Illa dona l’esquena a la proposta de nou referèndum

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha respost aquest dijous les declaracions de president de la Generalitat, Pere Aragonès, on va advertir l’Estat que cal que aporti “propostes concretes” a la taula de diàleg i el va emplaçar a ser “valent” per convocar un referèndum. En una conferència a la que han assistit quatre ministres, Illa ha afirmat que “no hi haurà referèndum d’autodeterminació” perquè la societat catalana està “farta de divisió”. Ha emplaçat Aragonès a fer realitat el diàleg entre les formacions catalanes que està pendent de concretar-se i ha advertit que el PSC anirà “a fons” per esclarir els motius que hi ha darrere els canvis a la cúpula dels Mossos.

Illa ha apuntat a la necessitat d’establir un nou marc estatutari, perquè al seu entendre “en algun moment caldrà corregir l’anomalia del fet que l’Estatut d’autonomia vigent en aquest moment no és el que es va votar”. “A Catalunya no existeix una majoria independentista del 52%, perquè els grups independentistes sumen un 48%” i el bloc independentista “s’ha trencat”, ha dit, però “sí que existeix, ha dit, una majoria que vol mirar endavant” i que vol “enfortir el vincle amb Espanya” i “buscar el que ens uneix”.

Les declaracons d’Illa contra el referènum coicideixen amb la posició del govern espanyol. La portaveu de la Moncloa, Isabel Rodríguez, ha emmarcat les peticions d’Aragonès en “les estratègies partidistes de cadascú” i ha subratllat que els “fets són que el govern d’Espanya ha recuperat amb el Govern la normalitat en les relacions institucionals”. La ministra portaveu ha constatat que Aragonès “no ha renunciat als seus plantejaments”, però ha reiterat que les relacions amb la Generalitat s’emmarquen en “la Constitució i la llei“.

Tot i aquestes declaracions, Aragonès va sopar ahir amb la vicepresidenta del govern Yolanda Díaz, d’Unidas Podemos, tot i que no ha transcendit el contingut de la trobada, fora de l’agenda pública del mandatari català. Aquest matí, Aragonès ha dit en una entrevista a TVE que veu possible arribar a un acord en el transcurs de tot el temps que queda de legislatura espanyola.

“No ens deixarem endur per l’impuls ni les declaracions”, ha insistit Rodríguez, que ha demanat “allunyar la vista” del 2017, que “tan penós va ser per la situació de Catalunya” i ha demanat “projectar la mirada en el futur”, informa l’agència ACN. “Crec que el govern ha fet un esforç molt important per recuperar la normalitat entre l’Estat i la Generalitat”, ha dit.

Comentaris

  amb illa la democràcia perILLA Gener 13, 2022 | 11:25
  el vILLAno, a més a més de ser un irresponsable i un incompetent, cada dia que passa, demostra que és un antidemòcrata, molt fidelitzat al feixisme
  RAÏMS VERTS? Qüestió de mesos i adéu España! Gener 13, 2022 | 11:36
  No cal ni cara ni cul. El referèndum es va fer, e vam guanyar i el Consell per a República ja hi treballa.
  MHP Gener 13, 2022 | 13:40
  Menys mal que tenim polítics com el Sr. Illa, amb seny.

Nou comentari