Joan B.Culla plega d'El País per “censura ideològica”

L'historiador era un col·laborador habitual del rotatiu espanyol, des de l'any 1984. Aquesta setmana també ha plegat Francesc Serés, i el diari queda orfe d'opinions sobiranistes
Joan B. Culla, censurat, deixa El País després de més de 30 anys
Joan B. Culla, censurat, deixa El País després de més de 30 anys | Jordi Borràs

L'historiador i professor de la UAB Joan B.Culla ha plegat d'El País. Després de més de trenta anys escrivint-hi articles d'opinió i anàlisi, en concret des de l'any 1984, aquest dijous, per primera vegada, ha vist com el rotatiu espanyol li censurava un article que s'havia de publicar aquest dijous a l'edició Catalunya. La censura, procedent de Madrid, ha fet que Culla hagi comunicat a l'empresa que cessa la seva col·laboració. Així ho ha anunciat a El Món: "Se m’ha aplicat censura ideològica. La mateixa censura que li han aplicat al company de columnes Francesc Serés, que també ha abandonat el diari aquesta setmana. Ara ja han fet net de qualsevol opinió dissonant. La neteja ideoògica ja és total". 


 

Amb tot, l’historiador no està sorprès per la censura: “La meva crisi amb el País ve de lluny, i la línia més extrema del diari en relació al tema català en feia preveure que això passaria. Però jo tenia clar que no els donaria el gust de marxar, només ho faria quan m’apliquessin la censura, no els ho pensava servir en safata”, diu Culla a aquest diari. I afegeix que, curiosament, "aquesta censura l'apliquen els que diuen que els intolerants i els censors ideològics som nosaltres, i que ells són els defensors del pluralisme", s'exclama. 

 

Joan B.Culla, que els darrers 19 anys ha col·laborat setmanalment amb El País Catalunya, i que anualment publica alguns articles per a l'edició espanyola, explica a aquest diari que tenia clar que no deixaria de fer-ho fins que passés el que ha passat avui. Que Madrid li vetés un article per raons ideològiques: "Hi havia molta gent que em deia que com podia publicar en aquest diari, i altres es feien creus que em deixessin escriure. Jo els responia: Per una raó molt senzilla, perquè escric el que em dóna la gana i apareix publicat sense cap retoc". 


L’articulista comenta que la setmana passada va publicar un article a El País en què “me’n fotia obertament del suposat tema construït pel diari amb els hackers russos, que suposadament van ajudar Trump i ara l’independentisme, però contenia una indirecta final referint-me al passat de jove falangista de Juan Luís Cebrián. No van veure res, però Pablo Iglesias va repiular l’article i va fer la volta al món...”, relata Culla. L’article censurat és, a parer de l’autor, més lleuger, però “explicava per què els policies no van trobar les urnes, perquè aquest fenomen social i cívic no es pot aturar amb policia”.
Comentaris
Massa tard, indigne! Hauries de regurgitar tot el menjar que t'ha donat aquests anys.
Jaume
I quan van censurar a en Gregorio Moran a La Vanguardia vau dir alguna cosa?
JMS
Es un grand historiador, l'aplaudeixo el fet de que presentes la dimisió. No sèsforçi ha donar explicacions, jo se que la veritat esta de la seva part.
Ningún problema, te contratará el Món.
En este medio todo es "democrácia y libertad exquisita", puede dar fe la vocera fanática adoctrinada que firma este artículo.
Inadaptado
Pues que se joda. También en La Vanguardia echaron y censuraron al gran Gregorio Moran, y vosotros, encima os reísteis. Pues ahora, a tragar.
espanya manipula dia si i dia també
Espanya es manipulació total. Estan ben bojos.
espanya manipula dia si i dia també
Espanya es manipulació total. Estan ben bojos.
Antic lector de El País
Molt ben fet. Ja era hora. Ja fa molts anys que El País s'ha convertit en un pamflet infumable. Primer, te la feien entrar amb vaselina. Però últimament ja van a cara descoberta. Són pitjor que El Mundo, ABC i La Razón. Des de 1980, El País havia estat el meu diari de capçalera; l'únic quevaig llegir cada dia durant 27 anys. Però el vaig engegar a fer puneyetes ara fa deu anus, el 2007, perquè ja no podia soportar un minut més les seves mentides i manipulacions.
Antic lector de El País
Sisplau, publiqui l'article aquí o en un altre mitjà, professor Culla. El volem veure i el volem llegir. Moltes gràcies.
A. Corretger
Sr. Culla estic 100% amb vostè. El tinc com un referent i procuro no perdrem cap dels seus articles i debats. Gracies per la seva honestetat i coherencia. Crec que es un plaer i un honor pel pais comptar amb gent com vosté. GRACIES.
Caram!
He llegit l'article den Gregorio Moran i penso que no el tenian que haber suspes perquè tothom vegi el que opinen els que molt disimuladament son al costat del regim i en contra de les bases populars que demanen cambis per sortir d'aquesta opresió que exerceix les marioneres del gobierno mogudes per l'IBEX35.
Lluís
Jaume, no pateixis. Ja ho van dir molts altres digitals que ens tenen una gran simpatia. Tots ells van publicar l'article censurat per la intolerància catalana. Suposo que ara publicaran l'article de Joan B. Culla censurat per la intolerancia espanyola... Ai, no, que ells són una de les democracies plurals més avançades del món...
Què hi feia un català a la premsa del régimen?
Tampoc crec que el llegís ningú, a El País lo seu és llegir qualsevol article del primo del Rivera o d'un feixista abans que el d'una persona culta, i encara menys si aquest és català.
federalista
hahahamolt gran el que diu que el fitxe el cot al seu pamflet perdo diari, ademes aci passara per moderat i civilitzat, tenin em compte que els moderats i democratics aguilera espot, astrid bierge, la que va dir que no li importava res el terratremol de lorca era a l'extranger el alexandre i altres fanatics mes que te el cot en nomina vinga aci sr culla voste seria el moderat i jo al llegir-lo encara que no comparta lo que diu al menys no em pixaria a riure, com quan llegeix a fanatics.
M.Roge j.
Sr.Culla no pateixi,ja el seguirem per Tv.3,vosté es una persona d'una gran valía,no saben el que s'han perdut.
A en Culla el podreu seguir llegint a l'Ara, fins ara hi publicava un article cada més, a partir d'ara crec que setmanalment cada diumenge. Confirmeu-ho si us plau.
JM
Por fin podremos abrir El País sin encontrarnos los artículos basura de estos dos.
JORDIDELBERGUEDA
DEDICATA A JM TU SI QUE ETS UNA BASURA no ia mes sort que el que no bol escoltar qui diu mles veritats pert les amistats

envia el comentari