El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un informe reservat dels Mossos esberla la tesi de “connivència amb el Govern” que sosté la fiscalia
  • CA

Deconstruint el relat. Amb proves, documents i testimonis. Això és el que està passant amb l’estratègia de defensa del Major Josep Lluís Trapero i de la resta d’acusats al judici contra la cúpula d’Interior a l’Audiència Nacional. El darrer exemple, l’indici que la Fiscalia aportava com a prova de cotó per apuntar la connivència dels Mossos amb el poder institucional independentista. Concretament que el mes d’agost, els Mossos ja apuntaven que el 6 i 7 de setembre se celebraria els plens al Parlament per aprovar les Lleis del Referèndum i de Transitorietat quan encara no eren dates públiques. Un informe d’intel·ligència dels Mossos del 24 de juliol de 2017 ja recull aquesta informació i extreta… d’articles de premsa.

 

Aquest informe amb classificació “reservada”, al que ha tingut accés El Món, va ser aportat al tribunal de Concepción Espejel aquest dijous per la lletrada del Major i la intendent Teresa Laplana, Olga Tubau. Un document brandat en un moment processal precís, quan va declarar el seu autor. Concretament va ser  el darrer testimoni de les sessions d’aquesta setmana, el TIP 2474, Lluís Paradell,  Inspector en Cap de l’àrea central d’analisi de la Comissaria General d’Informació.

 

L’analista en cap va desgranar l’elaboració d’aquest informe davant el tinent fiscal Miguel Ángel Carballo. Concretament la primera part, on s’hi llegeix un gràfic amb les dades més rellevants de cara el referèndum. Una mena d’agenda i cronograma prou precís amb les dates claus per a la organització, preparació i celebració del referèndum. L’inspector va recordar que el gràfic era elaborat per “fonts pròpies” a través de “fonts obertes” que s’incorporaven a l’informe. En detall, articles de premsa de la crònica parlamentària del 23 de juliol on ja es remarcaven els dies 6 i 7 de setembre com a dies de ple en què s’aprovarien les lleis de transitorietat.  De fet, l’inspector va aprofitar per ressenyar i afegir diversos articles que acompanyaven l’informe. “Per això el vam fer l’endemà, perquè el 23 ho vam llegir”, va detallar a preguntes del Fiscal que desconeixia aquest informe. 

 

Amb aquesta dada, i el fet que aquests dossiers reservats fossin per a la Prefectura i no a l’inversa, allunya la tesi de “connivència amb el procés sobiranista” que sosté la Fiscalia. És a dir, que el Govern traspassés informació als Mossos dels seus plans. De fet, tant els membres de la Prefectura com els comandaments de la  Comissaria General d’Informació han explicat que tot el que sabien del referèndum era per fonts obertes i humanes d’investigació. El cas paradigmàtic és aquest informe amb un cronograma basat només en retalls de premsa. Per altra banda, les dades d’aquest informe eren de públic coneixement entre els cronistes parlamentaris.

Primera plana de l'informe reservat dels Mossos del 24 de juliol basat en retalls de premsa que la Fiscalia desconeixia

Primera plana de l’informe reservat dels Mossos del 24 de juliol basat en retalls de premsa que la Fiscalia desconeixia Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa