Giró, disposat a negociar un nou sistema de finançament “si ha una proposta”

Escepticisme, reivindicació i pragmatisme. Tots aquests elements es combinen alhora en el conseller d’Economia, Jaume Giró, o és el que intenta. Ho ha demostrat amb el pacte amb els comuns per aprovar els pressupostos que quedaran segellats dijous definitivament –tot i que la seva voluntat era un acord amb la CUP– i torna a provar-ho en l’entrevista que publica aquest diumenge El Periódico, on deixa clar que no creu que el govern espanyol tingui una “voluntat real” de negociar un nou sistema de finançament però que si finalment apareix “una proposta raonable” està disposat a seure a parlar-ne. Tot que insisteix que el seu objectiu és “la plena sobirania fiscal i política” i que creu que tardo o d’hora l’Estat haurà d’acceptar un referèndum pactat.

“No crec que hi hagi una voluntat real d’obrir un període de negociacions per un nou model de finançament. El que vam rebre era un document explicatiu del que era la població ajustada, i nosaltres al que aspirem és a la plena sobirania fiscal i política i creiem que només així tindrem els recursos no dels que disposem, sinó els que generem, que són els que hauríem de tenir i que són molts més dels que rebem com tothom sap”, adverteix.

Tot i així, vol llançar el missatge que és un polític disposat a dialogar. “Catalunya està justa de recursos i té unes necessitats enormes. Sempre estic obert a escoltar i si s’ha d’asseure a una taula, ho faré, sempre que hi hagi una proposta raonable i que sigui per millorar la situació”, argumenta. “Si s’obre una negociació per a un nou model de finançament ho estudiarem, fins ara no s’ha obert”, insisteix.

Segons el conseller, el document que el govern espanyol ha enviat al Departament d’Economia “apunta una sèrie de variables que van en contra de la realitat de població, d’orografia, de paritat del poder adquisitiu, del cost de la vida…”. “Segons la meva opinió, només volen crear polèmica entre les comunitats autònomes. No hi entrarem“, avisa.

En el sentit de defensar la sobirania fiscal, remarca que la voluntat del Govern és arribar a poder “recaptar tots els impostos per poder aconseguir un país més pròsper però també més just i més solidari”. “Per això hem rebaixat els impostos [tram català de l’IRPF] revertint una sentència injusta del TC i rebaixant els impostos per al 80% dels contribuents de Catalunya que tenen rendes de 35.000 euros cap a baix”, recorda.

Sobre el full de ruta que espera cap a la independència, creu que “al final” es podrà “forçar l’Estat que hi hagi un referèndum vinculant per votar de forma democràtica”. “Hi ha un mandat de l’1-O que no ha pogut tirar endavant per, entre altres raons, la repressió i la persecució econòmica”, sentencia.

Comentaris

  Veterà antifranquista. Desembre 19, 2021 | 11:04
  Una vegada vaig retreure a un dels que van redactar l' Estatut del 79 que no haguessin previst el conceert económoic com el Pais Basc. Em va respondre que "Aixó no tenia cap importància; farem un conveni i en un parell de mesos tot resolt". Era el setembre de 1979. Ja ho estem veient.....
   Ricard Desembre 19, 2021 | 17:14
   A part de dir que ja ens va avisar, i que quina pena tot, té alguna cosa a aportar, o anem directes al museu? Per cert, Vostè no és l'únic que va votar "no" a la constitució, però si és l'únic que es passa el dia dient el mateix, i ho sento però cansa, i sobretot: No Serveix Per A Res.
  Jm Desembre 19, 2021 | 12:11
  Mes peix al cove i mes portes giratories…l’enganyfa de sempre…
  Javier Desembre 19, 2021 | 13:18
  Giró, ja saps quina és la proposta. La mateixa de sempre: dèficit fiscal per a Catalunya…
  Ricard Desembre 19, 2021 | 13:54
  Esperar propostes no humiliants per als catalans per part dels castellanistes és de ximples.
  Joan Vilalta Desembre 19, 2021 | 16:42
  Govern autonomista, franquisme ERC.JUNTS, MISERABLES ESTAFADORS. POLITICS DELINQUENTS ESPANYOLS, Govern de Putes barates

Nou comentari