El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Implosiona el judici del banc andorrà tancat per l’Operació Catalunya

El primer macrojudici a l’equip gestor de la Banca Privada d’Andorra (BPA) ha implosionat. De nou, avui el gran judici que s’emmarca dins la trama andorrana de l’Operació Catalunya ha tornat a quedar aturat després de mesos de funcionament. De fet, la vista va començar el 14 de juny i, a hores d’ara, tot just ha acabat de declarar el primer processat i s’havia iniciat la declaració d’un segon processat de la vintena que seuen al banc dels acusats.

El motiu de la nova aturada és que un dels principals advocats de la defensa, Josep Antoni Silvestre, que porta sis dels processats, ha decidit plegar no sense denunciar abans els motius i les formes del judici. El lletrat ha al·legat qüestions de “consciència i de salut” en el benentès que li restaven “forces de continuar amb aquesta vista”. Un argument que no amaguen la crítica de Silvestre a la vista oral, ja que sempre l’ha considerat més una escenificació que no pas un judici amb totes les garanties.

De fet, divendres passat el mateix Silvestre escrivia un dur article d’opinió en què qualificava la vista de “faràndula”. Val a dir que un dels motius que ha fet vessar el got és que un dels seus clients estarà de baixa gairebé un any per un trencament de la tíbia i el peroné arran d’un accident. El tribunal, però, en lloc de suspendre el judici –s’hi juga anys de presó– considera que podrà veure les sessions del judici enregistrades –no s’emeten en directe– un cop s’hagi celebrat la vista. Aquesta decisió del tribunal va fer que Silvestre posés el crit al cel i aquest dilluns ha presentat un escrit demanant la suspensió de la vista.

Després de dues hores d’aturada, la vista ha continuat per ordre del president del tribunal i exmembre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Enric Anglada. La decisió ha esperonat Silvestre a plegar i retirar-se de la causa no sense crítiques obrint una crisi processal sense precedents. Ara, la vista torna a quedar aturada qui sap si per mesos. Els acusats han de designar nous lletrats i aquests hauran de demanar a la sala una causa que s’acosta a 300.000 folis de sumari i d’alta complexitat financera i comptable.

Una nova trava a un judici on per primera vegada ha sortit a la llum l’operació Catalunya de la Policia Nacional espanyola, concretament en la seva trama andorrana. De fet, la sala ha hagut d’escoltar gravacions on membres de la policia patriòtica pressionaven la direcció i propietat del banc per tal que els subministressin informació dels comptes bancaris dels líders de Procés. El fet que el banc fos reticent a entregar la informació va provocar la seva intervenció després de pressions espanyoles i amenaces de denunciar-los per blanqueig de capitals a les autoritats financeres nord-americanes. La filial espanyola del BPA, Banco Madrid, va ser intervingut i el BPA, tancat.

Sis anys després el mateix Banc d’Espanya va reconèixer que la filial espanyola no havia participat en operacions de blanqueig de capitals. Un reconeixement avalat per dues resolucions de la justícia espanyola. Els Estats Units van fer el mateix. La propietat del banc ja ha començat el procés civil per reclamar danys a l’erari espanyol.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: josep a gener 17, 2022 | 19:06
  josep gener 17, 2022 | 19:06
  Que pots esperar d'un jutge español de cognom anglada i ex-tsjc: res de bo. Lo d'andorra va ser un montatge español com els assassinats de barcelona del 17-A
 2. Icona del comentari de: Ricard a gener 17, 2022 | 19:07
  Ricard gener 17, 2022 | 19:07
  Un any no assistint al judici per trencar-se una cama. I el tribunal diu que endavant amb el judici malgrat tot. No entenc la queixa de l'advocat. No cal un any per recuperar-se. Allò realment preocupant és la tolerància andorrana amb l'agressió castellanista. I ningú diu res. Ni els polítics andorrans, ni la resta de polítics catalans, ni els mitjans de comunicació. Que els xenòfobs castellanistes ho tapin és comprensible: la democràcia se'ls en refot. Però i els catalans, andorrans inclosos, perquè callen?
  • Icona del comentari de: CAP i POTA a gener 18, 2022 | 17:21
   CAP i POTA gener 18, 2022 | 17:21
   Llegeix bé, idiota, no es va trencar la cama, va ser molt pitjor i pot caldre bastant més d'un any per recuperar-se, si es que realment arribes a recuperar-te bé.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa