeïts abans que s’aprovi una reforma no poden ser castigats amb el nou codi, és un principi bàsic del dret, i per tant, encara que la idea del PSOE tirés endavant, no es podria aplicar en el cas dels consellers catalans.


 

Els catalans poden tenir la sensació que tenen menys drets que altres ciutadans de l’Estat?

No els catalans, sinó els independentistes. Les persones que defensen una ideologia independentista en aquest moment estan sotmeses a una major restricció dels seus drets que la resta de ciutadans, perquè el govern espanyol està restringint il·legítimament els drets dels ciutadans que pertanyen, legítimament, al món independentista.

 
Comentaris
Marc
És q des de setembre alguns van decidir passar-se la llei i la justícia pel forro i ara es sorprenen que ho facin els altres. En el fons és un conflicte entre extremistes de dreres amb un únic objectiu derrotar o fer presonera l'esquerra amb el debat identitari. Ara ja ho han aconseguit tothom ha de posicionar-se en un procès sense sentit que no porta enlloc
fideli
Gobierno >Rajoy i Piolines, a la Presó
Josep
El referèndum no va ser illegal. Llegeix mes i mes sovint.
es lleis i-legals dels dies 6 i 7 de Sep i el "rrrrefrrrrrerrrrendum" i-legal del di 1-O : ara que ?? a plorar-li al Rajoy !! Torra i tots els indepen foteu pena !!!!
les lleis i-legals dels dies 6 i 7 de Sep i el "rrrrefrrrrrerrrrendum" i-legal del di 1-O : ara que ?? a plorar-li al Rajoy !! Torra i tots els indepen foteu pena !!!!
es lleis i-legals dels dies 6 i 7 de Sep i el "rrrrefrrrrrerrrrendum" i-legal del di 1-O : ara que ?? a plorar-li al Rajoy !! Torra i tots els indepen foteu pena !!!!
les lleis i-legals dels dies 6 i 7 de Sep i el "rrrrefrrrrrerrrrendum" i-legal del di 1-O : ara que ?? a plorar-li al Rajoy !! Torra i tots els indepen foteu pena !!!!
RFS
Josep El referèndum no va ser illegal. Llegeix mes i mes sovint. !!! !!!!! no es que no fos i-legal !! ba ser i-legal !! i sense cap vincul-lacio oficial !! 1-O totalment i-legal !! i-legal !! i-legal !!!!
Es Torra quien no puede elegir consellers
Sólo Rajoy puede dictar decretos sobre organización y composición del Gobierno catalán porque el artículo 17.1 de la ley autonómica del Gobierno atribuye esa función al presidente de la Generalitat, que todavía no puede actuar como tal. El Senado estableció que el 155 seguirá “hasta la toma de posesión del nuevo Gobierno de la Generalitat, ...”. La ley catalana del Gobierno considera que el Gobierno está formado por el MHP y los consejeros. Torra es presidente pero no tiene atribuciones.
davidas
hem tornat al spain is pain,spain is diferent, la tierra es plana,etc......
JordiP
Què vurritu o adoctrinat s'ha de ser per repetir com un llorito això de la il·legalitat dels 6 i 7 de setembre. Per cert: les lleis no són il·egals: han estat paralitzades pel TC a petició del Gobierno. Entera't, zote!
Les lleis per el que mana.
Ells es saltan les lleis i ens llgan a nosaltres amb les lleis.
JordiP
Van haver-hi diversos cops d'Estat, entenent per tal la conculcació de la Consti78: la modificació de l'Estatut'2000 pel TC a petició del Gobierno; l'acord PP-PSOE per a modificar l'Art.135; l'enderroc del Govern legal i la convocatòria d'eleccions; la no acceptació dels nomenaments legals de President, primer, i de consellers, després; ara, la il·legal oposició a publicar el nou Govern legal al DOGC, etc. Tot això fet per un partit delinqüent. Tots a la presó!
remigio III
..."cop d'estat jurídic". Jurídic¡¡ Jurídic i molt violent. Amb recordatoris del franquisme més criminal.
Entérate manipulador ignorante JordiP
17-Oct-2017: El Pleno del TC, por unanimidad, declaró inconstitucional y nula la totalidad de la Ley del referéndum del 1 de octubre, celebrado a pesar de la suspensión cautelar del 20-Set. 8-Nov-2017: El TC declaró inconstitucionales y nulas la declaración unilateral de independencia aprobada el 27 de octubre en el Parlament, así como la llamada 'ley de transitoriedad jurídica y fundacional de la república". Gracias hemeroteca.
L'1-O va quedar invalidat pel mateix Govern
La Generalitat va incomplir almenys 20 dels 34 articles que componen la seva pròpia Llei de Referèndum, aprovada pel Parlament el 6 de setembre i anul·lada pel Constitucional el 17 d'octubre.

envia el comentari