Un informe de Defensa insisteix en la ingerència russa en el Procés

Nou dossier de l'Institut Espanyol d'Estudis Estratègics

Rússia és culpable. De nou. Així ho remarca un dels darrers informes de ciberseguretat del think tank oficial del ministeri de Defensa espanyol. En concret, un dossier de l’’Institut d’Espanyol d’Estudis Estratègics, el think tank del ministeri de Defensa espanyol, que depèn del Centro Superior de Estudios de la Defensa Nacional (CESEDEN) i del Secretari general de Política de Defensa. L’informe, titulat Unitats de Ciberintel·ligència i Ciberguerra al servei d’Estats, i que signa el prestigiós i veterà capità de navil·li Enrique Cubeiro, excap d’Operacions del Comandament Conjunt de Ciberdefensa (MCCD, en l’acrònim espanyol) i responsable de Motivació del ministeri de Defensa, ara a la reserva.

En aquest informe, signat el passat 7 de setembre, l’influent analista en qüestions de ciberseguretat i ciberdefensa insisteix en la ingerència de Rússia en el Procés català, sobretot a través de la xarxa. Un element que alimenta les investigacions arran de l’Operació Volhov que ni tant sols veu creïbles el ministeri fiscal. Una investigació duta a terme per la Unitat de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil a Catalunya que ha obert una forta crisi diplomàtica entre Rússia, els EUA i Espanya per unes acusacions sense cap prova i que el Kremlin titlla de “mentida” i producte de la “imaginació”.

El capità Cubeiro, en una de les seves conferències sobre ciberdefensa/CCN

En aquest anàl·lisi, Cubeiro assegura que “també existeixen evidències contrastades que Rússia va participar en la difusió de notícies falses en suport a l’independentisme català”. Tot en el marc d’un estudi sobre com i per què utilitzen els Estats les unitats especialitzades que operen al ciberespai creades en els darrers anys. També examina de quina manera actuen i de quina manera es constitueixen. Així explica diversos casos de les potències mundials. Però en el cas de Rússia, l’analista assegura que els “russos són uns mestres en tot allò que afecta la desinformació” que segons els seus números la practiquen uns 70 estats. La conclusió de Cubeiro és que Rússia tenia interès en Catalunya perquè volia “erosionar a un Estat membre de l’OTAN agreujant els seus problemes interns”. De fet, considera que aquesta mena d’actuacions és una de les bases del que es coneix com a “guerra híbrida”.

Una part de l’informe del IEEE sobre la relació de Rússia amb el Procés/IEEE

La tesi que esbossa l’estudi és que Rússia s’ha especialitzat en la guerra al ciberespai que qualifica de “permanent i intenssísima activitat hostil al ciberespai“. La tècnica utilitzada per Rússia, segons recull Cubiero, és per obtenir informació de tots tipus que pugui suposar una avantatge ja sigui política, econòmica, militar o tecnològica per al Kremlin. En aquests objectius, s’inclouen des de sabotejar infraestructures, alterar resultats electorals o “danyar la reputació dels adversaris”. A més, s’afegeix l’interès rus per “exacerbar conflictes interns dels seus adversaris a través de la desinformació, la influència i la propaganda”.

El rètol de Rússia és culpable, amb l’eslogan de Serrano Súñer

De fet, no és la primera vegada que els analistes de Defensa apunten Rússia com un aliat de l’independentisme en els darrers anys del Procés. Un exemple és el Document d’Investigació 18/2017 de l’Institut Espanyol d’Estudios Estrategicos, que aleshores el dirigia el general de Brigada Miguel Ángel Ballesteros, actual director del poderós Departament de Seguretat Nacional. En aquell cas l’analista Josep Baqués de la Universitat de Barcelona, insistia en l’interès de Vladimir Putin en influir en el Procés català pels seus interessos. “El Kremlin està aprofitant el órdago catalán per desestabilitzar, per això utilitza una política destinada a generar confusió des de les xarxes socials, en una línia similar a la que va utilitzar per influir en les recents eleccions nord-americanes”, afirmava. “Moscou no té interès específic en Espanya, ja que queda massa lluny de la seva àrea d’influència, ni tant sols som depenents del gas naturals rus a diferència del que passa, amb major o menor claredat, al nord dels Pirineus”, advertia el document. “Però Moscou aspira a fomentar les desavinences a Catalunya per així debilitar un Estat membre de l’OTAN”, reblava el clau.

Precisament, el general Ballesteros, el novembre de 2019 en la presentació del llibre “Desinformación. Poder y manipulación en la era digital” va afirmar la “connivència entre l’independentisme i els actors russos que van generar “fake news’ durant el Procés”. Una tesi que s’ha anat repetint fins a dia d’avui, fins al punt, que l’estrambòtic atestat de la Guàrdia Civil sobre les relacions del cap de l’Oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, amb membres del Kremlin i dels serveis d’intel·igència rusos, s’ha difós també al New York Times generant una conflicte diplomàtic.

El general Ballesteros amb el General Fèlix Sanz en la reunió d'ahir
El general Ballesteros amb el General Fèlix Sanz en la reunió d’ahir

Comentaris

  Anònim 10/09/2021 7:29 pm
  No fos veritat que tinguéssim els russos al nostre costat !
   Ray 10/09/2021 8:59 pm
   Els rusos no estan al costat de ningu, en tot cas estan en contra d'alguns, com la Unio Europea, Catalunya es el tonto util de la funcion.
    ton c. 11/09/2021 11:46 am
    ALESHORES SERÀ POR OBRA I GRÀCIA DEL ESTADO ESPAÑOL OI, REY AI VOLIA DIR RAY
  Pepet de Vallmanya 10/09/2021 7:51 pm
  Bé ja sabem el que és ejPPaña : de mentida en mentida .... Així està el seu PPrestigi ! Tothom se la passa per l'angonal.
   Ray 10/09/2021 8:57 pm
   Si, sort que a la prestigiosa e independent Catalunya tothom a la comunitat internacional la respecta i l'escolta. Ah, no. Que ni esta ni se la espera
  Anònim 10/09/2021 7:53 pm
  Lo han sacado del Pulgarcito. Y lo han certificado los hijos de la gran Pluta que era una artista novia de PLUTO
  Robert 10/09/2021 8:34 pm
  Que més voldríem els catalans que els russos ens ajudessin a fotre el camp de españistan. Millor ser rus que ñol...colla d'assassins descerebrats.Cal fotre el camp d'aquest puto país cavernícola... si potser avui millor que demà. Fora de Catalunya tots els immigrants i fills d'immigrants españols inadaptats. Mai ens fareu española. Catalunya no és ni serà mai España.//*//
  Via fora els adormits 10/09/2021 8:36 pm
  Ha, ha, ja hi son tots. Bon vent ! Després encara hi ha qui no comprèn que hi hagi tants de catalans independentistes, tot que encara n'hi ha d'adormits.
  Guillem Ben-Aviat 10/09/2021 8:50 pm
  Collons, com xalaríem ! Subministrament vitalici de ratafia per en Putin si ens fot un cop de ma
  Josep 10/09/2021 8:56 pm
  nois, acaba d'arribar el camió amb els kalashnikov ak47 ak74 i akm, 250.000 unitats i 26M de cartuixos, els repartirem demà a la mani, només un per família .
  Un 10/09/2021 9:35 pm
  Anem nos no triguem més.
  Pulitzer ( no en TV3 ni tractoria ) 10/09/2021 11:54 pm
  Como han comentado, quien ha firmado la noticia en el NYT, Schwirtz, ha ganado un Pulitzer por sus investigaciones y publicaciones sobre la trama rusa el año pasado. Pues ahora, los Indepes, TV3, este periódico y todo catalán indepe prefiere creerse al Kremlin ( que siempre dijo que ellos no han envenenado a nadie .. os suena ? ) que a este periódista, especialista en la trama rusa del NYT que encima ganó el Pulitzer.. pues eso .. otra de Catalan Populismo xenófobo
  Català 11/09/2021 7:10 am
  Mireu qui ha sortit en la foto: un de la División Azul, aquells que va anar a defensar "La civilización cristiana" ajudant als dels camps d'extermini, agressors dels pobles europeus, exterminadors del poble jueu i del la població russa "excedent" etc.
  Manel 11/09/2021 11:16 am
  Si esiguessin al nostre costat,seriem independents ja
  joansjosepsiases 11/09/2021 12:05 pm
  Cree el ladrón...moltes de les acusacions fetes a Rússia són perfectament aplicables a Espanya en el marc de l'operació Catalunya.

Nou comentari