Una infermera, disposada a renunciar a la paga extra

"Si la paga extra es fa per categories professionals, els meus 1100 € doneu-los a les companyes del servei de neteja o a les auxiliars", diu Marta Sibina, exdiputada d'En Comú Podem al Congrés

Marta Sibina és infermera quirúrgica, i també exdiputada d’En Comú Podem al Congrés dels Diputats. I està disposada a renunciar a la compensació d’entre 350 i 1.350 euros que el Govern ha decidit donar a l’agost als professionals sanitaris que han estat en contacte amb la COVID-19. Sibina ho explica en un contundent article publicat en aquest diari, on afirma que “si el tema de la paga extra a les persones de l’àmbit sanitari que hem estat en contacte directe amb la COVID es fa per categories professionals, els meus 1100 € doneu-los a les meves companyes del servei de neteja. Perquè jo no la vull. Doneu-la a les meves companyes auxiliars. Perquè jo no la vull”.

En el text, l’infermera es pregunta: “Per què ha de cobrar més un metge que una infermera i una infermera més que un auxiliar i un auxiliar més que un portalliteres o el personal de neteja?” Sibina té clar que “tots i cada un han demostrat compromís, han fet sobreesforç i han assumit tasques d’una enorme complexitat afegida”. “És just que, malgrat això, cada un cobri una quantitat diferent en funció de la titulació?“, insisteix.

L’exdiputada dels comuns al Congrés argumenta que tant metges, infermeres, auxiliars, portalliteres i netejadores s’han vist afectats de la mateixa manera durant la crisi sanitària provocada pel coronavirus. I en posa alguns exemples: “Que et treguin del teu lloc de treball per portar-te a una UCI on no hi estàs avesada ni tens els coneixements específics per a fer aquella feina”, o “que et dupliquin les hores i et treguin els dies de descans arribant a fer jornades i jornades que es converteixen en molts dies seguits de total esgotament”, i també “l’alta exposició al virus”, entre d’altres.

Per tot això, Sibina es pregunta: “De veritat, a aquestes alçades, la Consellera i el seu equip (el seu equip!) no entenen que quan hi ha una situació excepcional som totes les persones les que fem que tot funcioni? Que no hi ha diferències de categoria? Que totes ens ajudem i fem tasques que no ens tocarien en una situació excepcional?” “Allà dins, a la UCI Covid, cadascú feia el que fes falta. Ens ajudàvem totes! Érem família i fèiem treball en equip de veritat”, afirma.

L’infermera assenyala que a ella li tocarien 1.100 euros extres, segons la conselleria. I constata: “Sóc infermera i he treballat més d’un 80% durant la pandèmia. Si m’ingressen aquesta quantitat, amb quina cara he de mirar jo a les meves companyes auxiliars que van treballar tant o més que jo allà dins? Amb quina cara miro a la meva companya del servei de neteja que no parava de passar lleixiu per tot arreu i no parava ni un moment i que cobrarà 450€?”

“En el moment de màxim estrès sanitari durant la pandèmia totes i tots els professionals del món de la sanitat no vam dubtar a entregar-nos en cos i ànima”, argumenta Sibina, que afegeix: “Si el que justifica la paga extra és el compromís, el sobreesforç humà que signifiquen les jornades extenuants, la por al contagi i a contagiar les nostres famílies, la por a treballar sense el material adequat, l’estrès que provoca fer coses que mai havíem fet i la por, un altre cop, a enfrontar-se a un “enemic” desconegut i perillós, s’ha de dir ben clar: tot això ho vam viure totes per igual, independentment de la nostra titulació“.

Tot i això, reconeix que “per descomptat la proposta de paga extra del Govern de la Generalitat està a anys llum del barroer insult que ens imposa la monarquia i el seu premi denigrant“. Però demana que “posats a fer-ho millor, fem-ho impecable”. I conclou, contundent: “Si el tema de la paga extra a les persones de l’àmbit sanitari que hem estat en contacte directe amb la COVID es fa per categories professionals, els meus 1100 € doneu-los a les meves companyes del servei de neteja. Perquè jo no la vull. Doneu-la a les meves companyes auxiliars. Perquè jo no la vull”.

Nou comentari