El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Interior facilita que els presos polítics s’estiguin a casa durant la pandèmia
  • CA

Efecte del coronavirus a les presons. I de retruc, als presos polítics. Institucions Penitenciàries, que penja del ministeri de l’Interior, Fernando Grande Marlaska, ha dictat aquest dimecres una ordre per la que facilita que els presos classificats en tercer grau o bé amb les mesures de flexibilitat previstes a l’article 100.2, que tenen tots els presos polítics,  puguin romandre a casa seva sense necessitat de tornar als centres penitenciaris. A canvi, haurien de signar una declaració de compromís, respondre a controls aleatoris o sotmetre’s a un monitoratge telemàtic. 

Aquesta potestat, segons l’ofici d’Institucions Penitenciàries que ha difós Europa Press, deixaria en mans de les Juntes de Tractament com i de quina manera es podria fer aquesta excarceració arran de la declaració de l’Estat d’Alarma. Tot i que la competència de presons a Catalunya rau en el departament de Justícia, aquesta via obre el camí per dos motius. 

En primer lloc, perquè si aquest dret el té un pres de Zamora, també l’ha de tenir un de català. I, en segon terme, perquè diumenge, Marlaska va dictar una ordre arran de la crisi del coronavirus per tal d’aïllar totes les presons prohibint permisos de sortida i comunicacions, així com l’ampliació de les telefòniques. Aquesta instrucció també era obligatòria per a Catalunya, perquè l’Estat n’és l’autoritat competent mentre s’allargui l’Estat d’alarma. D’aquesta manera s’entén que també s’hauria d’aplicar aquesta instrucció.

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa