Intel·lectuals reconeguts internacionalment demanen a 'Le Monde' l’alliberament dels presos

Els italians Roberto Saviano i Erri de Luca i els francesos Daniel Pennac i Jean-Marie Laclavetine diuen a que com a ciutadans se senten "responsables" de defensar "el dret a la lliure expressió"
Nit de protesta al carrer el 20S
Nit de protesta al carrer el 20S | Jordi Borràs

"Nosaltres, ciutadans d'Europa demanem la llibertat immediata dels catalans empresonats per les seves conviccions polítiques": És el missatge que traslladen quatre reconeguts escriptors en un article publicat al diari Le Monde aquest dimecres. Els italians Roberto Saviano i Erri de Luca i els francesos Daniel Pennac i Jean-Marie Laclavetine comparteixen tribuna i denuncien que els polítics que són entre reixes estan acusats de rebel·lió i sedició, fent front a penes de trenta anys de presó. "Ells però, no tenien ni una sola pedra a la mà", defensen. En aquest sentit, els autors de l'article demanen que es retiri l'acusació, que consideren "greu i desmesurada" i se'ls deixi en llibertat.


Com a ciutadans, diuen, se senten "responsables del dret a la paraula i la lliure expressió" i reivindiquen que les opinions o les creences "es discuteixen però no s'empresonen" i que la "repressió de les minories" no ha de tenir cabuda. Per altra banda, matisen que tot i que no els "correspon" a ells intervenir a favor o en contra de la independència de Catalunya sí que els pertoca defensar els ciutadans europeus que són entre reixes "per la fidelitat a les seves paraules".

 

En el text també expliquen que si fan referència a Catalunya i no a Turquia és perquè la primera "és una terra d'Europa". "I creiem que vivim en el seu laboratori de democràcia", afegeixen. És per això, justifiquen, que aquest laboratori ha de "rebutjar l'experiència d'arrestar representants escollits per la voluntat popular, amenaçant-los amb un càstig per les seves idees polítiques".

Comentaris
dialeg....
Un cofundador del partido de extrema derecha en Alemania, primera visita de Puigdemont en prisión,Bernd Lucke, aunque no tiene autoridad ni legitimación para ello. El líder soberanista se encuentra en prisión provisional por decisión judicial y existencia de riesgo de fuga.Puigdemont "ha aceptado mi idea inmediatamente. Daría su palabra de honor a cambio de más libertad y la posibilidad de recibir visitas", declaró Lucke tras un encuentro que se ha comido más de la mitad de las dos horas .
Joan Jaume
Perfums de primavera a travers Europa, perfums de llibertat a travers Europa, vents de democràcia a travers Europa. Volien ofegar Catalunya i ara Catalunya s'invita a poc a poc a cada país. Quan el camí és llarg, la victòria és encara més bella.
Carles Viñals Casado
Els intel·lectuals més prestigiosos del món ens donen la raó, han signat un manifest en el qual reconeixen que el poble català és molt molt superior a la resta del món i per tant poden obeir exclusivament les lleis que els semblin bé. Som tan tan superiors que ens donen suport tant la ultradreta nazi d'Alemanya com la ultraesquerra, senzillament som pràcticament déus.
Carles Viñals Casado
Agraeixo els quatre punts negatius atorgats -fins ara- al comentari signat amb el meu nom i cognoms, puntuació amb que els lectors mostren la seva reprovació a un text espuri del que per descomptat, no en sóc l'autor. Gràcies.
Mike
Carles Viñals... titu, vols fer un porret?
Berta
LIBERAL.partido liberal euroescèptic. Bernd. Lucke es membre del parlament europeo. DESPRESTIGIAR TAN SOL SABEU DESPRESTIGIAR .
JordiP
També té 00 que siguin partits de dretes els primers a fer que suporten la situació dels soberanistes catalans. On són les esquerres? On són els "intel·lectuals"? Sembla que ara comencen a espabilar-se alguns pensadors i il·lustres personalitats. Però ho fan per no quedar-se enrere dels dretans. Em sembla que no són sincers. Però són benvinguts, si suporten el nostre President i la nostra ànsia de centrifugar-nos. Estem tips d'Espanya. Preferim Brusel·les.
@JordiP
Jo també he pensat el mateix que resultar que la dreta internacional és més progressista que los "internacional" de ICV. Entonces la pregunta es: ¿Quienes son los de ICV?
@@Jordi
Resposta: Son lobbys. Aquests partits politics son lobbys dels poders, financer, premsa, negocis depenent del gobierno i potser fins i tot de l’iglesia
a dialeg,,,
Si el partido de Bernd Lucke es de extrema derecha, el PP y Ciudadanos están en Vladivostok.

envia el comentari