El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Independentistes i Comuns s’uneixen per advertir a l’Estat que té “una oportunitat” per tornar a la via del diàleg
  • CA

Acte unitari de partits i entitats per denunciar la judicialització del procés independentista davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Òmnium, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) han organitzat una roda de premsa conjunta per donar suport als càrrecs electes investigats per haver fet possible el 9-N. En l’acte, independentistes i Comuns s’han unit per defensar la democràcia i les institucions catalanes.

 

En l’acte hi han assistit representants de totes les forces polítiques, tret de C’s, PSC i PP. Així, a la fila zero hi havia Francesc Homs, Marta Pascal i Míriam Nogueras (PDC), Anna Simó i Gerard Gómez del Moral (ERC), Albert Botran (CUP), David Cid (ICV), Joan Josep Nuet (EUiA), Gerardo Pisarello (BComú), Antoni Castellà (Demòcrates), Jéssica Albiach (Podem) i Magda Casamitjana (MES).

 

També hi ha assistit la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, els expresidents de la cambra Joan Rigol i Ernest Benach, a més d’Eduardo Reyes (Súmate i JxSí), i dirigents de CCOO, UGT, UFEC, la Plataforma ProSeleccions Catalanes, la Intersindical CSC, Unió de Pagesos, Pep Cruanyes (Comissió de la Dignitat), la Plataforma per la Llengua, la CAL, l’Ateneu Barcelonès, AELC, CONFAVC i CIEMEN.

 

Carme Forcadell i Francesc Homs, en l’acte unitari davant del TSJC | B.V.

L’última oportunitat de l’Estat

 

Sota el lema ‘Les urnes no s’imputen. Defensem les institucions. Tots som 9N’, els presidents d’Òmnium, ANC, ACM i AMI han pres la paraula. Durant la seva intervenció, Jordi Cuixart (Òmnium) ha afirmat que Catalunya no renunciarà mai al dret a l’autodeterminació “per molta judicialització que hi hagi”. “Si ataquen qualsevol representant, si ataquen les institucions, ho entenem com un atac a tot el poble”, ha afegit el president d’Òmnium.

 

A més, Cuixart ha deixat anar una “mala notícia” per a l’Estat: “No podran fer que renunciem a la transversalitat que avui es representa aquí”, i ha reiterat que l’acte d’aquest migdia davant del TSJC no anava de banderes ni d’independència, sinó de democràcia i dret a l’autodeterminació.

 

Entitats, partits independentistes i Comuns, units per denunciar la judicialització del procés | B.V.

 

Al seu torn, el president de l’ANC, Jordi Sànchez, s’ha dirigit a l’Estat per a advertir que encara té “una oportunitat” per a retornar a la via del diàleg que “no hauria d’haver abandonat mai”. “No han creuat encara la ratlla que dificultarà molt més una solució raonada en el conflicte”, ha dit Sànchez, que ha convidat la Fiscalia i els jutges a “reconsiderar” tots els procediments.

 

Tot i això, el president de l’ANC ha conclòs que si l’Estat persisteix en la judicialització del procés, “l’escenari serà el pitjor dels desitjats”.

 

Finalment, el president de l’ACM, Miquel Buch, ha sentenciat que la salut democràtica de l’Estat “està a punt de morir”, ja que “no està a la UVI, sinó a prop del tanatori”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa