El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Intenten deixar Paluzie fora de les eleccions a l’ANC ‘in extremis’
  • CA

Les eleccions al secretariat nacional de l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) han provocat una pugna interna. Segons ha pogut saber ‘El Món’, una de les persones que es presenta als comicis ha impugnat la candidatura de la presidenta de l’organització, Elisenda Paluzie, i de deu candidats més sota l’acusació d’haver incomplert el règim i el reglament electoral interns.

La impugnació s’ha donat en forma de correu electrònic a la junta electoral de l’ANC. En dos correus diferents a què ha tingut accés aquest diari s’acusa 10 candidats que han donat suport a Paluzie de saltar-se l’article 7.5 del Títol 7 del Reglament Electoral 2020. Aquest article recull que “els candidats podran participar en mitjans de comunicació quan existeixi una relació laboral que ho justifiqui i sempre que no s’utilitzi com a propaganda de la candidatura”. En aquest cas, la impugnació arriba perquè s’ha fet propaganda d’Elisenda Paluzie, segons els impulsors del recurs. També els assenyalen per, presumptament, haver incomplert l’article 8.9.3 del reglament intern. “Només estarà permesa la publicitat i/o campanya que es faci, de manera exclusiva, a través dels mitjans disponibles de l’ANC”, diu l’article.

La persona que ha engegat el recurs a la junta electoral de l’organització assegura a aquesta redacció que s’hi han sumat una vintena de socis. En paral·lel, també recorda que la junta electoral va sol·licitar en una carta que els socis s’abstinguessin de “fer manifestacions públiques o comunicacions adreçades a grups de socis i sòcies en què demaneu el vot per a determinats candidats o candidates”. Tot i que cap dels 10 candidats ha apostat per Paluzie explícitament, tots ells li han donat suport públic i, segons opinen els impulsors del recurs, haurien de ser “exclosos”.

Les candidatures que han fet costat a Paluzie, segons ha publicat l’Àgencia Catalana de Notícies (ACN), són les de David Llambrich, Aitor Pérez Codorniu, Rafel Pinyol, Marc Puigmulé, Jordi Roca, Sònia Urpí, Roderic Guigó, Francesc Martí, Jordi Domingo i Àngels Pujol.

Els candidats formen part dels 116 que s’han presentat enguany a les eleccions de l’ANC, que ha d’escollir els 77 secretaris nacionals que pactaran qui ha de presidir l’ens. Les votacions es tanquen avui a mitjanit i el resultat es farà públic demà.

Tots 10 s’han posicionat a favor de l’actual presidenta de l’ANC davant la irrupció de col·lectius com Salvem l’ANC, del qual la persona impulsora de la impugnació se’n desmarca. Els candidats propers a Paluzie situen Salvem l’ANC com a sector “alternatiu” i colonitzat per la Crida Nacional i per JxCat. També ubiquen el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, i la candidata Montserrat Soler com a partidaris de la plataforma dissident, segons explica l’ACN.

En aquest sentit, Salvem l’ANC s’ha desmarcat de qualsevol politització. “Refusem enèrgicament qualsevol tipus de vinculació que, de manera interessada, se’ns intenti atribuir”, ha expressat en un fil de Twitter.

 

La resposta de la junta electoral

La junta electoral de l’organització ha donat resposta aquest vespre a la impugnació per informar que “una vegada iniciat el període de votacions (…) no es pot produir cap alteracció de les candidatures presentades”. L’òrgan regulador considera, en una resposta que ha pogut veure ‘El Món’, que, “en cas contrari els socis i sòcies es veurien confrontats a la possibilitat d’una oferta canviant”.

En qualsevol cas, trasllada que passarà informació de “possibles infraccions” d’aquest o altres casos al Comitè Deontològic de l’Assemblea per si cal sancionar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa