Illa retreu a Aragonès el pacte amb “antisistemes” però es compromet amb la “taula de diàleg”

Illa insisteix en la "decadència" de Catalunya arran del procés

El president dels socialistes al Parlament, i excandidat ja a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, no s’ha sortit del guió previst en el debat d’investidura del republicà Pere Aragonès. Illa ha estat el primer en replicar el candidat a ocupar la Generalitat, alertant que, al “seu entendre”, “Catalunya no estem en el que hem d’estar”. El líder socialista ha centrat el debat en l’exigència de prioritzar les polítiques públiques per sortir de la crisi i dels efectes de la pandèmia. Així li ha retret que “l’únic suport que pot exhibir al debat és la CUP, els antisistema”. Una formació de la que ha posat en dubte que sigui la més adient per sortir de la crisi. “Són els antisistema els qui poden garantir l’estabilitat que necessitem per generar riquesa?”, ha etzibat. De fet, ha acusat a Aragonès de ser “ostatge de la CUP” i fer un discurs de “cenyir-se a reproduir el programa electoral de la CUP”,  a qui se sotmet “intel·lectual, polític, moral i conceptual”. “Cal dregadar més la institució?“m ha reblat. Tot i la bel·ligerància, Illa s’ha compromès a treballar per reactivar la “taula de diàleg a Madrid, a canvi de fer-ne una a Catalunya”.

Per altra banda, ha qualificat de “decebedor” el discurs d’Aragonès i l’ha definit com “una esmena a la totalitat a l’obra de Govern de Puigdemont i Torra i una autoesmena perquè vostè era el Govern”. L’ha acusat de dividir i de continuar en “l’estratègia del bloqueig”. “Necessitem competència i no independència”, ha reblat. I li ha criticat que no hagi buscat un acord amb el PSC. Illa ha pronunciat diverses vegades la paraula “decadència”, com la campanya electoral.

En qualsevol cas, Illa tampoc ha tancat la porta a futurs acords com gran pacte per la Salut. Illa també ha utilitzat el castellà per insistir en la idea que el Govern és “producte de la divisió entre independentistes”. Per això li ha deixat entreveure que hi ha “altres projectes que són socialment reclamats, políticament plausibles, i aritmèticament possibles”. De fet, ha exposat “una majoria d’esquerres alternativa al continuisme d’una majoria independentista”.  

Illa s’ha presentat com una futura “alternativa” de Govern i, per tant, s’ha esbossat com una oposició responsable recuperant l’autonomisme i el “marge de la Generalitat” per fer polítiques. El socialista ha posat sobre la taula set idees per la legislatura: “dir la veritat a la ciutadania i no generar falses expectatives”; “unir i no dividir”; “lleialtat institucional”; “més mig i llarg termini i no la immediatesa”; “respecte”; “construir i proposar” i “dignificant les institucions”. Unes condicions per tal d’avançar a través del “diàleg”.

Aragonès: “Amb pandèmia o sense, defensaré la independència”

Aragonès no ha esperat a fer la rèplica general i ha contestat el candidat al moment. A més de manera curta i al peu. D’entrada, el candidat a president ha advertit que “amb pandèmia o sense, no renunciaré a la independència i l’autodeterminació”. Una entrada ben jugada tenint present que li ha completat ressaltant que tampoc li creu que Illa hagi renunciat a la “unitat d’Espanya i en deixar Catalunya com una autonomia per la pandèmia”. Aragonès també ha negat amb xifres la suposada “decadència” amb què Illa descriu el país arran del procés.  Aragonès ha demanat també respecte per a la CUP i no refirir-s’hi com antisistema, perquè hi ha gent que viu fora del sistema per les diferències socials.

Illa no s’ha arronsat amb la crítica i ha deixat caure que durant la seva etapa com a ministre de Salut va constatar la manca d’unitat del Govern de Torra del que Aragonès se sent “orgullós”. “No sigui l’Ever Green de la política catalana, no embarranqui el país”, li ha recomanat i li ha retret que se sotmeti a una qüestió de confiança en dos anys perquè això fa trontollar la seguretat i l’estabilitat. en dúplica, Illa s’ha compromès a “reactivar la taula de diàleg a Madrid però a canvi li ha reclamat una taula a Catalunya”.

Més informació aviat

Comentaris

  Vicenç Ramoneda 27/03/2021 8:03 am
  Les persones dites "antisistemes" són qui lluiten contra sistemes dictatorials i, gràcies a persones com aquestes, de dictadures només en queda una a Europa.
  Illa és políglota 26/03/2021 9:21 pm
  Igual et parla xarny com patuès fabrià o català del seu poble. Quan està posseït pot hablate en arameu, sànscrit, grec homèric o icetés.
  Xavier 26/03/2021 7:16 pm
  Illa parlant en "xarny" com els seus amics del PP, VOx i C'S. Quins seran els següents ? Ben segur la Comuna Pudenta. La truja de la Colau tot sovint convida a fer el pregó de la Mercè madrilenys i anticatalans acreditats
   Tripartit no, gràcies 26/03/2021 8:20 pm
   El PPSOEVIC'S és polièdric. El PSOE-sc és una de les seves facetes i no és estrany que actuïn com C's i VOX si es van manifestar plegats a favor del 155. La Granados ja va parlar en la llengua colonial al nostre Parlament fa un parell de mesos.
  Català 26/03/2021 6:52 pm
  Xavi, el fet de que els de la CUP siguin, en llur majoria, llicenciats universitaris, demostra el baix nivell de la nostra llicenciatura universitària.
  10
  18
  Respon
  Ton 26/03/2021 4:42 pm
  Illa, ves a cagar a la via fastigós, inepte, carcamal. De personatges com tu en sobren en el mon.
  Veterà antifranquista. 26/03/2021 4:40 pm
  A Eulalia: Benvolguda, si el senyor Illa ha parlat en castellà al parlament de Catalunya, és perquè, en el seu moment una gran majoria de catalans, en aprovar la igualtat de les dues llengues, així ho va permèter. Ningú més en té la culpa que el Poble de Catalunya.
  Borinot 26/03/2021 4:20 pm
  En canvi l'incompetent i irresponsable i lla, és or manifestar amb la ultradreta. Au va salvador, que ja sabem quin peu calces
  Ricard 26/03/2021 4:11 pm
  No hi ha res més antisistema que la policia castellana agredint catalans Sr. Illa, (o Isla, perquè avui ja sabem que el seu origen nacional és dubtós).
  Carles BCN 26/03/2021 4:03 pm
  El Sr. Illa parlant en català igual que Ciutadants. El PSC acabarà com Ciutadants.
  Veterà antifranquista. 26/03/2021 4:00 pm
  La CUP no és antisistema, ben a l'inrevés: te un sistema ben definit: anar contra tot i tothom.
  Dani_Andreuenc 26/03/2021 3:53 pm
  Desmoralitza veure com el 52% no servira per res per culpa d' Esquerra. La prova de sotmetiment d" Esquerra es l' actitud d' Isla. Li direm aixi ara. Que se'n vagi a parlar Castella a Espanya.
  Un irresponsable 26/03/2021 3:50 pm
  Mentre Puigdemont segueixi dirigint a JxCAT el camí cap a la independència és completament impossible. El sectarisme extrem no permet crear consensos ni les majories necessàries. Però a més es fa difícil el bon funcionament de la Generalitat
   Anònim 26/03/2021 4:53 pm
   El irresponsable ets tu noi. No saps ni el que vomites.
   34
   87
   Respon
  Eulàlia 26/03/2021 3:49 pm
  Per cert Sr Illa, els srs de la CUP tenen una preparació universitària q ja la voldrian molts companys de vostè!! I una DIGNITAT, q vostès NO han tingut MAI !!! Recorda la paraula GAL !!! xq nosaltres SI !!!
  uuuuf 26/03/2021 3:45 pm
  Perro sociata
  SOC ANTI SISTEMA ESPANYOL 26/03/2021 3:43 pm
  No hi ha mes antisistema que el PSOE, ja voldrieu els sociates tenir el nivell academic que te la CUP, i no ho dig jo, ho diu un estudi independent fet fa poc, els socites son els mes incults, i garrulos..
  Eulàlia 26/03/2021 3:41 pm
  Sr Illa això de parlar en castellà al Parlament de Catalunya, vol dir q apartir d'ara es podrà parlar en qualsevol idioma dels q existeixen a España al Parlament Español?
  Sempre catalans 26/03/2021 3:19 pm
  No I votat mai a La CUP, però una cosa li diré a vosté sr isla, mil vegades mes la CUP que vosté. No cal afegir res mes.
  X2 26/03/2021 3:06 pm
  Fora aquest feixista
  Xavi 26/03/2021 2:54 pm
  Antisistema la CUP? Perdona però és el partir amb més llicenciats universitaris. Que no comulguis amb les seves lleis no vol dir que siguin antisistema. Per mi els antisistema son la panda de delinquents del PP, els PSC/PSOE de nor permetre parlar al Parlament, no permetre una consulta, no permetre un referendum, etc.
   No teniu corrector ? 26/03/2021 8:14 pm
   "comulgar"[cas] = combregar [cat], "panda"[cas] = trepa / gentalla /púrria / xusma / gentussa / briva [cat]

Nou comentari