El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Joan Carles I llogava, en secret, jets privats “d’un luxe absolut” pagats des de Suïssa
  • CA

Entre el 2016 i el 2018 [la fundació suïssa] Zagatka va pagar a Joan Carles I 5 milions d’euros per vols en avions privats -a 9.800 euros per hora- a les Bahames, el Golf Pèrsic, la República Dominicana i d’altres llocs. Els avions de tant en tant s’enlairaven des d’una base militar a prop de Madrid [Torrejón de Ardoz]“, explica La Tribune de Genève. “Algunes de les factures d’aquests vols mencionen com a adreça del client el palau de la Zarzuela”, continua escrivint el diari de referència de Ginebra, que afirma disposar de documentació que sosté les seves informacions.

La Tribune de Genève focalitza l’entramat en un cosí de Joan Carles de Borbó que hauria actuat de testaferro. Segons el diari, Álvaro d’Orleans i Borbó seria el titular de la fundació Zagatka (misteri, en llengua russa), en la qual figuraria com a tercer beneficiari el propi rei d’Espanya amb l’argument, segons els estatuts de l’entitat, de què Joan Carles havia “obert a Espanya el camí de la llibertat“. En realitat, segons el diari suís, hi ha indicis què els diners de la fundació provinguin d’una “comissió rebuda en relació amb la connexió dels grups d’interès durant la venda del banc Zaragozano al banc Barclays de Londres“. Aquesta fundació, segons La Tribune de Genève, va ser fundada a Ginebra el 2003 i “ha beneficiat molt Joan Carles, que la utilitzava per viatjar arreu del món amb un luxe absolut”.

De tota manera, la justícia suïssa s’està trobant un entramat complicadíssim on, aparentment, tots els personatges s’enganyen entre ells. La Tribuna de Genève explica que “la història de la fundació Zagatka revela les complicades, fins i tot tenses, relacions entre aquests diferents protagonistes. El príncep Alvaro no hauria sabut que el 2018 que Juan Carlos havia rebut 100 milions de l’Aràbia Saudita, deu anys abans. I, per tant, que ell mateix hauria estat perfectament capaç de pagar els seus vols privats en jet“. És a dir que fins i tot el testaferro hauria estat ensarronat per Joan Carles I, que disposaria de diverses línies d’evasió financera que no tindrien coneixement mutu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa