IU denuncia a la Comissió europea l’existència del ducat de Franco

L'eurodiputada Marina Albiol veu "inimaginable" que existís per exemple "un ducat de Hitler o de Salazar, o una baronia de Mussolini"

 

L’eurodiputada d’IU Marina Albiol denuncia a la Comissió Europea l’existència del ducat de Franco i la seva concessió a la néta del dictador, Carmen Martínez-Bordiú, per part del govern del PP. En una pregunta parlamentària, Albiol trasllada a l’executiu comunitari que el títol va crear-se el 1975 pel règim franquista per “alabar” la figura de Franco, un fet que segons l’eurodiputada contravé la legislació europea en la matèria així com recomanacions d’organismes com l’Agència Europea de Drets Fonamentals sobre polítiques de memòria històrica. “Considera la Comissió que l’existència d’aquest títol nobiliari a l’estat espanyol contravé la decisió marc 2008/913/JAI sobre l’apologia pública de règims culpables de genocidi i crims contra la humanitat?”, recull el text dirigit a la CE.

 

Per altra banda, Albiol afirma en un comunicat que és “inimaginable” que en altres estats de la UE existís, per exemple, “un ducat de Hitler o de Salazar, o una baronia de Mussolini”. “A Espanya, el PP pot fer això amb el beneplàcit de les institucions de l’Estat i el silenci còmplice de les institucions europees”, lamenta Albiol. La decisió marc 2008/913/JAI té com a objectiu que determinades manifestacions “greus” de racisme i xenofòbia siguin punibles amb sancions penals efectives, proporcionades i dissuasòries a la UE. Segons defineix la legislació europea, la decisió marc preveu com a actes punibles “l’apologia pública, la negació o la trivialització flagrant dels crims de genocidi, contra la humanitat i crims de guerra quan les conductes puguin incitar a la violència o l’odi contra tal grup o membre d’aquest”.

Nou comentari