Investigats dos policies nacionals per les càrregues en una escola de Barcelona l'1-O

Un advocat de les víctimes veu en la decisió judicial "un primer pas de reparació"
La Policia Nacional Espanyola davant el col·legi de Diputació 112
La Policia Nacional Espanyola davant d'un col·legi l'1-O   | Jordi Bprràs

El Jutjat d'Instrucció 7 de Barcelona ha citat com a investigats l'inspector al comandament de l'operatiu policial per l'1-O a l'Escola Mediterrània i a un sotsinspector de la Policia Nacional per la seva actuació aquest dia al centre, en el qual va haver-hi una trentena de ferits, en considerar que va poder ser "indiscriminada i desproporcionada".

 

En una interlocutòria, el jutge cita els dos policies pel 5 de setembre a les 10 hores perquè, amb la seva actuació, van poder incórrer en una infracció penal amb una "actuació policial clarament injustificada o freturosa de cap proporcionalitat".


 

Segons descriu el magistrat, "a diferència d'altres col·legis on van passar fets similars, en aquest cas s'observa com els agents es dirigeixen de forma directa cap a la multitud i, sense intercanviar cap paraula, advertiment o requeriment, comencen a empènyer les persones allí congregades, iniciant una situació violenta".

La situació va anar en augment "fins al punt d'observar-se a persones empeses al terra, una persona amb el cap ensangonat i un agent copejant amb la seva defensa a la cara de les persones que ja estan desallotjades", prossegueix el jutge.

 

Al seu entendre, no pot apreciar-se en l'actuació, a través de totes les imatges recopilades en la investigació, "la proporcionalitat exigida en l'actuar, en el conjunt, dels agents policials".


 

"Aquesta actuació directa contra les persones congregades, que no tenien cap obligació de saber què estava ocorrent ni l'ordenat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), va provocar que en aquest col·legi hi hagués un elevat nombre de persones ferides", sosté.

 

Posa l'accent principalment en l'actuació del sotsinspector investigat, que en una actuació "especialment greu" se'l veu en estat d'agitació, colpejant amb la seva defensa a la cara a persones ja desallotjades, donant puntades de peu a una persona a terra.

L'advocat Andrés García, del Centre per a la defensa dels drets humans Irídia, que representa a quatre afectats en aquesta causa, ha considerat que la decisió judicial és una bona notícia perquè permet investigar els fets en profunditat, i demostra que aquest dia va haver-hi "una situació molt greu".


 

García, que considera que aquest "és un primer pas de reparació per a totes les víctimes de l'1-O", ha exigit al Govern de Pedro Sánchez que obri investigació interna del Cos Nacional de Policia per depurar responsabilitats.
Comentaris
Comèdia ,fins que no siguem un país lliure tindrem que aguantar represions.
Caray
Es que van actuar com a besties!
Mikalet
No pasara res.Ja sabem com acaba aixó
J. M.
No cal patir, no els passarà res, com als de la Manada, són dels seus...
remigio III
El primer pas, potser el començament d'u llarg camí. L'obligat compliment no deu ser un a"protecció enfront de les "mandes". Jo diria que aquest camí ens portarà a veure al jutjat als "llanera".
Mes de lo mateix plena independencia i els jutgarem a tots sencers per Catalunya
Poca fe i llum d'esperança
TInc poca fe que s'arribi gaire lluny sabent com varen premiar el cap de l'operatiu però amb l'esperança de que encara queden jutges íntegres i imparcials.
Pol
No son policies nacionals, son policies espanyols.
666
Comencen a rendir comptes els na_ionals ?
Entre espanyols es tapen les ver
Un primer pas en la reparació de danys?? no us ho creieu pas! potser és per premiar-los amb una estada més llarga a un hotel/resort de la Manga del mar menor (Múrcia, Ehpañña), i condecorar-los per "servisios prestaos"
Norman Bates
DOS (2) policies ?

envia el comentari