El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Independents de JxCAT demanen a Puigdemont que abandoni el PDeCAT
  • CA

La convocatòria d’eleccions prevista per aquest any obliga novament a moure fitxes. Acció per la República, partit que agrupa figures independents de JxCAT, ha fet pública aquest dilluns una declaració que defensa celebrar una convenció per reordenar l’espai de JxCAT. La convenció hauria de resoldre quina ha de ser la forma organitzativa que ha de prendre l’espai i com cal encarar les eleccions al Parlament. En declaracions a ‘El Món’, el secretari general del partit, l’historiador Agustí Colomines, ha assegurat aquest dilluns que aquesta reorganització ha de passar necessàriament perquè Carles Puigdemont “abandoni el PDeCAT” i assumeixi, d’aquesta manera, el lideratge d’un espai que és molt més ampli i divers. El pas l’hauria de donar per afavorir la “unitat”.

Aquesta demanda arriba en un moment en què el PDeCAT, peça que s’integra en aquest espai, treballa per reorganitzar-se i sense quedar arraconat en el procés, sensació que diuen haver tingut en altres convocatòries. Membres del partit havien denunciat en anteriors eleccions que la confecció de llistes no els afavoria. Ara reclamen ser peça clau i això pot provocar diferències amb la Crida Nacional que lidera Jordi Sánchez i altres peces del trencaclosques.

Puigdemont, per damunt de “totes les faccions”

Colomines ha explicat que Puigdemont hauria d’estar “per damunt de totes les faccions” i que aquesta és una demanda que respon a “una qüestió metodològica”. “Si tens set grups i resulta que vols que es posin d’acord hi ha d’haver un coordinador dels set”, ha advertit el secretari general d’Acció per la República. Aquest mètode suposaria trencar amb el que s’ha fet “tota la vida: negociar entre ells i imposar un criteri als altres”, es queixa.

Agustí Colomines (JORDI BORRÀS)

Agustí Colomines

Així doncs, des d’aquest espai no estan disposats a assumir imposicions que vinguin del PDeCAT i la Crida Nacional. “Si l’acord és una imposició, nosaltres no hi serem, no és qüestió de volum del nostre grup, és qüestió de si hi ha voluntat o no, perquè el que és inversemblant és estar parlant tot el dia d’unitat i no practicar-la a casa”, ha afegit Colomines.

La proposta pot semblar agosarada per alguns. Colomines desconeix com es pot prendre la suggerència el PDeCAT —partit que considera Puigdemont un dels seus principals actius—, però en tot cas ha assenyalat que s’ha fet el comunicat d’avui “per dir-los que o som tots els que anem a la solució o si es posen a discutir de sotamà entre [David] Bonvehí i [Jordi] Sánchez això no funcionarà”.

El secretari general d’Acció per la República recorda que l’espai de JxcAT aplega moltes sensibilitats diverses i amb criteris diferents.

Convenció abans de l’estiu

L’organització proposa crear una comissió gestora amb la representació de persones dels diversos sectors, presidida per Carles Puigdemont. La comissió s’hauria d’encarregar de convocar la convenció abans de l’estiu. El manifest parteix de la base que, com va dir el president de la Generalitat, Quim Torra, la legislatura “està exhaurida” i que cal bastir “un front ampli republicà” que aposti per la “ruptura” i per “donar continuïtat al mandat” de l’1-O.

El PDeCAT, consultat per ‘El Món’, ha declinat fer comentaris sobre la proposta d’Acció per la República.

Document: manifest d’Acció per la República

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa